Αυτό είναι το κύκλωμα-μαμούθ με ειδικότητα στη λαθρεμπορία τσιγάρων

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013, 13:34
Αυτό είναι το κύκλωμα-μαμούθ με ειδικότητα στη λαθρεμπορία τσιγάρων
Παρουσιάστηκε σήμερα από την ΕΛ.ΑΣ. η εξάρθρωση μιας εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης και εμπορίας μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων.

Την υπόθεση την παρουσίασε ο εκπρόσωπος Τύπου Παρθένης Χρήστος και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο ταξίαρχος Βασίλειος Κοντογιάννης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. μεταξύ άλλων είπε:


Άλλο ένα καίριο πλήγμα στα οργανωμένα κυκλώματα λαθρεμπορίου τσιγάρων, που στερούν από το ελληνικό Δημόσιο και την κοινωνία μας πολύτιμα έσοδα, κατάφερε η Ελληνική Αστυνομία και ειδικότερα η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στο πλαίσιο πολύμηνης και μεθοδικής έρευνας, εξαρθρώσαμε πολυμελή εγκληματική οργάνωση που διακινούσε και εμπορευόταν μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, προχθές το πρωί, στις περιοχές της Λυκόβρυσης, Μεταμόρφωσης, Θρακομακεδόνων και Πειραιά, συλλάβαμε έξι άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τον αρχηγό της οργάνωσης, 54χρονο ομογενή από την Αρμενία, τον 31χρονο γιο του, την 25χρονη κόρη του, έναν 41χρονο υπήκοο Βουλγαρίας και δύο ομογενείς από το Καζακστάν και τη Γεωργία, ηλικίας 34 και 24 ετών, αντίστοιχα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία, παράβαση του νόμου περί όπλων και πλαστογραφία.

Επίσης, στην ίδια υπόθεση, κατηγορούμενοι είναι και ένας 42χρονος ομογενής από το Καζακστάν, ο οποίος αναζητείται, καθώς και δύο ακόμα άτομα, τα οποία δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, πραγματοποιήσαμε έρευνες, παρουσία Δικαστικών Λειτουργών, σε οικίες και αποθήκες, όπου βρήκαμε και κατασχέσαμε συνολικά 1.605.898 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και 520 συσκευασίες λαθραίου καπνού των 25 γραμμαρίων.

Πιο αναλυτικά, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε αρχές Απριλίου του 2013, όταν σε εγκαταστάσεις μεταφορικής εταιρείας στην Ελευσίνα εντοπίστηκαν τέσσερις παλέτες με 140 συνολικά συσκευασίες, που περιείχαν, σύμφωνα με τις ενδείξεις, ξυλεία πατωμάτων LAMINATE, με προορισμό την Ιταλία. Ωστόσο, κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήσαμε, διαπιστώσαμε ότι οι συσκευασίες αυτές ήταν κατάλληλα διαμορφωμένες στο εσωτερικό τους και περιείχαν συνολικά 23.368 πακέτα λαθραίων τσιγάρων διαφόρων εταιρειών.

Αρχικά εξακριβώσαμε ότι αποστολέας των τσιγάρων ήταν ο 54χρονος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης και στη συνέχεια, από την εξέλιξη των ερευνών, εντοπίσαμε τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης.

Η εγκληματική οργάνωση διοχέτευε τα λαθραία τσιγάρα είτε στην εγχώρια αγορά είτε σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ιταλία. Στο εσωτερικό της χώρας εφοδίαζαν αλλοδαπούς, οι οποίοι πουλούσαν στη συνέχεια τα λαθραία τσιγάρα στη λιανική αγορά. Στο εξωτερικό, η αποστολή των λαθραίων τσιγάρων γινόταν μέσω μεταφορικών εταιρειών, με δέματα κατάλληλα διαμορφωμένα για την αποτροπή εντοπισμού τους από τις Αρχές, χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία ταυτότητας.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, βρήκαμε και κατασχέσαμε σε αποθήκη που είχε νοικιάσει η εγκληματική οργάνωση στους Θρακομακεδόνες 1.520.030 πακέτα λαθραίων τσιγάρων με διάφορες μάρκες.

Επίσης, σε δύο σπίτια στους Θρακομακεδόνες και στη Λυκόβρυση, που είχε νοικιάσει η εγκληματική οργάνωση, βρήκαμε και κατασχέσαμε:

• 62.500 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και 520 συσκευασίες λαθραίου καπνού των 25 γραμμαρίων, με διάφορες μάρκες 
• πιστόλι των 9mm, με δύο φυσίγγια εντός της γεμιστήρας του 
• περίστροφο με τέσσερα φυσίγγια στο βυκίο 
• κυνηγετική καραμπίνα και φυσίγγια κυνηγετικού όπλου,
• αεροβόλο 
• φλόμπερ 
• τριάντα τέσσερα (34) φυσίγγια των 9mm 
• διόπτρες νυκτός και
• ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη λαθραία διακίνηση των κατασχεθέντων τσιγάρων εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ποσό των 5.500.000 ευρώ.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013, 14:33