Αυστηρό χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών η μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος για το σκάνδαλο της Siemens που οδήγησε στην επ’ αόριστον αναβολή της δίκης, ζητεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Με παραγγελία της η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητεί από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ισίδωρο Ντογιάκο, να διαβιβάσει άμεσα το βούλευμα στο υπουργείο Εξωτερικών για μετάφραση και αφού συνεννοηθεί με τους αρμοδίου να θέσει συγκεκριμένο να θέσει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μετάφρασης σε δύο γλώσσες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πάντως ότι πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 4 Ιουλίου με επείγον έγγραφο που κοινοποιούσε και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης η Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωνε τον κ. Ντογιάκο πως «λόγω αυξημένου όγκου εργασίας των συνεργαζόμενων ιδιωτών μεταφραστών, αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις Αρχές για επείγοντα αιτήματα, κυρίως για την αγγλική, βουλγαρική και γερμανική γλώσσα». Επίσης, το έγγραφο ανέφερε πως «καθυστερήσεις θα παρατηρούνται και στη γαλλική, ιταλική και πορτογαλική γλώσσα, κατά το διάστημα της θερινής περιόδου και συγκεκριμένα έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους».

Μάλιστα, όπως σημείωνε η Μεταφραστική Υπηρεσία «οι μεταφραστές της αγγλικής έχουν χρεωθεί με μεγάλο όγκο δουλειάς έως το τέλος Ιουλίου, αδυνατώντας να αναλάβουν νέα αιτήματα. Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει ήδη οι θερινές άδειες, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν τον Αύγουστο, όπου θα είναι περιορισμένη η δυνατότητα ανταπόκρισης».

Από το περιεχόμενο του εγγράφου προκύπτει με σαφήνεια πως η μετάφραση του βουλεύματος της Siemens θα καθυστερήσει τουλάχιστον 4-5 μήνες ενώ μετά την ολοκλήρωση της μετάφρασης αναμένεται ο προσδιορισμός της δίκης η οποία εκτιμάται πως δεν πρόκειται να αρχίσει έως τα τέλη του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι όλα αυτά, ενώ έχουν ήδη κατατεθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νικ. Παρασκευόπουλο στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δύο αιτήσεις για την κατά προτεραιότητα διεξαγωγή της δίκης τόσο της μεγάλης υπόθεσης της Siemens όσο και αυτής με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Μαντέλη.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Μπόμπολης, έθεσε πάντως στο αρχείο την αίτηση κατηγορουμένου πρώην στελέχους του ΟΤΕ για την αναίρεση της απόφασης του δικαστηρίου με την οποία αναβλήθηκε αορίστως η εκδίκασης της υπόθεσης. Ο κατηγορούμενος για δωροδοκία Γιώργος Καραπλής ζητούσε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου «να ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης με την οποία κηρύχθηκε άκυρη η επίδοση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών στους αλλοδαπούς κατηγορουμένους».

Ο κ. Μπόμπολης όμως έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να ασκηθεί αναίρεση κατά της αναβλητικής απόφασης για τηνSiemens, καθώς έχει ειδική, πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης