Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, σύμφωνα με πληροφορίες, προβληματίστηκε για τους περιορισμούς του νόμου που αποτέλεσαν εμπόδιο για τις διωκτικές αρχές στον εντοπισμό του δράστη του Μικρολίμανου. Έτσι, η νέα τροπολογία, που έχει πάρει το δρόμο για τη Βουλή, προβλέπει ότι πλέον θα επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας δράστη όταν αυτός κρίνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Με την τροπολογία ανάβει το πράσινο φως για να δημοσιεύονται άμεσα τα στοιχεία επικίνδυνων κακοποιών, και αυτό γιατί, μετά το νόμο 4139/2013, δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, παρά μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα που αφορούσαν περιπτώσεις οργανωμένων εγκλημάτων, εγκλημάτων τρομοκρατίας και εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας, με σκοπό την προστασία ανηλίκων, ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και εν γένει του κοινωνικού συνόλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εν λόγω νόμος είχε ψηφιστεί μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων των οροθετικών γυναικών, οι οποίες είχαν συλληφθεί και οι φωτογραφίες τους είχαν δημοσιοποιηθεί αμέσως, ενώ πολλές από αυτές στη συνέχεια αθωώθηκαν από τα δικαστήρια.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης μετά την καταδίκη από όλους, είχε προχωρήσει σε τροποποίηση της διάταξης δίνοντας τη δυνατότητα στον αρμόδιο εισαγγελέα να δημοσιοποιεί τα στοιχεία των κατηγορουμένων με συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

1. Η εισαγγελική διάταξη πρέπει να είναι ειδικώς και πλήρως αιτιολογημένη.
2. Να προσδιορίζεται ο τρόπος δημοσιοποίησης και το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει.
3. Ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα εντός δύο ημερών από τη γνωστοποίηση της διάταξης να προσφύγει στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας, ο οποίος οφείλει να αποφασίσει εντός δύο ημερών αν θα γίνει η δημοσιοποίηση ή όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε ακόμη: Στα ίχνη του δράστη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης