Ακατάλληλο κρίθηκε σχεδόν το 50% των κτηρίων της Κεφαλλονιάς μετά από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν σε 3079 αυτοψίες σε ιδιωτικά κτίρια του νησιού, από την υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ).

Με βάση τις αυτοψίες,συνολικά 1460 κτήρια χαρακτηρίστηκαν κατάλληλα για χρήση, δηλαδή «πράσινα», 1441 χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα», δηλαδή κτήρια τα οποία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν πριν επισκευαστούν και 178 κτήρια χαρακτηρίστηκαν κατεδαφιστέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΥΑΣ βρίσκεται από την πρώτη μέρα του σεισμού στο Ληξούρι και εξυπηρετεί τους πολίτες. Από τις 17.02.2014 μάλιστα, λειτουργεί με δύο γραφεία στο νησί, ένα στο Αργοστόλι και ένα στο Ληξούρι. Στην ΥΑΣ έχουν κατατεθεί και ελέγχονται ήδη 570 αιτήσεις πληγέντων για επιδότηση ενοικίου. Εξ αυτών έχουν εγκριθεί και χορηγηθεί 135 επιδοτήσεις.

Επίσης, μέσω της ΥΑΣ έχει ξεκινήσει η διαδικασία στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή των κτιρίων.

Συγκεκριμένα, έχουν κατατεθεί 48 αιτήσεις για έκδοση άδειας επισκευής μικρής κλίμακας και αντίστοιχης στεγαστικής συνδρομής, καθώς και 29 αιτήσεις για έκδοση αδειών επισκευής μεγαλύτερης κλίμακας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, με βάση τα τελευταία στοιχεία από τον Δήμο Ληξουρίου, έχουν ήδη παρασχεθεί ή προωθηθεί για κατάθεση σε λογαριασμό επιδόματα οικοσκευής σε 1546 νοικοκυριά με μέσο ύψος ενίσχυσης τα 2.000,00 ευρώ.

Η λειτουργία των σχολείων έχει αποκατασταθεί και βελτιώνεται συνεχώς με την μεταφορά και εγκατάσταση από την εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ λυόμενων αιθουσών, γραφείων και wc.

Στα τέσσερα οικόπεδα που είχαν σχεδιαστεί εξ αρχής για την στέγαση 4 σχολείων, έχουν τοποθετηθεί 75 αίθουσες (συμπεριλαμβάνονται στον αριθμό γραφεία και wc).

Για την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικότητας θα μεταφερθούν στο νησί άλλες 12 σχολικές αίθουσες, 2 γραφεία και 3 WC. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται η διαμόρφωση ενός πέμπτου οικοπέδου, που περιλήφθηκε εκ των υστέρων στον σχεδιασμό και στο οποίο ο Δήμος προετοιμάζει τις υποδομές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης