Της Άντζελας Πεΐτση

Συναισθήματα οργής και αγανάκτησης διακατέχουν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποτέλεσμα της απεργίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ είναι να δημιουργείται κυκλοφοριακή «παράλυση» στο κέντρο της ΘεσσαλονίκηςΟι μετακινήσεις γίνονται πλέον με αυτοκίνητο, ταξί, μοτοσικλέτα και τα πόδια… Αποτέλεσμα της όλης κατάστασης είναι να δημιουργείται στους δρόμους ένα ατελείωτο μποτιλιάρισμα, που σε πολλές περιπτώσεις καταλήγει σε κυκλοφοριακή «παράλυση» προς και από το κέντρο της πόλης. Είναι αξιοσημείωτο πως για να διανύσει κάποιος αποστάσεις λίγων λεπτών, χρειάζεται ένα μισάωρο ή και τρία τέταρτα της ώρας.

Από τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι ανεβαίνουν τον δικό τους «Γολγοθά». Τη Δευτέρα συνέχισαν για 10η ημέρα τις κινητοποιήσεις τους για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους και μετέβησαν στα γραφεία του ΟΑΣΘ με νταούλια φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δώστε στον Μπουτάρη το λίπος που γουστάρει» και «Έβγα στο μπαλκόνι το μαγαζί τελειώνει».

Δείτε εικόνες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε φωτογραφικά ντοκουμέντα του zougla.gr από την πιο πολυσύχναστη και μεγάλη στάση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αυτή της «Διαγωνίου» επί της οδού Τσιμισκή. Εκτός του ότι είναι παντελώς παραμελημένη, στη σχετική ηλεκτρονική πινακίδα υπάρχει η προαναγγελία της επίσχεσης εργασίας από τις 17 Σεπτεμβρίου 2016:



Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος

Το zougla.gr μίλησε με Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες και χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς, και κατέγραψε τις απόψεις τους για την κατάσταση που έχει δημιουργήσει στον Νομό Θεσσαλονίκης η συνεχιζόμενη απεργία του ΟΑΣΘ.

Καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης τόνισαν πως η εμπορική κίνηση έχει πέσει αισθητά, καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να κατέβει στο κέντρο. «Δεν μπορεί να δίνει χρήματα για ταξί, δεν μπορεί να παρκάρει, αν κατέβει με το αυτοκίνητό του. Κυρίως “χρησιμοποιούν” τα πόδια κι αυτό μόνον για πολύ σημαντικές δουλειές. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι διπλό. Από τη μία η οικονομική κρίση, με τα έξοδα να τρέχουν, κι από την άλλη η απεργία του ΟΑΣΘ, που μας εμποδίζει να βγάζουμε ακόμα και τα αποκαλούμενα ως καθημερινά. Ανοίγουμε τα καταστήματά μας για εμάς» ανέφεραν.

Από τη μεριά τους, υπάλληλοι που εργάζονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δήλωσαν με εμφανή αγανάκτηση στο zougla.gr: «Κατεβαίνω με τα πόδια από την Καλαμαριά. Δεν μου περισσεύουν (χρήματα) για να πάρω ταξί. Αν βολέψει κάποιος γνωστός, μπορεί να με κατεβάσει με το αυτοκίνητό του, αλλά κι αυτό, καταλαβαίνετε, μπορεί να γίνει μία-δυο φορές, δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια. Είμαι υποχρεωμένη να το κάνω. Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Δεν μπορώ να φανταστώ το ενδεχόμενο να χάσω τη δουλειά μου, λόγω της απεργίας του ΟΑΣΘ, καθώς δεν θα μπορώ να είμαι συνεπής στο ωράριο εργασίας μου. Έτσι, ξεκινάω μία ώρα νωρίτερα από το σπίτι για να είμαι στην ώρα μου. Το ίδιο γίνεται και στην επιστροφή. Αντιλαμβάνεστε τη σωματική κούραση και το ψυχολογικό άγχος μου».

«Χρησιμοποιώ λεωφορείο και τώρα με την απεργία τους έχω να βγω τρεις μέρες από το σπίτι. Δεν βγαίνω από το σπίτι. Κουράζομαι και ταλαιπωρούμαι με τα πόδια, γιατί έχω και το μπαστούνι. Κάνω κάτι ψιλοδουλειές, ως νοικοκυρά για το σπίτι μου.

»Πηγαίνω μικρές διαδρομές με το μπαστούνι μου, από την Καμάρα μέχρι τον Λευκό Πύργο μία βολτίτσα, γιατί “έσκασε” η ψυχή μου, μέσα στο σπίτι» δήλωσε μια συνταξιούχος.

«Ήρθα από τη Χαλκιδική. Χρησιμοποιώ πάρα πολύ τα λεωφορεία, καθώς μένω στον Εύοσμο, στην άλλη άκρη της Θεσσαλονίκης. Τώρα μετακινούμαι ή με ταξί ή με τα πόδια, ακόμα και φορτωμένη με πράγματα. Η κατάσταση είναι εντελώς χάλια» ανέφερε κάτοικος του Ευόσμου.

«Χρησιμοποιώ λεωφορεία όταν χρειάζομαι να κάνω μακρινές διαδρομές από το σπίτι μου. Τώρα που δεν έχει αστικά, είναι δύσκολη η κατάσταση στο θέμα των μετακινήσεων, γιατί και η πόλη είναι μεγάλη. Τώρα κινούμαι με τα πόδια» τόνισε φοιτητής σε πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

«Εμένα με δυσκολεύει αρκετά η απεργία, επειδή χρησιμοποιώ πάρα πολύ τα λεωφορεία. Ειδικά, συνέπεσε η απεργία με την εβδομάδα που προσωπικά έχω πολλές δουλειές στο κέντρο της πόλης. Μένω στην περιοχή της Κάτω Τούμπας και ανεβοκατεβαίνω συνέχεια με τα πόδια. Το ταξί είναι πάρα πολύ ακριβό και δεν μπορώ να δίνω τόσα χρήματα, καθώς πρέπει να ανεβοκατεβαίνω πολύ συχνά. Δεν είναι μία φορά την ημέρα, είναι αρκετές» ανέφερε άλλος φοιτητής.

Επισκέπτης από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη τόνισε: «Έχω δύο εβδομάδες που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη. Μένω μόνιμα στην Αθήνα. Με το που ήρθα έπεσα πάνω στην απεργία του ΟΑΣΘ και μετακινούμαι με τα πόδια. Καθημερινά διασχίζω την πόλη, καθώς μένω στον Εύοσμο. Είμαι “μπρος-πίσω”. Έχει τύχει να φτάσω και μέχρι την Πέτρου Συνδίκα με τα πόδια, από τον Εύοσμο και να γυρίσω πάλι πίσω» (σ.σ.: ο Εύοσμος βρίσκεται  στη δυτική Θεσσαλονίκη και η Πέτρου Συνδίκα στην ανατολική).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε χαρακτηριστικά: «Το θέμα της συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη είναι τραγικό. Συμφωνώ πως οι εργαζόμενοι έχουν τα δικαιώματά τους, είναι απλήρωτοι, αλλά… τόσος κόσμος ταλαιπωρείται».

Πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η πορεία των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ με προορισμό το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, με μια στάση έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Εγνατία.

Νωρίτερα οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί στο ΕΚΘ και έδωσαν συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΣΘ τόνισε: «Ο Σπίρτζης εξακολουθεί να μιλάει μαζί μας διά αλληλογραφίας, για να κρύψει την απραξία του. Ο υπουργός κρύβεται από τους εργαζόμενους, δεν θέλει τους εργαζόμενους στον διάλογο. Ας δώσει το υπουργείο άμεση λύση και η απεργία θα λήξει σε πέντε λεπτά. Ας προχωρήσει στα όσα συμφωνήθηκαν στο πρακτικό της κοινής σύσκεψης της 25/8/2016 για αντισταθμιστική καταβολή των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, και ο ΟΑΣΘ θα καταβάλει τα δεδουλευμένα μηνών Ιουνίου και Ιουλίου. Δυστυχώς, έχουν περάσει 30 ημέρες από την υπογραφή του πρακτικού και δεν έγινε τίποτα».

Πηγή βίντεο: Taifer

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης