Κέιμπριτζ: Ανοίγουν ακαδημαϊκές θέσεις με την υποστήριξη του Προγράμματος της Γιάννας Αγγελοπούλου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2019, 09:29
Κέιμπριτζ: Ανοίγουν ακαδημαϊκές θέσεις με την υποστήριξη του Προγράμματος της Γιάννας Αγγελοπούλου

Δύο θέσεις επίκουρων καθηγητών προκήρυξε το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στους τομείς της Επιστημονικής Υπολογιστικής και της Υπολογιστικής Επιστήμης Υλικών σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Γιάννας Αγγελοπούλου για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Καινοτομία (GAPSTI).

Η χρηματοδότηση των δύο αυτών ακαδημαϊκών θέσεων, μαζί με τη χορήγηση υποτροφιών σε διδακτορικούς φοιτητές, οι οποίες θα προκηρυχθούν μέσα στον επόμενο χρόνο, αποτελεί τον βασικό πυλώνα του Προγράμματος Γιάννας Αγγελοπούλου για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Καινοτομία (GAPSTI). Το πρόγραμμα αυτό επιχειρεί να «αποτελέσει μια γέφυρα μεταξύ έρευνας και εμπορικών εφαρμογών», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στην τελετή έναρξη του Προγράμματος που έγινε στις αρχές του 2019. Πιο συγκεκριμένα, σκοπός του GAPSTI, μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε χρόνων, είναι να υποστηρίξει και να εμπλουτίσει με ταλαντούχους επιστήμονες το οικοσύστημα εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικής δράσης του Κέιμπριτζ, με απώτερο στόχο τη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με τις ανάγκες της αγοράς.

Στο πλαίσιο του ίδιου Προγράμματος, και μάλιστα του τμήματος Impact for Greece που περιλαμβάνει, προχώρησε τις αμέσως προηγούμενες εβδομάδες η προκήρυξη και η απονομή 15 (δεκαπέντε) υποτροφιών σε νέους φοιτητές για την παρακολούθηση σεμιναρίου υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων/High Performance Computing στο Centre for Scientific Computing καθώς και η προκήρυξη για στήριξη της συμμετοχής μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πρόγραμμα ανάπτυξης στο Judge Business School του Κέιμπριτζ. Τόσο οι δράσεις αυτές, όπως θα συνεχισθούν, όσο και η κυρίως λειτουργία του Προγράμματος θα επιδιώξουν να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τώρα στην προκήρυξη των δυο ακαδημαϊκών θέσεων, η πρώτη, που εντάσσεται στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, έχει ως σημείο αναφοράς την υπολογιστική φυσική, και συγκεκριμένα τη μοντελοποίηση συστημάτων στα οποία αναλύονται ταυτόχρονα περισσότερες από μια καταστάσεις της ύλης. Η δεύτερη, που εντάσσεται στο Τμήμα Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου, επικεντρώνεται στη μοντελοποίηση ενεργειακών υλικών σε πολλαπλές κλίμακες. Και οι δύο αυτές θέσεις απευθύνονται σε ιδιαίτερα αξιόλογους επιστήμονες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της καριέρας τους. Θα συμβάλλουν στις δραστηριότητες του Κέντρου Επιστημονικής Υπολογιστικής (Centre for Scientific Computing) του Πανεπιστημίου, το οποίο έχει ως βασικό του άξονα τη στενή σχέση της επιστημονικής έρευνας με τη βιομηχανία - μια σχέση που χαρακτηρίζει όχι μόνο το Πανεπιστήμιο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Κέιμπριτζ, η οποία φιλοξενεί περισσότερες από 1.500 εταιρείες που στηρίζονται στην τεχνολογία.

Οι δύο επιστήμονες που θα επιλεγούν αναμένεται να αναλάβουν τα καθήκοντά τους τον Οκτώβριο του 2019 και να ξεκινήσουν το ερευνητικό και διδακτικό τους έργο στο Κέντρο Μάξουελ για τη Βιομηχανική Συμμετοχή, το οποίο αποτελεί πυρήνα συνεργασιών μεταξύ της ακαδημαϊκής έρευνας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και της βιομηχανίας στους τομείς των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας. «Αυτό θα διευκολύνει το όραμά μας για δυνατές, σταθερές και αμοιβαία επωφελείς αλληλεπιδράσεις με βιομηχανικούς εταίρους, ενώ παράλληλα παρέχει άριστες υποδομές κατάρτισης και έρευνας» λέει ο καθηγητής Τζέιμς Έλλιοτ, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Επιστήμης Υλικών. «Μέσα από την έρευνά μας στο Κέντρο Μάξουελ, επιχειρούμε να μεταφέρουμε τη θεμελιώδη επιστήμη σε ερευνητικούς στόχους που συνδέονται με την πρόοδο της βιομηχανίας και της κοινωνίας» εξηγεί ο δρ Νίκος Νικηφοράκης, διευθυντής Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων στο Κέντρο Επιστημονικής Υπολογιστικής του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και διευθυντής του Προγράμματος Γιάννας Αγγελοπούλου.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις δύο θέσεις και την κατάθεση αιτήσεων μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω link:

Gianna Angelopoulos University Lectureship in Scientific Computing

http://www.jobs.cam.ac.uk/job/22010/

Gianna Angelopoulos University Lectureship in Computational Materials Science

http://www.jobs.cam.ac.uk/job/22082/

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους συντονιστές του προγράμματος GAPSTI μέσω e-mail στο: gianna-admin@phy.cam.ac.uk

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2019, 09:33