Στο λιμάνι του Λαυρίου βρίσκεται πλαγιοδετημένο το σκάφος«Ocean Investigator» ελληνικών συμφερόντων με σημαία Παναμά το οποίο είναι ναυλωμένο από την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία «EXXON-MOBIL».

Το off shore supply ship με τα στοιχεία που παρατίθενται παρακάτω ανήκει στην εταιρεία ελληνικών συμφερόντων Maritech και αναμένει εντολές προκειμένου να αποπλεύσει με προορισμό το οικόπεδο 10 στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το συγκεκριμένο σκάφος εκτελεί εξειδικευμένες θαλάσσιες αποστολές όπως πόντιση καλωδίων, οπτικών ινών, μεταφοράς και ελέγχου ερευνητικών υποβρυχίων συσκευών κλπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία του σκάφους:

· IMO: 8501098
· Όνομα: OCEAN INVESTIGATOR
· MMSI: 374919000
· Τύπος πλοίου: OFFSHORE SUPPLY SHIP
· Έτος ναυπήγησης: 1986
· Σημαία: ΠANAMA

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το « Ocean Investigator» καθώς και το «Med Surveyor» που είναι ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Χάιφα θα εκτελέσουν ερευνητικό πρόγραμμα για την προετοιμασία της γεώτρησης στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 στην Κυπριακή ΑΟΖ η οποία θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2018.

Και τα δύο σκάφη αναμένεται να σηκώσουν άγκυρα εντός των επομένων εικοσιτετραώρων όταν και εφόσον έχει πλήρως αναπτυχθεί νότια της Κύπρου η αμερικανική ναυτική δύναμη των ΗΠΑ με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο – σκάφος αμφίβιων αποστολών IWO JIMA το οποίο συνοδεύεται από άλλα 4 αμερικανικά πολεμικά σκάφη καθώς και ένα βρετανικό. Η ναυτική αυτή δύναμη θα εκτελεί ασκήσεις σε συνεργασία με την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ.

Παρά τις περιορισμένες είναι αλήθεια κραυγές και συνθήματα που ακούγονται στην Τουρκία από επίσημα ή ανεπίσημα χείλη, η Άγκυρα δεν προτίθεται να «παρενοχλήσει» τις εργασίες των δύο ερευνητικών πλοίων της EXXON-MOBIL αφού εμμέσως πλην σαφώς αποδέχεται μέσω επισήμων τοποθετήσεων πώς το οικόπεδο 10 που έχει παραχωρηθεί στην αμερικανική εταιρεία «Δεν ανήκει σε περιοχές που επικαλύπτουν θαλάσσια οικόπεδα που ανήκουν στην Τουρκοπυπριακών συμφερόντων οικονομική ζώνη». Αυτά επισημαίνει ανακοίνωση του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας.


(Το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της Εxxon-Mobil Med Surveyor)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης