Ακριβό μου καλοκαίρι

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Ιουνίου 2014, 15:44


Αύξηση παρατηρείται στις τιμές των ξενοδοχείων της χώρας σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2013, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το trivago.gr.

Μπορεί ακόμα να βρισκόμαστε στις αρχές του καλοκαιριού, ωστόσο οι τιμές στα ξενοδοχειακά καταλύματα χτυπούν κόκκινο, ενώ πρώτη στη λίστα των ξενοδοχείων με τις πιο υψηλές τιμές φιγουράρει η Σαντορίνη.

Το Ημεροβίγλι, αγαπημένος προορισμός του διεθνούς jet set, παρουσιάζει σε σχέση με τον περυσινό Ιούνιο αύξηση των μέσων ξενοδοχειακών τιμών κατά 95%. Η μέση τιμή διανυκτέρευσης για τον Ιούνιο αγγίζει τα 501 ευρώ, ενώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους η μέση τιμή κυμαίνονταν στα 257 ευρώ.

Το ίδιο σκηνικό παρατηρείται και στο Φηροστεφάνι, όπου οι τιμές σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013 έχουν αυξηθεί κατά 51%. Έτσι, για να διανυκτερεύσει κάποιος σε κατάλυμα της περιοχής, θα πρέπει να δαπανήσει κατά μέσο όρο περί τα 289 ευρώ, έναντι των 192 ευρώ τον Ιούνιο του 2013.

Από την άλλη, στην Οία, η αύξηση δεν αγγίζει τα ποσοστά των δύο παραπάνω περιοχών του νησιού. Παραμένει ωστόσο ακριβός προορισμός, με τη μέση τιμή διανυκτέρευσης να αυξάνεται κατά 10%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 339 ευρώ έναντι των 307 την ίδια εποχή πέρυσι. Αλλά και στα Φηρά οι τιμές ανέβηκαν στα ύψη, με την αύξηση να αγγίζει το 77%. Η μέση τιμή διανυκτέρευσης στην πρωτεύουσα του νησιού είναι στα 242 ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του περασμένου έτους άγγιξε τα 135 ευρώ.

Όσοι Έλληνες για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ψηφίζουν Μύκονο, μάλλον είναι διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η μέση τιμή διανυκτέρευσης αυξήθηκε και στο νησί των ανέμων, σε ποσοστό 46%. Για να περάσει λοιπόν κάποιος ένα βράδυ στο νησί, θα πρέπει να δαπανήσει κατά μέσο όρο 184 ευρώ έναντι των 126 τον ίδιο μήνα του 2013.

Αυξημένη είναι η τουριστική κίνηση στη Ρόδο, αυξημένες όμως είναι και οι τιμές στα ξενοδοχεία της. Φέτος παρουσιάζεται μια αύξηση της τάξης του 7%, με τη μέση τιμή διανυκτέρευσης να διαμορφώνονται στα 75 ευρώ.

Μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των καταλυμάτων όμως παρατηρούμε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο. Η τιμές εδώ κατά μέσο όρο αγγίζουν τα 109 ευρώ σε σχέση με τα 90 πέρυσι, δηλαδή έχουμε αύξηση που αγγίζει το 21%.

Πολύ μεγάλη είναι η άνοδος των τιμών και στην Ίο, με 48% ποσοστιαία αύξηση στη μέση ξενοδοχειακή τιμή σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013.

Τέλος, η Αθήνα, ενδιάμεσος σταθμός για αρκετούς τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, δεν έχει κρατήσει σταθερές τις τιμές στα καταλύματα, αντίθετα, η αύξηση τους αγγίζει το 35%. Για μία μόνο διανυκτέρευση τον Ιούνιο θα πρέπει οι τουρίστες να διαθέσουν κατά μέσο όρο 119, σε αντίθεση με πέρυσι, που τον ίδιο μήνα η μέση τιμή δεν ξεπερνούσε τα 88 ευρώ.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, αντίθετα με την Ελλάδα, οι τιμές σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Τουρκία είτε διατηρούνται στα ίδια επίπεδα τιμών με πέρυσι είτε έχουν πέσει δραματικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γειτονική Τουρκία, που παρουσιάζει μείωση των ξενοδοχειακών τιμών σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013 κατά 15%.

Βεβαίως, η μέση τιμή στην Ελλάδα για τον Ιούνιο είναι στα 111 ευρώ, δηλαδή η χώρα μας είναι ακριβότερη από την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά φθηνότερη από την Τουρκία και φυσικά την Ιταλία. 

Η Ισπανία διατηρεί ακριβώς στα ίδια επίπεδα τις ξενοδοχειακές τιμές, ενώ και η κατά παράδοση ακριβή Ιταλία μειώνει τις τιμές σε σχέση με πέρυσι κατά 1%. Το ίδιο σκηνικό μείωσης τιμών (-4%) διαμορφώνεται και στην Πορτογαλία.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Ιουνίου 2014, 15:48