Σοκ στον Πειραιά

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Απριλίου 2013, 11:02


Τέλος στη ζωή του έδωσε o Κωνσταντίνος Ρεσβάνης, γνωστός δικηγόρος και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σήμερα το πρωί έπεσε στο κενό από τον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας επί της οδού Παλαιολόγου 5 στον Πειραιά, όπου στεγάζεται το γραφείο του.(Στην οδό Παλαιολόγου διατηρούσε το γραφείο του ο αυτόχειρας)Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αυτόχειρας φέρεται να αντιμετώπιζε αρκετά οικονομικά προβλήματα τους τελευταίους μήνες.

Πηγές από την αστυνομία αναφέρουν ότι ο 55χρονος, ο οποίος ήταν πατέρας δύο κοριτσιών, είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας πριν από μερικές ημέρες, όταν είχε ανέβει στο μπαλκόνι του γραφείου του και επιχείρησε να πέσει στο κενό. Ωστόσο, έγινε αντιληπτός από περιοίκους, που ειδοποίησαν εγκαίρως την αστυνομία, η οποία τον απέτρεψε από το να προβεί στο απονενοημένο διάβημα.  Ήταν κάτοχος όπλου, ενώ πριν από μερικούς μήνες είχε τραυματιστεί στην προσπάθειά του να το καθαρίσει.

Ποιος ήταν ο Κ. Ρεσβάνης

Ο Κώστας Ρεσβάνης γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1958 στον Πειραιά. Ήταν δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις νομικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Παρισίων (PARIS VIII-Vincennes) παράλληλα με σπουδές Πολιτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας στο ίδιο ίδρυμα.

Στην Ελλάδα διηύθυνε ένα από τα παλαιότερα δικηγορικά γραφεία του Πειραιά που είναι συνέχεια των οικογενειακών γραφείων των γονέων του, Σταύρου Ρεσβάνη και Ελένης Παπακαλιατάκη, επίσης δικηγόρων.

Έζησε σε οικογενειακό και συγγενικό περιβάλλον που απαρτίζεται, κατά κανόνα, από νομικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς.

Θεωρώντας πάντα ότι το νομικό λειτούργημα είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τα κοινωνικά δρώμενα, αναμείχθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια σε πολιτικές δράσεις ήδη από την εποχή της Μεταπολίτευσης ως μέλος κομματικής νεολαίας και κόμματος έως ότου διεγράφη μαζί με πολλά αλλά μέλη του κόμματος.

Εντούτοις, συνέχισε, χωρίς να επιδιώξει την ένταξή του πλέον σε κάποιο κομματικό φορέα, την ενασχόλησή του με τα κοινά, στο επίπεδο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

Από το 1999 εκλεγόταν ανελλιπώς στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου πρώτος ή μεταξύ των πρώτων σε σταυρούς υποψηφίων. Την ίδια χρονιά τοποθετήθηκε από τον τότε πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Βασίλειο Βενέτη, στην άμισθη θέση του εκπροσώπου του Συλλόγου στην Επιτροπή του υπό σύσταση Κτηματολογίου, με έργο την ορθή και κατά νόμο θεσμοθέτηση των όρων λειτουργίας του νέου θεσμού καθώς και την κατοχύρωση του εργασιακού ρόλου των δικηγόρων στο υπό διαμόρφωση καινούργιο νομικό και ουσιαστικό πεδίο.

Το 2002, ψηφίζεται και αναλαμβάνει θέση στο προεδρείο του Δικ. Συλλόγου. Ως οικονομικός υπεύθυνος (ταμίας), διαχειρίζεται επί 3ετία τα οικονομικά του Συλλόγου με πλήρη διαφάνεια και επωφελείς επενδύσεις των χρημάτων των δικηγόρων, παραδίδοντας στη λήξη της θητείας του αποθεματικό αυξημένο κατά 300.000 ευρώ περίπου, πράγμα πρωτοφανές για το ταμείο του Συλλόγου.

Το 2002, πέραν των άλλων, του ανατίθεται από τον νέο πρόεδρο Κων/νο Πεταλά η άμισθη θέση του εκπροσώπου του Δικηγορικού Συλλόγου ως μέλους του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Νομικών, θέση στην οποία προσφέρει τις υπηρεσίες του έως τον Ιούνιο του 2004, οπότε και αποχωρεί λόγω φόρτου εργασίας.

Το 2003 του ανατίθεται η άμισθη θέση του μέλους της Επιτροπής που συστήνεται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, προκειμένου να εξευρεθούν πόροι για λειτουργία του Διανεμητικού Λογαριασμού για την οικονομική ενίσχυση των νέων δικηγόρων. Με τη συμμετοχή του στην άνω επιτροπή συμβάλλει ταχύτατα και αποφασιστικά στην έκτοτε διανομή ετήσιου μερίσματος σε όλους τους νέους δικηγόρους Πειραιώς, Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Το 2005, εκλεγόμενος εκ νέου στον Δικηγορικό Σύλλογο, καταλαμβάνει τη θέση του γενικού γραμματέα του Συλλόγου. Στη διάρκεια της θητείας του, αναλαμβάνει συνεχείς πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις σε διάφορους φορείς με σκοπό την προαγωγή των κλαδικών επιδιώξεων των δικηγόρων.

Το 2006 προσκαλείται από τον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα να μετάσχει ως υποψήφιος στον συνδυασμό του των δημοτικών εκλογών. Αποδεχόμενος την τιμητική πρόταση, εκλέγεται με σχετική άνεση δημοτικός σύμβουλος.

Έπειτα από πρόταση του δημάρχου εκλέγεται πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά. Μία εκλογή χωρίς ιστορικό προηγούμενο για την πόλη, δεδομένου ότι συγκέντρωσε κατά την ψηφοφορία τις ψήφους όλων των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, γεγονός που προκάλεσε το ενδιαφέρον και την είδηση για το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ.

Η ίδια εκλογή ως προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου και με την ίδια πλειοψηφία επαναλαμβάνεται μετά από δύο έτη. Κατά τη θητεία του ως πρόεδρος, για λόγους ηθικής τάξης, παραιτείται από όλα τα προνόμια που συνοδεύουν το αξίωμα, υπέρ του δήμου.

Το 2008, στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, οι συνάδελφοί του αναγνωρίζοντας το έργο του τον επανεκλέγουν πρώτο σε σταυρούς σύμβουλο απ’ όλους τους συνδυασμούς, οπότε και καταλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου του Συλλόγου.

Τον Σεπτέμβριο του 2009 δέχεται πρόσκληση από το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συμμετάσχει στον εκλογικό συνδυασμό του Κινήματος στην εκλογική περιφέρεια της Α΄ Πειραιώς και Νήσων. Αν και το χρονικό διάστημα των 20 ημερών που απέμενε τότε για την προεκλογική του προετοιμασία ήταν ελάχιστο, αποδέχεται την πρόσκληση και μετέχει στις βουλευτικές εκλογές αλλά δεν εκλέγεται, κατορθώνοντας εντούτοις να συγκεντρώσει στην εκλογική του περιφέρεια 5.000 σταυρούς καθαρά προσωπικής εκτιμήσεως.

Το 2011, παράλληλα με την πολιτική του δράση, λαμβάνει μέρος στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, όπου εκλέγεται και πάλι πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος από τον συνδυασμό του.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Απριλίου 2013, 18:47