Ένα κατασκοπικό θρίλερ με δουλειές εκατομμυρίων, μίζες σε κομματικά στελέχη και αρπαγές σχεδίων από ανταγωνιστικές εταιρείες είχε περιγράψει ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος στους ανακριτές. Ήταν τότε παραμονές της συζήτησης στη Βουλή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Το πορτρέτο του Αλέξανδρου Αβατάγγελου, ο οποίος μιλάει για τα εξοπλιστικά προγράμματα, δημοσιεύει η Süddeutsche Zeitung.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από ένταλμα του ανακριτή είχε συλληφθεί και πάλι τον περασμένο Ιανουάριο, στη βορειοανατολική Αττική ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος. Ο επιχειρηματίας που κατηγορείται για την υπόθεση των υποβρυχίων είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί όταν είχε αφεθεί ελεύθερος.
Ο ποταμός αποκαλύψεων Αβατάγγελου είχε οδηγήσει στην απόφαση των ανακριτών και των εισαγγελέων κυριών Ευγενίας Κυβέλου και Ελένης Σίσκου να τον αφήσουν ελεύθερο, κατηγορούμενο για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με επιβολή εγγύησης 500.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Στην απολογία του είχε στοχοποιήσει, στη διακίνηση των μιζών, πρώην στελέχη του ΠαΣοΚ. Τα χρήματα διακινούνταν μέσω φορολογικών παραδείσων αλλά και τραπεζών.

H χτεσινή Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί στο «σαλόνι» της ένα ολοσέλιδο ρεπορτάζ παρουσιάζοντας πορτρέτο του Αλέξανδρου Αβατάγγελο «σύμβουλου», όπως αυτοσυστήνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο οποίος είχε προφυλακιστεί στον Κορυδαλλό και βγήκε με εγγύηση 500.000 ευρώ φέρεται να έχει εμπλακεί στην υπόθεση της αγοράς υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία «HDW» στο Κίελο. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ψυχολόγος στο Βέλγιο και αργότερα μεταπήδησε στα εξοπλιστικά για χάρη «του παιχνιδιού και της περιπέτειας», όπως λέει.

 Το ναυπηγείο της HDW στο Κίελο Ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος μιλάει στην εφημερίδα για μια περίοδο που έρεε πολύ χρήμα στην αγορά όπλων. «Μέχρι την αλλαγή της χιλιετίας οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διέθεταν πολλά χρήματα για εξοπλιστικά προγράμματα και η Ελλάδα πριν από την βαθιά οικονομική της κρίση ήταν ένας ιδιαίτερα καλός πελάτης. Η ελληνική κυβέρνηση αγόραζε πολύ και ευχαρίστως σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.
Οι αποφάσεις σπάνια είχαν να κάνουν με τα πλεονεκτήματα ενός οπλικού συστήματος. Στη συμφωνία των υποβρυχίων, για παράδειγμα, η δουλειά του Αβατάγγελου ήταν την παραγγελία να την πάρει το ναυπηγείο του Κιέλου και όχι ο κατά πολύ φθηνότερος γαλλικός ανταγωνιστής».

Όπως προσθέτει στο δημοσίευμα η Süddeutsche Zeitung: «Δεν υπήρχε πραγματικός διαγωνισμός (όπως λέει ο Αβατάγγελος). Η αγορά όπλων είναι πάντα πολιτική απόφαση: H Ελλάδα αγόρασε υποβρύχια για να μπούμε στο ευρώ. Το 80% πήγε για αυτό το σκοπό. Στην Αθήνα τότε στην κυβέρνηση ήταν ο σοσιαλιστής Κώστας Σημίτης και στο Βερολίνο ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η παραγγελία των υποβρυχίων ήταν σημαντική για την HDW και για την εκλογική περιφέρεια του SPD στο βορρά» υποστηρίζει ο Αβατάγγελος, ο οποίος «δεν θεωρεί αυτή τη στάση αξιοκατάκριτη και ότι ο Σημίτης έκανε το σωστό».

Η Ελλάδα σύμφωνα με το σύμβουλο «έσωσε τότε την ΗDW, η οποία δεν θα υπήρχε πια χωρίς εμάς».
Με παρόμοιο τρόπο μιλούσαν και οι μάνατζερ της HDW στους ανακριτές στη Γερμανία. Με τον ισχυρισμό ότι «οι Γερμανοί δεν μπορούν να κάνουν δουλειές στην Ελλάδα χωρίς διαμεσολαβητή, χωρίς σύμβουλο».

Διαβάστε επίσης: “Αγοράσαμε υποβρύχια για να μπούμε στο ευρώ” Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014, 18:10

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης