Αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω είναι οι δικαστές οι οποίοι συναντήθηκαν τη Δευτέρα, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για το θέμα της μείωσης των αποδοχών τους, που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο επαφών τους με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι δικαστές διαπίστωσαν πως δεν έχουν πλέον περιθώρια ενώ η απόφασή τους είναι σαφής, αφού δεν μπορούν να δεχθούν, όπως τονίζουν, νέες περικοπές στις αποδοχές τους. Η φράση, άλλωστε, των εκπροσώπων των δικαστικών ενώσεων «δεν πάει άλλο», κατά τη συνάντησή τους με τον κ. Βενιζέλο, αποτύπωνε την αποφασιστικότητα τους να διεκδικήσουν με δυναμικό τρόπο, τη διατήρηση του ειδικού τους μισθολογίου, το οποίο προστατεύεται από το Σύνταγμα. Η επισήμανση μάλιστα του κ. Βενιζέλου πως είναι «παράνομες και εκτός του Συνταγματικού πλαισίου» οι διακοπές των συνεδριάσεων, που έχει εξαγγείλει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για πέντε ημέρες, πανελλαδικά, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, προκάλεσε την απάντηση των δικαστικών λειτουργών η οποία κι έλεγε πως πρώτα απ’ όλους οι ίδιοι είναι στα όρια της νομιμότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, όπως εξήγησαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων, σε περίπτωση που γίνουν οι νέες περικοπές στις αποδοχές τους, οι δικαστές θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση. Εφόσον μάλιστα, οι μεσοπρόθεσμες περικοπές φτάσουν στο 22%»- σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα- «θα επέλθει εσωτερική ισοπέδωση», τόνισαν οι δικαστικοί λειτουργοί αφού όπως είπαν, οι αποδοχές του αρεοπαγίτη θα φτάσουν σε αυτές του συναδέλφου του πρωτοδίκη.

Από την πλευρά του, ο Βενιζέλος δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος αναφορικά με την αποφυγή των μειώσεων στις αποδοχές των δικαστών, παρότι ο ίδιος, όπως είπε, θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο.

Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης