Αγρότες: Ζητάμε πολιτική λύση όχι καταστολή των κινητοποιήσεων

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016, 15:08
Αγρότες: Ζητάμε πολιτική λύση όχι καταστολή των κινητοποιήσεων
Της Άντζελας Πεΐτση

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή ξεχωριστή συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συνεδριάζουν στον Προμαχώνα οι εκπρόσωποι από 69 μπλόκα. Στη σύσκεψη μετέχει και ο εκπρόσωπος του αγροτικού μπλόκου Νίκαιας, Ρίζος Μαρούδας. Μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr μίλησε για την προετοιμασία των αγροτών ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνάντησης με τον κ. Τσίπρα και για την αιφνιδιαστική παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Γκουτζαμάνη, σύμφωνα με την οποία τους ζητάει να σταματήσουν εδώ και τώρα τις κινητοποιήσεις στα μπλόκα, προειδοποιώντας ταυτόχρονα του αγρότες, πως αν δεν αποχωρήσουν θα προβεί σε συλλήψεις με αυτόφωρη διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, δήλωσε: «Πρόκειται για απόπειρα ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων μας. Την έχουμε αντιμετωπίσει από όλες τις κυβερνήσεις. Δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Έχουμε πρόβλημα επιβίωσης γι’ αυτό και είμαστε στο δρόμο τόσο καιρό». Και υπογράμμισε: «Η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με καταστολή. Ζητούμε πολιτική λύση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Έχει ήδη στα χέρια το κοινό κείμενο των πέντε προτάσεων μας, που συνυπογράψαμε ομόφωνα οι εκπρόσωποι από 69 μπλόκα σε όλη τη χώρα. Αυτό θα συζητήσουμε και θα του ζητούμε κατά την αυριανή μας συνάντηση. Οι κινητοποιήσεις αποτελούν και είναι συνταγματικό μας δικαίωμα».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του αγροτικού μπλόκου στο Προμαχώνα, Στέλιος Λίτος, μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr με μία λιτή και «τολμηρή» δήλωση, σχολίασε την εισαγγελική παραγγελία της προέδρου του Αρείου Πάγου: «Είμαστε εδώ και περιμένουμε να μας συλλάβουν. Δεν πρόκειται να ανοίξει τίποτα κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων».

Τέλος διευκρινίζεται πως η ουρά των οχημάτων που είναι σταματημένα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αγγίζει τα 18 χιλιόμετρα.

Οι πέντε προτάσεις

Το zougla.gr υπενθυμίζει τις πέντε προτάσεις τις οποίες κατέθεσαν οι αγρότες από 69 μπλόκα μεταξύ των οποίων της Νίκαιας και του Προμαχώνα, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

• Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

• Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ – Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης – Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί – Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.

• Αφορολόγητο πετρέλαιο – Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος – Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

• Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

• Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016, 15:10