Ακραία καιρικά φαινόμενα-Με δυσκολία η επιστροφή των εκδρομέων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012, 22:37
Ακραία καιρικά φαινόμενα-Με δυσκολία η επιστροφή των εκδρομέων
Πατήστε εδώ και δείτε live την κυκλοφορία στο 17ο χλμ της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας
Πατήστε εδώ και συντονιστείτε στο zougla radio για την ενημέρωσή σας

Με προβλήματα διεξάγεται η επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη χώρα.

Εκδρομείς εγκλωβίστηκαν κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, ενώ όσοι αποπειράθηκαν να ταξιδέψουν με πλοίο, αντιμετωπίζουν μέχρι και αυτή την ώρα προβλήματα, λόγω του απαγορευτικού απόπλου που έχει επιβληθεί από τις αρμόδιες λιμενικές Αρχές.

Μέχρι στιγμής, (22:38) η κίνηση είναι αυξημένη και στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα (Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου). Σύμφωνα με την εταιρεία «Νέα Οδός», παρατηρείται αυξημένη κίνηση στη ροή των οχημάτων προς Αθήνα, κυρίως στις Αφίνδες και τη Θήβα, χωρίς όμως να υπάρχει ιδιαίτερη αναμονή στους σταθμούς των διοδίων δεδομένης της ημέρας. Πυκνή ροή, αλλά όχι το ίδιο αυξημένη με τις Αφίδνες και τη Θήβα, παρατηρείται και στην Τραγάνα.

Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, από την Παρασκευή ως την Κυριακή κινήθηκαν από την Αθήνα προς την εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου 148.562 οχήματα και προς την εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας 137.384 οχήματα. Κατά τις ίδιες ημέρες (Παρασκευή- Κυριακή) τα οχήματα που εισήλθαν στην Αθήνα από την εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου ήταν 65.305 και από την εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας 88.668.

Εγκλωβισμένοι στο Καρπενήσι


Εγκλωβισμένα παρέμεναν από τις 15.00 έως και λίγα λεπτά μετά τις 22:00, 14 άτομα εντός των οχημάτων τους, εννέα εκδρομείς και πέντε υπάλληλοι του χιονοδρομικού κέντρου Καρπενησίου, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που συνεχίζει να πλήττει την περιοχή.

Σε επικοινωνία που είχε η zougla.gr με την Τροχαία Ευρυτανίας, πληροφορηθήκαμε ότι εκδρομείς και υπάλληλοι εγκλωβίστηκαν στην προσπάθειά τους να κατέβουν από το χιονοδρομικό προς την πόλη του Καρπενησίου, όμως λόγω στης σφοδρής χιονοθύελλας, χιονοστιβάδες οι οδηγοί αναγκάστηκαν να παραμείνουν ακινητοποιημένοι. Μάλιστα, νωρίτερα το μεσημέρι, 20 οχήματα είχαν και πάλι εγκλωβιστεί, αλλά απομακρύνθηκαν εγκαίρως από το σημείο.

Στην προσπάθεια απεγκλωβισμού των 14 ατόμων συμμετείχαν η αστυνομία, η τροχαία και η πυροσβεστική, ενώ «επιστρατεύτηκαν» μηχανήματα της ΕΜΑΚ, της ΔΕΗ, καθώς κι ένα ερπυστριοφόρο από τη Λαμία.

H επιχείρηση είναι σε εξέλιξη καθώς, παρά το γεγονός ότι οι διασώστες κατάφεραν να προσεγγίσουν τους εγκλωβισμένους, προς το παρόν είναι δύσκολη η μεταφορά τους σε ασφαλές καταφύγιο, λόγω των δυμσενών καιρικών συνθηκών.

Τα ξημερώματα η αποκατάσταση της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας


Τα ξημερώματα αναμένεται να αποκατασταθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο Αθήνας Θεσσαλονίκης, μετά τον εκτροχιασμό που υπέστη κενή αμαξοστοιχία, λόγω κατολισθήσεων.

Με εντατικούς ρυθμούς εργάζονται τα συνεργεία του ΟΣΕ για την επαναφορά της αμαξοστοιχίας.

Κούλουμα στα διόδια…

Από τις τρεις το μεσημέρι ανοιχτά ήταν τα διόδια των Αφιδνών από μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω». Αντίστοιχη δράση πραγματοποιήθηκε και στις 12:00 το μεσημέρι στα διόδια Αγίας Τριάδας στη Φθιώτιδα.

Μέλη του κινήματος άνοιξαν τις μπάρες των διοδίων Αφιδνών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, προκειμένου οι οδηγοί των οχημάτων να περάσουν ελεύθερα. Τα διόδια επρόκειτο να παραμείνουν ανοιχτά ως τις πέντε το απόγευμα τουλάχιστον.

Αντίστοιχη δράση πραγματοποιήθηκε και στις 12:00 το μεσημέρι στα διόδια Αγίας Τριάδας στον Μώλο Φθιώτιδας.

Ακούστε την πρόγνωση του καιρού από τον Τάσο Αρνιακό:


Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη

Από νωρίς το μεσημέρι της Κ. Δευτέρας ξεκίνησε η επιστροφή των εκδρομέων της Θεσσαλονίκης, ενώ η κίνηση στο ύψος των διοδίων Μαλγάρων διεξάγεται κανονικά.

Επιπλέον η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, διεξάγεται -μέχρι στιγμής- χωρίς προβλήματα. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των διοδίων, το εφετινό τριήμερο της Αποκριάς, η κίνηση και στα δύο ρεύματα της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Αθηνών, είναι «αρκετά μειωμένη», σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η ίδια σχεδόν εικόνα παρατηρείται και στον υπεραστικό σταθμό του ΚΤΕΛ «Μακεδονία», στη Θεσσαλονίκη, όπου η κίνηση είναι «υποτονική», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ «Μακεδονία», Χρήστο Λιούπα.

Μέτρα Τροχαίας για την επιστροφή

Πατήστε εδώ για να δείτε πού κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων


Στο μεταξύ, σε επαγρύπνηση βρίσκεται η Τροχαία για να διευκολύνει την ομαλή επιστροφή των εκδρομέων, ενώ ισχύουν περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων.

Η απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου θα ισχύσει ως εξής:

Την Καθαρή Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012, για το ρεύμα εισόδου και από 15:00 έως 21:00 θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:

α) Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας, εξαιρούμενου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου)

β) Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμία και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

γ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

δ) Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας - Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:


- Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια (ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης), τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια, κρέας και ευπαθή προϊόντα, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

- Τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα), όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

- Τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) και Φ.Ι.Χ. ψυγεία που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

- Τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

- Τα φορτηγά σιλοφόρα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδεμα, στο τμήμα της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών από τα Διόδια του Ρίου έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.

- Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Φυσικό Αέριο κ.λπ.), όταν κινούνται για αποκαταστάσεις εκτάκτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

- Τα φορτηγά οχήματα του εθελοντικού Οργανισμού «Το Xαμόγελο του Παιδιού».

Μακεδονία

Απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου, από τις 3 μ.μ. έως τις 9 το βράδυ, στο ρεύμα εισόδου της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, από το 34ο χιλιόμετρο μέχρι την Αερογέφυρα της Θέρμης.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια


Μεγάλη δυσκολία αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι επιβάτες των πλοίων στη μετακίνησή τους, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν από νωρίς σήμερα στα πελάγη.

Απαγορευτικό απόπλου ισχύει στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης για Κυκλάδες και Βόρειες Σποράδες.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Αίσιο τέλος για τους επιβάτες του Superferry


Κύκλους γύρω από το λιμάνι της Ραφήνας έκανε για αρκετή ώρα το Super Ferry από Άνδρο, καθώς ήταν αδύνατο να προσδέσει, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Το πλοίο μετέφερε γύρω στους 1.300 επιβάτες και δεν τέθηκε ποτέ θέμα ασφάλειάς τους.

Λίγο πριν τις 21.30, ο καπετάνιος έκανε μια προσπάθεια, με αποτέλεσμα το πλοίο να καταφέρει να προσδέσει στο λιμάνι της Ραφήνας, καταφέρνοντας να βγάλει με επιτυχία κάποια αυτοκίνητα, ωστόσο επειδή δεν μπορούσε να «κρατηθεί», τελικά απομακρύνθηκε και πάλι από το λιμάνι.

Έτσι, μέχρι τις 21.54 το Superferry έκανε κύκλους έξω από το λιμάνι, έχοντας επιβάτες. Τελικά στις 21.54 έδεσε με ασφάλεια, ενώ μέχρι και αυτή την ώρα (22.20) αποβιβάζει επιβάτες.

Διακοπή δρομολογίων ΗΣΑΠ λόγω πτώση δέντρου


Διεκόπησαν τα δρομολόγια του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου από Ειρήνη έως Κηφισιά και αντίστροφα λόγω πτώσης δέντρου στις ράγες.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012, 00:02