Αισθάνονται «δύσκολα», όταν έχουν στην παρέα τους ή στον εργασιακό χώρο κάποιο άτομο με νοητική υστέρηση, αλλά γενικότερα νιώθουν, κυρίως, αλληλεγγύη απέναντι στα άτομα με αναπηρίες, δηλώνοντας ότι θα τους εμπιστεύονταν για κάποιο επαγγελματικό αντικείμενο.

Αυτό είναι το προφίλ των Θεσσαλονικέων σε σχέση με τα άτομα με αναπηρία που προέκυψε κατόπιν έρευνας που διεξήχθη στο πολεοδομικό συγκρότημα από 23 έως 27 Νοεμβρίου, σε δείγμα 801 ατόμων, ηλικίας 18 ετών και άνω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα έγινε για λογαριασμό της ΜΚΟ «Αναπηρία Σήμερα», με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με αναπηρία.

Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 24% δήλωσαν ότι αισθάνονται «δύσκολα», όταν βρίσκεται στην παρέα τους κάποιο άτομο με νοητική υστέρηση, με σύνδρομο Down, 22%, με κινητική αναπηρία, 13%, κάποιος τυφλός, 13% ή κάποιο κωφός, 4%.

Το χαμηλό ποσοστό της τελευταίας κατηγορίας (κωφοί) αποδίδεται, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της ΜΚΟ Φώτη Μπίμπαση, κυρίως στην μη έντονη ή αντιληπτή μορφή αναπηρίας σε τρίτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πολίτες, πάντως, αισθάνονται κυρίως αλληλεγγύη (45%) και οίκτο (38%), όταν έρχονται σε κοινωνική επαφή με κάποιο άτομο με αναπηρία, αλλά σημαντικό ποσοστό (26%) δηλώνει ότι αισθάνεται αμηχανία και περίπου 1 στους 10 παραδέχεται ότι νιώθει δυσφορία.

Μέτρια ή ανύπαρκτα χαρακτηρίζονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρίες στους εργασιακούς χώρους, αφού η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τα βαθμολογεί με κλίμακα από το 1 έως το 5, κάτω από τη βάση και συγκεκριμένα 2,47. Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα για τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπου η μέση βαθμολογία πέφτει στο 2,19 και κάπως καλύτερη είναι η αξιολόγηση για το ΑΠΘ, 2,57.

Υψηλό εμφανίζεται το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει εμπιστοσύνη σε κάποιο άτομο με αναπηρία για να του αναθέσει κάποιο επαγγελματικό αντικείμενο. Για παράδειγμα, θα εμπιστεύονταν κάποιο άτομο με αναπηρία ως εκπαιδευτικό, 78%, δικηγόρο, 73%, λογιστή, 71%, ενώ ενθαρρυντικό είναι και το εύρημα της έρευνας που καταδεικνύει τη διάθεση των πολιτών να αναδείξουν άτομα με αναπηρίες σε αιρετές θέσεις.

Το 89% δήλωσε ότι θα ψήφιζε ενδεχομένως κάποιο άτομο με αναπηρία για δήμαρχο και ποσοστό 88% για νομάρχη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης