Αυτόφωρη διαδικασία για αδικήματα φοροδιαφυγής

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013, 12:11
Αυτόφωρη διαδικασία για αδικήματα φοροδιαφυγής
Την εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την αυτόφωρη διαδικασία σε περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ ή ΦΚΕ επικαλείται ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Το έγγραφο διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλη Καπερνάρου για το ενδεχόμενο δημιουργίας χώρων κράτησης ειδικά για οφειλέτες.

«Εν όψει του αριθμού των αδικημάτων φοροδιαφυγής, πρόδηλη παρίσταται η αναγκαιότητα ιεραρχήσεως και ταξινομήσεως κατά το οικονομικό τους μέγεθος, προηγουμένων πάντοτε των κακουργηματικών πράξεων μεγάλου αντικειμένου» αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Μαυραγάνης.

Επισημαίνει, παράλληλα, ότι «σύμφωνα με την άποψη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία έχει διατυπωθεί σε εγκύκλιο προς τους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών και δι΄ αυτών προς τους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών του Κράτους, η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας είναι απολύτως επιβεβλημένη στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το ύψος του διακρατηθέντος ποσού ΦΠΑ, ΦΚΕ κ.λπ. υπερβαίνει σε ετήσια βάση το ποσό των 75.000 ευρώ, πέραν του οποίου η πράξη καθίσταται κακούργημα, ή το ύψος του βεβαιωμένου χρέους που δεν έχει καταβληθεί υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, ενώ για τις υπόλοιπες παρίσταται η αναγκαιότητα ιεραρχήσεως».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013, 14:26