Δύσκολος καιρός για τις αγοραπωλησίες κατοικίων . Η κατάσταση στον χώρο του real estate επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν από τους περιορισμούς στην κίνηση τραπεζικών κεφαλαίων (capital controls).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Συνεχίζονται οι χαμηλές πτήσεις στον κόσμο της κτηματαγοράς, με νέα «βουτιά» να σημειώνουν οι τιμές των ακινήτων το β’ τρίμηνο του 2015Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η αγορά ακινήτων έχει κυριολεκτικά «στεγνώσει», την ίδια στιγμή που η απόκλιση μεταξύ εμπορικής και αγοραστικής αξίας μεγαλώνει ολοένα και περισσότερo σε αρκετές περιοχές τόσο της πρωτεύουσας όσο και των άλλων μεγάλων ελληνικών πόλεων, επιβαρύνοντας μεταξύ άλλων και την τσέπη των φορολογουμένων που θα κληθούν να καταβάλουν και φέτος τον ΕΝΦΙΑ.

Πάντως, η περίοδος αυτή είναι η καταλληλότερη για να αγοράσει κάποιος ένα ακίνητο -ειδικά όταν πρόκειται για νεόδμητο, καθώς στη συγκεκριμένη κατηγορία παρατηρείται μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τα λεγόμενα «παλαιά». Αρκεί, να έχει στην άκρη το κατάλληλο κεφάλαιο, καθώς χρήματα στην αγορά δεν κυκλοφορούν και το τραπεζικό δάνειο προϋποθέτει συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάκαμψη της κτηματαγοράς και το πότε αυτή θα έρθει παραμένει ερώτημα, καθώς μια τέτοια εξέλιξη επηρεάζεται άμεσα από την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγαλύτερη «βουτιά» στα νεόδμητα

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, μειωμένες κατά 5,6% -σε σύγκριση με το αντίστοιχο β’ τρίμηνο του 2014- ήταν οι τιμές των διαμερισμάτων προς πώληση. Μάλιστα, βάσει των αναθεωρημένων δεδομένων για το α’ τρίμηνο του έτους, η μείωση διαμορφώθηκε στο 4,1%, την ίδια στιγμή που συνολικά το 2014 η «βουτιά» έφθασε στο 7,5%.

Μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των νεόδμητων (έως 5 ετών) το β’ τρίμηνο του 2015, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014Ειδικότερα, το β’ τρίμηνο του 2015 οι τιμές των «νέων» διαμερισμάτων, ηλικίας έως 5 ετών, κατέγραψαν μείωση 7,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, ενώ οι τιμές για τα «παλαιά» (άνω των 5 ετών) μειώθηκαν κατά 4,7%. Στην Αθήνα οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν κατά 5,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, ενώ ακόμη μεγαλύτερη μείωση (έως 8,2%) παρατηρήθηκε στις τιμές των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη.

Στις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας η μείωση αγγίζει το 7,1%.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης