Αλαλούμ για τον ΦΠΑ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2015, 12:03


Αντιμέτωποι με ένα απίστευτο αλαλούμ βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο ή σε κάποιο φροντιστήριο.

Μέχρι πρότινος είχε γίνει γνωστό ότι ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση θα «πάγωνε», ωστόσο εντελώς αιφνίδια η κατάσταση άλλαξε...

Αντιμέτωποι με ένα απίστευτο αλαλούμ βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειεςΌπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου έδωσε προθεσμία μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οι οποίες από τις 19 Αυγούστου 2015 υπάγονται σε ΦΠΑ, προκειμένου να υποβάλουν στην εφορία τη δήλωση μεταβολών.

Σημειώνεται ότι οι λοιπές υποχρεώσεις των εν λόγω προσώπων ισχύουν κανονικά όπως αυτές περιγράφονται στην υποπαράγραφο Δ.2 του άρθρου 1 του ν. 4336/2015, ήτοι:

α) τυχόν συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επίρριψη του ΦΠΑ επί αρχικών φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν από τις 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου 2015 θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2015

β) ο οφειλόμενος φόρος με βάση τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της περιόδου εντός της οποίας εκδόθηκαν αυτά (για παράδειγμα, για συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο, ο φόρος θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται έως και το τέλος Οκτωβρίου 2015) και

γ) σύνταξη απογραφής των αγαθών που κατέχουν στις 19 Ιουλίου 2015 και υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης.

ΟΙΕΛΕ: Άρχισαν τα πρώτα λουκέτα

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος εκφράζει την αντίθεσή της στην εξέλιξη αυτή, ενημερώνοντας παράλληλα για το «πρώτο λουκέτο» σε ένα από τα «ιστορικότερα ιδιωτικά σχολεία του Πειραιά, το Μιχαλοπουλείο Εκπαιδευτήριο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το πρώτο "αίμα" στην ιδιωτική εκπαίδευση από την εφαρμογή του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι γεγονός! Η ΟΙΕΛΕ ανακοινώνει ότι ένα από τα ιστορικότερα ιδιωτικά σχολεία του Πειραιά που εδρεύει σε μια εργατική συνοικία, το Μιχαλοπουλείο Εκπαιδευτήριο, βάζει λουκέτο μετά από 84 χρόνια συνεχούς λειτουργίας ως αποτέλεσμα της διαρροής μαθητών που προκάλεσε η ανακοίνωση της εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου στην ιδιωτική εκπαίδευση. 60 οικογένειες εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζόμενων του σχολείου μένουν στον δρόμο, αντιμέτωπες με τις δραματικές συνέπειες της ανεργίας.

» Η Ομοσπονδία είχε προειδοποιήσει με επιστολές της προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και με επίσημες ανακοινώσεις της ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τον μεγαλύτερο αριθμό μικρών και μεσαίων ιδιωτικών σχολείων στη χώρα. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε. Η χθεσινή έκδοση της εγκυκλίου της Γ.Γ. Εσόδων περί επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής του μέτρου, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων τις προηγούμενες ημέρες περί παγώματός του, επέτεινε τη σύγχυση και ενέτεινε την αγωνία των γονέων, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την ιδιωτική εκπαίδευση και θα προκαλέσει κραχ στη δημόσια, καθώς είναι αμφίβολο εάν μπορούν τα λαβωμένα δημόσια σχολεία να υποδεχθούν το μεγάλο κύμα αποχωρήσεων από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Πρέπει, επιπλέον, να σημειώσουμε ότι το μέτρο θίγει κατά κύριο λόγο μικρά και μεσαία ιδιωτικά σχολεία, με αποτέλεσμα η ιδιωτική εκπαίδευση να κινδυνεύει να μετατραπεί σε προνόμιο των ελάχιστων.

» Η Ομοσπονδία, σε μια ύστατη προσπάθεια να πρυτανεύσει η λογική και να αποφασιστεί η αναβολή εφαρμογής του μέτρου μέχρι την εκλογή νέας κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει ενδελεχής μελέτη του μέτρου και των συνεπειών του σε χιλιάδες μαθητές, γονείς και εργαζόμενους, και να εξεταστούν οι προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα των κοινωνικών φορέων, απέστειλε σήμερα επιστολές προς τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας. Για μια τελευταία φορά, ελάχιστες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προειδοποιούμε για τις ανυπολόγιστες συνέπειες ενός μέτρου που πάρθηκε με προχειρότητα και χωρίς στοιχειώδη πολιτικό διάλογο. Είναι, άραγε, έτοιμη η όποια πολιτική ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει το τσουνάμι των επιπτώσεων σε δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση;».

Μεϊμαράκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση»

Για παράβαση της κοινοτικής οδηγίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιτρέπει τη φορολόγηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Η Κομισιόν έδωσε προφορική εντολή για το πάγωμα της απόφασης για φορολόγηση με 23% της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο MEGA.

Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι ζήτησε ραντεβού από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου, όπως είπε, να συζητηθούν θέματα όπως ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το μεταναστευτικό και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2015, 12:27