Αυτοψία Ξυδάκη στα έργα συντήρησης στο Τατόι

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015, 18:38
Αυτοψία Ξυδάκη στα έργα συντήρησης στο Τατόι
Αυτοψία στα έργα συντήρησης που πραγματοποιούνται στο πρώην Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι πραγματοποίησε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, εν όψει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία προβλέπει τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Τατοϊου καθώς και τον καθορισμό χρήσεων στην περιοχή.

«Είναι ενθαρρυντικό ότι σε αυτόν τον επί πολλά έτη εγκαταλελειμμένο ιστορικό χώρο, εξελίσσεται σήμερα πολυσήμαντη σωστική και αναστηλωτική εργασία, καθώς και ένα μεγάλο πρόγραμμα συντήρησης», είπε ο κ. Ξυδάκης, που περιηγήθηκε αυτό που υπήρξε συγκρότημα κατοικιών και εργαστηρίων, συνοδευόμενος από την Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μνημείων και Τεχνικών Εργων Ευγενία Γατοπούλου και τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Αττικής, Ανατ. Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων Ορέστη Βαβατσιούλα.

Στο συγκρότημα αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες τού Υπουργείου Πολιτισμού έχουν πραγματοποιήσει σωστικές επεμβάσεις κτιρίων, αναστηλώσεις (αρμολογήματα, λιθοστρώσεις, ενέματα, ανακατασκευές κεραμοσκεπών, περιδέσεις κ.α.), έχουν εγκαταστήσει υπέργειο σύστημα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, έχουν περισυλλέξει, καταγράψει, αποθηκεύσει και συντηρήσει σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους πλήθος κινητών ευρημάτων.

Το πρώην βασιλικό κτήμα απλώνεται σε μια έκταση περίπου 47 χιλιάδων στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 10 χιλιάδες στρέμματα έχουν κηρυχθεί ιστορικός τόπος. Μια πρώτη φάση δαπάνης για έργα ύψους περίπου 1,9 εκ. ευρώ είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ που τελειώνει.

«Σε αυτόν τον μνημειακό πυρήνα υπάρχει κτιριακό απόθεμα το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει μια πρώτη σημαντική εστία για την αξιοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Τατοϊου, καθώς θα εξελίσσεται ταυτόχρονα η αξιοποίηση των καλλιεργειών και των παραγωγικών δράσεων», είπε ο κ. Ξυδάκης μετά το πέρας της επίσκεψής του.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015, 18:41