Αλλαγές στις αποδείξεις με έκπτωση φόρου έως 40%

Αλλαγές στις αποδείξεις με έκπτωση φόρου έως 40%
Νέο σύστημα αποδείξεων θα τεθεί σε ισχύ με την έλευση του 2014, βάσει του οποίου όσοι φορολογούμενοι χρησιμοποιούν πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες στις συναλλαγές τους με ελεύθερους επαγγελματίες θα έχουν μείωση φόρου έως και 40%.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και τον… «Μεγάλο Αδελφό» στις οικονομικές συναλλαγές, σε μια ύστατη προσπάθεια να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, είναι ξεκάθαρη μέσω αυτής της νέας αλλαγής στη συλλογή και… αξιολόγηση των αποδείξεων. Ουσιαστικά το νέο σύστημα αποδείξεων στοχεύει στις αμοιβές των γιατρών, των δικηγόρων, των υδραυλικών και όλων εκείνων των ελεύθερων επαγγελματιών που μάταια προσπαθεί μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών να εντοπίσει το πραγματικό τους ύψος. Η έκπτωση φόρου πάντως δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει πως όσοι φορολογούμενοι χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους με ελεύθερους επαγγελματίες θα εξασφαλίζουν «γενναία» μείωση φόρου μεταξύ 30% και 40%. Τα… bonus από αυτές τις συναλλαγές εξασφαλίζονται μόνο μέσω της χρήσης πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας καθώς και της περιβόητης φορο-κάρτας ή «κάρτας αποδείξεων». Όσον αφορά στην επιστροφή φόρου σε όσους κάνουν χρήση καρτών στα προεπιλεγμένα επαγγέλματα θα δίνεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης  του επόμενου έτους, στην οποια θα υπάρχουν προσυμπληρωμένα τα ποσά των δαπανών.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω αυτού του συστήματος θα σημάνει για το Δημόσιο επιπλέον εισπράξεις τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ, ενώ θα κλείσει και τα στόματα των δανειστών που φωνάζουν για το «μαύρο χρήμα» και την «παραοικονομία».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013, 05:58