Ακριβώς τη στιγμή που το θέμα της νομιμοποίησης αυθαιρέτων βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποίηση του νέου νομοθετικού καθεστώτος εξαιρώντας συγκεκριμένα ακίνητα.

Όπως τόνισε το πρωί η εκπρόσωπος του Δημοσίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου 4178/2013, προωθείται ήδη τροπολογία με την οποία θα εξαιρούνται από τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων, συγκεκριμένα ακίνητα. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα κρίνει ουσιαστικά αν κινείται σε συνταγματικά πλαίσια η διατήρηση επί μακρόν των αυθαιρέτων και η εξαίρεση τους από την κατεδάφιση ως στοιχεία του νέου νόμου 4178/13. Αυτό που θα κριθεί εν προκειμένω είναι η συνταγματικότητα ή μη του νέου νόμου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και αν αυτός θα έχει την τύχη του ν. 4014/11, που ακυρώθηκε πέρυσι από το δικαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συζήτηση της προσφυγής τριών κατοίκων του Αμαρουσίου κατά της συνταγματικότητας του νόμου, τρία στοιχεία προκάλεσαν αίσθηση:

– Η ανακοίνωση της συνηγόρου του Δημοσίου πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος προώθησε ήδη τροπολογία που βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με την οποία εξαιρούνται των ευνοϊκών διατάξεων τα αυθαίρετα που είχαν κατασκευαστεί πριν την 28/7/2011 και έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί η άδειά τους με αμετάκλητη τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Με αυτόν τον τρόπο η διοίκηση επιχειρεί να αφοπλίσει ένα βασικό επιχείρημα των αιτούντων πως η προηγούμενη πρόβλεψη υπαγωγής των συγκεκριμένων κτισμάτων στο νόμο ήταν αντίθετη στη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, αφού εμφανίζεται δια νόμου να καταργούνται δικαστικές αποφάσεις.

– Η τοποθέτηση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου , Σωτ. Ρίζου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του εκπροσώπου των προσθέτων παρεμβαινόντων υπέρ της προσφυγής, και όταν εκείνος είπε πως στα ευρωπαϊκά κράτη ( Γερμανία Γαλλία κλπ) η αυθαίρετη δόμηση αντιμετωπίστηκε μέσω του πολεοδομικού σχεδιασμού, έδειξε την έντονη ενόχλησή του: «Δεν υπάρχει αυθαίρετη δόμηση στα πολιτισμένα κράτη. Οι πόλεις αυτές, οι ευρωπαϊκές, που δημιουργήθηκαν στη μοναρχική περίοδο εμπεριέχουν ήδη τον πολεοδομικό σχεδιασμό με τρόπο που δεν μπορεί να φανταστεί ο νομοθέτης»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Η απάντηση της διοίκησης στα πυρά περί αντισυνταγματικότητας, μ’ ένα πρόσθετο επιχείρημα πως ήδη στο πράσινο ταμείο που συγκεντρώνονται τα χρήματα από τα πρόστιμα τα οποία έχουν ήδη πληρώσει οι πολίτες για νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών, «υπάρχουν 2,31 δισ. ευρώ». Μάλιστα, απαντώντας στο επιχείρημα ότι αυτά τα χρήματα θα πάνε για να κλείσουν τρύπες στο δημόσιο ταμείο και όχι περιβαλλοντικούς σκοπούς, ισχυρίστηκαν πως «πράγματι προβλέπεται αυτή η δυνατότητα, αλλά ούτε έχει γίνει χρήση ούτε θα γίνει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης