Ο Γιώργος Κωμάκης δεν είναι ένας στωικά παραδομένος στη μοίρα του άνθρωπος, αλλά αυτός που αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το πρόβλημά του μόνο και μόνο για να αναδείξει τον εφιάλτη που ζουν οι ανασφάλιστοι άνεργοι πολίτες και μάλιστα οι καρκινοπαθείς.

Ο 64χρονος κ. Κωμάκης είναι μακροχρόνια άνεργος, πάνω από 8 χρόνια. Κάνοντας δουλειές του ποδαριού κατάφερνε μέχρι το 2011 να κολλάει λιγοστά ένσημα και να ανανεώνει την ασφάλιση του ΙΚΑ, για τον εαυτό του αλλά και για τη γυναίκα του. Έκτοτε όμως και οι δυο τους είναι ανασφάλιστοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Σεπτέμβριο του 2013 η γυναίκα του κ. Κωμάκη αρρώστησε και τότε διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος στη συνέχεια δημιούργησε μεταστάσεις στο υπόλοιπο σώμα. Ο κ. Κωμάκης, όπως και κάθε ανασφάλιστος πολίτης, αναγκάζεται να υπογράφει υπεύθυνες δηλώσεις στο δημόσιο νοσοκομείο για την περίθαλψη της συζύγου του, με σκοπό να διαβεβαιώσει το λογιστήριο ότι θα πληρώσει στο ακέραιο το κόστος νοσηλείας και τα φάρμακα που της χορηγούνται. Φυσικά, αυτόματα, εάν δεν μπορέσει να πληρώσει, το χρέος μετακυλίεται στην εφορία, με τη συνεπακόλουθη διαδικασία για όσους οφείλουν στο κράτος.

Ο κ. Κωμάκης, υπογράφοντας τις δηλώσεις αυτές, έπραξε το αυτονόητο γι’ αυτόν χρέος απέναντι στη γυναίκα του, προκειμένου να της προσφέρει αξιοπρέπεια και ανθρωπιά την ώρα που χαροπαλεύει. Ο ίδιος δεν μπορεί να εργασθεί και βρίσκεται 24 ώρες το 24ωρο πάνω από το προσκεφάλι της. Σύντομα το κράτος θα ξεκινήσει να τον κυνηγάει για να εισπράξει. Τι άραγε; Απολύτως τίποτα, αφού όπως αναφέρει ο ίδιος: «δεν έχω τίποτα στο όνομα μου, κανένα περιουσιακό στοιχείο, τι θα κάνουν; Θα με κλείσουν φυλακή;».

Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος επέλεξε να αναδείξει το πρόβλημα όλων των ανασφάλιστων καρκινοπαθών, απλώς δημοσιοποιώντας την τραγική του κατάσταση και ζητώντας να αφήσουν τη γυναίκα του να πεθάνει με αξιοπρέπεια. «Τίποτα περισσότερο πέρα από αυτό που δικαιούται ως άνθρωπος!»

Παραθέτουμε αυτούσια τη μαρτυρία του ασθενούς, όπως καταγράφηκε από κινητό εθελοντή του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης