Μια νύχτα αγωνίας έξω από τα σπίτια τους και μέσα στα αυτοκίνητά τους πέρασαν πάρα πολλοί κάτοικοι της νοτίου Εύβοιας, μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες βράδυ (29/11) στις 22:06. Ο σεισμός που είχε μεγάλη διάρκεια περισσότερη από δέκα δευτερόλεπτα, έγινε έντονα αισθητός και στην Αττική.

Παραμένει δε ακόμη αδιευκρίνιστο αν τα 5 ρίχτερ ήταν  κύριος σεισμός ή αν θα ακολουθήσει άλλος ανάλογου μεγέθους, με δεδομένο ότι το πρωί της το πρωί της Τρίτης, είχαν προηγηθεί δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, 4,7 και 4,2 Ρίχτερ αντίστοιχα, στην ίδια περιοχή στις νοτιοανατολικές ακτές της Εύβοιας. Ακολούθησαν μάλιστα πολλοί μετασεισμοί τόσο το πρωί, όσο και το βράδυ της ίδιας μέρας, της τάξης των 3 ρίχτερ των 2,9 ρίχτερ, των 3,2 ρίχτερ, και δεκάδες άλλοι με μικρότερα καταγεγραμμένα μεγέθη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προφανώς το άγνωστο ρήγμα που έδωσε τους δύο ισχυρούς σεισμούς είναι σε διέγερση, οπότε εξαιτίας του χαμηλού σεισμικού ιστορικού της περιοχής η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να συγκεντρώσει περισσότερα σεισμικά δεδομένα για να δει αν όντως ήταν ο κύριος σεισμός ή εάν πρόκειται για σμηνοσειρά σεισμών.Ξεκάθαρη απάντηση δεν μπορεί να δοθεί πριν περάσουν μερικές ακόιμη μέρες. 

Αιφνιδιασμένοι οι σεισμολόγοι από το άγνωστο ρήγμα
Το ότι η συγκεκριμένη περιοχή στη νότια Εύβοια δεν είχε δώσει ισχυρό σεισμό μεγαλύτερο των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ και οι σεισμοί μικρότερου μεγέθους ήταν ελάχιστοι, με συνέπεια η συγκεκριμένη περιοχή  να θεωρείται από τις ασφαλέστερες στην Ελλάδα, αιφνιδίασε τους σεισμολόγους οι οποίοι παραδέχονται ότι οι συγκεκριμένοι σεισμοί στην Εύβοια προήλθαν από ένα άγνωστο ρήγμα που ως τώρα δεν έδινε σεισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνουν μάλιστα ότι πρόκειται για υποθαλάσσιο ρήγμα τα ακριβή στοιχεία του οποίου θα τα δώσει η μετασεισμική ακολουθία, ενώ από το μέγεθος των σεισμών, φαίνεται ότι πρόκειται για μικρό ρήγμα.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στη “Ζούγκλα” λίγα λεπτά μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ, ανέφερε πως πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό, κι ότι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν ακόμα το φαινόμενο, ενώ επισήμανε πως χρειάζεται χρόνος για να αναλυθεί περαιτέρω η συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα. 

Σε νεότερη τοποθέτησή του σήμερα το πρωί (30/11) ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας μετά τον χθεσινοβραδινό μεγάλο σεισμό 5 Ρίχτερ στην περιοχή των Νέων Στύρων της Εύβοιας. «Όλη τη νύχτα, είχαμε πάνω από 85 μετασεισμούς με μεγαλύτερο έναν με ένταση 4,2 ρίχτερ. Κατά πάσα πιθανότητα ο χθεσινοβραδινός σεισμός ήταν ο κύριος και από δω και πέρα δεν θα έχουμε κάποιον μεγαλύτερο” εκτίμησε ο κ. Τσελέντης.

Από τη δική του πλευρά ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στο ΑΠΕ: «Θα συνεχιστεί η δραστηριότητα. Πρέπει να πάρουμε το χρόνο μας για να δούμε τι γίνεται γιατί πρόκειται για ένα ρήγμα που δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε στη συνέχεια: «Περιπλέκεται η κατάσταση μετά τον βραδινό σεισμό. Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός, η περιοχή είναι αχαρτογράφητη σεισμολογικά και θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Εκτίμησή μου είναι πάντως ότι δεν θα έχουμε μεγαλύτερο σεισμό αλλά πρέπει να περιμένουμε».

«Δεν έχουμε τα στοιχεία να πούμε εάν τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός», δήλωσε ο διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο Open.

 

Κλειστά σήμερα τα σχολεία σε δύο περιοχές της Εύβοιας

Οι κάτοικοι των Ζαράκων, των Στύρων και της Καρύστου Ευβοίας πέρασαν μια νύχτα αγωνίας υπό το φόβο των συνεχών μετασεισμών. Μετά και τη νέα σεισμική δόνηση που ταρακούνησε χθες βράδυ (29/11) τη νότια Εύβοια, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Τετάρτη (30/11) τα σχολεία στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου με απόφαση του δημάρχου Θανάση Μπουραντά, καθώς και στο Δήμο Καρύστου με απόφαση του δημάρχου Λευτέρη Ραβιόλου.

Η χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, ότι δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νότια – νοτιοανατολικά του οικισμού Ζάρακες της Ευβοίας, διευκρινίζοντας δε ότι δεν έλαβε καμία κλήση από πολίτες, αποτελεί αν μη τι άλλο ευχάριστο γεγονός.

Με το πρώτο φως της ημέρας πάντως, οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας κινητοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να καταγράψουν κάποιες ρωγμές που δημιουργήθηκαν σε παλαιά οικήματα, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ούτε ετοιμόρροπα κτίσματα. 

Παράλληλα η Πυροσβεστική από την πρώτη στιγμή του σεισμού απυήθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης