«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη, αλλά της φυλακής τα σίδερα είναι για τους λεβέντες» θα σκέφτηκε ο Λάκης Λαζόπουλος, όταν πληροφορήθηκε ότι ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, κατέθεσε αγωγή εναντίον του ζητώντας 1,5 εκ. ευρώ και την προσωποκράτηση του καλλιτέχνη.

Το αντικείμενο της διαμάχης είναι ένα μουστάκι, όχι σαν όλα τα μουστάκια βέβαια, αλλά εκείνο το χαρακτηριστικό απολειφάδι μύστακα που έφερε ο Αδόλφος Χίτλερ. Ο Λάκης Λαζόπουλος εμφάνισε σε εκπομπή του τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. να φέρει αυτό ακριβώς το μουστάκι, εικόνα που εξόργισε τον πολιτικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία προσπάθεια υπέρβασης της κόντρας για ένα μουστάκι με έντονη σημειολογία, εμείς, χωρίς καμία διάθεση να κοροϊδέψουμε κανέναν και περιοριζόμενοι στα αυστηρά όρια της πολιτικής σάτιρας, παρουσιάζουμε και τους δύο πρωταγωνιστές της διαμάχης με το επίμαχο μουστάκι, τον δε Αδόλφο με ξυρισμένο το απάνω χείλος.

Είμαστε πεπεισμένοι πώς ο φασισμός δεν εξαρτάται από ένα μουστάκι, ούτε επιβάλλεται από αυτό, καθώς και ότι η τραγωδία που έζησε η ανθρωπότητα λόγω Ναζισμού δεν εξηγείται με επιχειρήματα της «τρίχας».

Είναι απόλυτα σίγουρο πώς στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου η διαμάχη Καρατζαφέρη – Λαζόπουλου θα καταγραφεί ως μείζονος πολιτικής σημασίας γεγονός, με σοβαρότατες επιπτώσεις στις εξελίξεις. Ο μελλοντικός μελετητής προφανώς και θα καταγράψει αυτήν την μοναδική υπόθεση ως «Μονομαχία στην Κάντζα για ένα μουστάκι». Όσον αφορά στον ίδιο τον κ. Καρατζαφέρη και τους συνεργάτες του, ισχύει πάντα η γνωστή λαϊκή ρήση «όποιος έχει την μύγα μυγιάζεται». Ανεξάρτητα από το εάν η μύγα διαθέτει ή όχι μουστάκι…    

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίμαχη αγωγή

Την προσωποκράτηση του Λάκη Λαζόπουλου για ένα χρόνο και αποζημίωση ύψους 1.500.000 ευρώ για καθέναν από τους βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ., ζητά με αγωγή ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Αφορμή, η τηλεοπτική εκπομπή «Όταν ο Λάκης δεν είναι εδώ», που προβλήθηκε στις 25 Ιανουαρίου, και στην οποία, σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής, «εικονίστηκε ο πρόεδρος του κόμματός μας και δεύτερος εξ ημών με αλλοίωση της όψης του, από τεχνική προσθήκη στην εικόνα, μουστακίου χιτλερικού τύπου».

Ο τίτλος «Σου πάει το μουστάκι Γιώργο», το μουσικό χαλί, «Όλα σε θυμίζουν», αλλά και το γερμανικό εμβατήριο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της προβολής του σατυρικού κομματιού, ήταν αυτά, που όπως φαίνεται από την αγωγή, ενόχλησαν περισσότερο τους βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και τον Γιώργο Καρατζαφέρη προσωπικά.

«Από το σύμπλεγμα εικόνας, γραφής και ήχου γινόταν σαφής σύνδεση του αρχηγού του κόμματος και των ιδεών μας με την απεχθή σε εμάς κατ’ επανάληψη αποκηρυγμένη χιτλερική και φασιστική νοοτροπία, η οποία έχει αποδοκιμαστεί από κάθε σώφρονα άνθρωπο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αγωγή, που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών για λογαριασμό του ΛΑ.Ο.Σ. και του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο δικηγόρος Μ.Σαλαβράκος.

Σύμφωνα με τους ενάγοντες, η σατυρική εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου ήταν ένα «άθλιο κατασκεύασμα», που στόχο είχε «με δόλιο τρόπο», να δημιουργήσει στην κοινή γνώμη «αποστροφή εναντίον μας και εναντίον των οπαδών μας, οι οποίοι κατά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις υπερβαίνουν το ποσοστό του 5,7% του εκλογικού σώματος».

Αυτός θεωρούν ο Γιώργος Καρατζαφέρης και οι βουλευτές του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού ότι ήταν… ο απώτερος στόχος του Λάκη Λαζόπουλου και των συνεργατών του: Ο χαρακτηρισμός του ΛΑ.Ο.Σ. ως ακροδεξιό κόμμα, και η αυξημένη επιρροή του κόμματος και του προέδρου του στο εκλογικό σώμα, κάτι «που έχει ενοχλήσει τους κατ’ επίφασην δημοκρατικούς που δεν επιθυμούν την παρουσία και τη σημαντική επιρροή του ΛΑ.Ο.Σ.».

Μετά από όλα αυτά, ο Γιώργος Καρατζαφέρης και οι βουλευτές του κόμματός, ζητούν «οι εναγόμενοι που είναι ο Λάκης Λαζόπουλος, ο διευθυντής παραγωγής Κώστας Λαζόπουλος, η υπεύθυνη παραγωγής Μ. Σημαντήρα και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σταματόπουλος, να καταβάλουν σε καθένα από εμάς το ποσό των 1.500.000 ευρώ, να απαγορευτεί η αναφορά και δημοσίευση αναλόγων συκοφαντικών ισχυρισμών επί ποινή 10.000 ευρώ και της προσωπικής κρατήσεως επί ενός έτους του πρωταιτίου της εναντίον παράνομης συμπεριφοράς, με την εντολή να απαγγελθεί προσωπική κράτηση σε βάρος του».

Η αγωγή που κατέθεσε το ΛΑ.Ο.Σ. κατά του Λάκη Λαζόπουλου, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, καθώς είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος κόμματος της Ελληνικής Βουλής ζητά την προσωπική κράτηση ενός καλλιτέχνη, και μάλιστα σατυρικής εκπομπής, τον οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει στην αγωγή ως «πρωταίτιο παράνομης συμπεριφοράς»…

(Πρώτη καταχώρηση: 1 Φεβρουαρίου 2009, 13:56)

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης