Νέο νομικό «πρόσχωμα» υψώνουν οι παλαιοί μέτοχοι του ΟΑΣΘ προσπαθώντας να εμποδίσουν την κρατικοποίηση του Οργανισμού, την ώρα που η διαδικασία «εκκαθάρισης εν λειτουργίας» παραμένει παγωμένη από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το πρωί κατατέθηκε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο η τρίτη κατά σειρά αίτηση ακύρωσης της εξαγοράς του ΟΑΣΘ από το ελληνικό δημόσιο. Η αίτηση υπογράφεται από 201 παλαιούς μετόχους του ΟΑΣΘ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα μειωθεί η περιουσία τους χωρίς να τους καταβληθούν μάλιστα πλήρεις αποζημιώσεις για τις απώλειες που θα υποστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αίτηση στρέφεται κατά των διατάξεων του ν.4482//2017, με τις οποίες λύεται η από 30.04.2001 Οικονομική Συμφωνία μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ο.Α.Σ.Θ., εξαγοράζεται αναγκαστικώς ο Ο.Α.Σ.Θ. από το Ελληνικό Δημόσιο και οι μετοχές των αιτούντων περιέχονται αναγκαστικώς στο Ελληνικό Δημόσιο. Με την αίτηση αυτή κατηγορείται η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ για παραίτηση από απαιτήσεις ύψους τουλάχιστον 47,5 εκατομμυρίων του ΟΑΣΘ από το ελληνικό δημόσιο με αποτέλεσμα οι ίδιοι να χάνουν μέρους των αποζημιώσεών τους.

Όπως αναφέρουν “μετά ταύτα προκύπτει ότι είναι άκυρη η γενόμενη εξαγορά του ΟΑΣΘ ως συνόλου από το Ελληνικό Δημόσιο, ήτοι η διάλυσή του ως νομικού προσώπου, όσο και η γενόμενη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών του στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως επίσης και η ανάθεση εκκαθαρίσεως του ΟΑΣΘ σε Διοικητικό Συμβούλιο που θα ορίσει όχι η Γενική Συνέλευση των μετόχων του, αλλά το Ελληνικό Δημόσιο που κατέστη μέτοχος του ΟΑΣΘ δια τυπικού νόμου”.

Οι προηγούμενες δύο αιτήσεις που κατατέθηκαν από εκπροσώπους της παλιάς διοίκησης του ΟΑΣΘ θα συζητηθούν στις 4 Δεκεμβρίου οπότε και αναμένεται να συνεκδικαστούν με την τρίτη αίτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με προσωρινή διαταγή πάντως το ΣτΕ έχει «μπλοκάρει» προσωρινά τη διαδικασία “εκκαθάρισης εν λειτουργία” του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης τουλάχιστον μέχρι να αποφανθεί το δικαστήριο επί της αίτησης αναστολής που έχουν καταθέσει οι προσφεύγοντες. Με την προσωρινή διαταγή απαγορεύεται ακόμα και η πρώτη πράξη εκκαθάρισης που είναι η καταγραφή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης