Αυξάνονται τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2011, 16:52
Αυξάνονται τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Δεκαπέντε άτομα, εκ των οποίων τέσσερα από τον Μαραθώνα Αττικής, έχουν διαγνωστεί εργαστηριακά με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου έπειτα από τσίμπημα κουνουπιού.

Από αυτά δύο νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Εντός της ημέρας αναμένεται να ελεγχθούν άλλα τρία περιστατικά από τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το επόμενο διάστημα αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων. Επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2010. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) από τις αρχές Αυγούστου έως τον Νοέμβριο του 2010 είχαν διαγνωστεί συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 ήταν σοβαρά με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση) ενώ τα 71 είχαν ήπια συμπτώματα (κυρίως εμπύρετο νόσημα). Η νόσος είχε στοιχίσει τη ζωή σε 35 ανθρώπους (όλοι υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα).

Εφέτος, τα περισσότερα κρούσματα παρατηρούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Γι΄ αυτό το υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης έδωσε προ ημερών το πράσινο φως για τη χρήση, κατ΄ εξαίρεση, κάποιων δραστικών μη εγκεκριμένων φαρμάκων. Οι πρώτοι ψεκασμοί θα γίνουν από αέρος σε ορυζώνες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών.

Όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου, οι ψεκασμοί είναι πιο αποτελεσματικοί και λιγότερο δαπανηροί όταν γίνεται προνυμφοκτονία. Επειδή όμως εφέτος διαπιστώθηκε ότι οι πρώτοι ψεκασμοί δεν απέδωσαν, οι αρμόδιες υπηρεσίες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αεροψεκασμούς. Αύριο Τρίτη, έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο υπουργείο Υγείας για να κριθεί αν θα πρέπει να γίνουν ψεκασμοί σε Αθήνα και Καλαμάτα. Οι αεροψεκασμοί πρέπει να γίνονται μόνο όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες (καιρικές, περιοχή ελεύθεροι από ανθρώπους και ζώα κλπ.) ενώ απαγορεύονται αυστηρά στους βιολογικούς ορυζώνες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι ψεκασμοί δεν αρκούν καθώς δεν είναι δυνατόν να ψεκαστούν όλες οι μικροεστίες νερού όπου ενδέχεται να αναπτυχθούν κουνούπια.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2011, 16:56