Υπερβάσεις σε ποσοστό μέχρι και 43% σημείωσαν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και τη Φλώρινα, συγκριτικά με τα όρια που θέτει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Η ποιότητα της ατμόσφαιρας στη δυτική Μακεδονία είναι πολύ άσχημη, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Κέντρο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το 2010.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα «aggelioforos.gr» η ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρει ότι οι υπερβάσεις των ορίων στις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων δεν πρέπει να ξεπερνούν το 9,6% του συνολικού αριθμού των μετρήσεων ανά έτος. Όμως το ποσοστό αυτό έφτασε στο 43% στην περιοχή των Αναργύρων, στο 42% στη Φλώρινα, στο 31% στην Πτολεμαΐδα και στο 20% στην Κοζάνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, ο επιστημονικός υπεύθυνος για την παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην περιοχή, Σταμάτης Ζώρας, προανήγγειλε πως το επόμενο βήμα είναι να γίνει έρευνα, προκειμένου να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις της κακής ποιότητας της ατμόσφαιρας στη δημόσια υγεία. Ο ίδιος τόνισε ότι και το τρέχον έτος ξεκίνησε με υπερβάσεις των ορίων συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα και ρύπανση του αέρα.

Από τον προηγούμενο Μάρτιο, πάντως, βρίσκεται σε εξέλιξη επιδημιολογική μελέτη στο νομό Κοζάνης, με τη συνεργασία της πρώην νομαρχίας και της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η επιδημιολόγος Έλενα Ριζά σημείωσε πως έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των πιστοποιητικών θανάτου για τον πληθυσμό της Κοζάνης και γίνεται η κωδικοποίηση των δεδομένων. Θα ακολουθήσουν διασταυρώσεις με τα δημοτολόγια, ώστε να προσδιοριστούν τα αίτια των θανάτων. Συμπεράσματα θα προκύψουν σταδιακά μετά την παρέλευση τετραμήνου και θα αφορούν αρχικά τους μικρότερους δήμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης