Ρεπορτάζ: Μπαμπαλιούτα Ελένη- Βασιλική
Με μία λαμπρή δεξίωση, την Τετάρτη στις 11 του μηνός, εορτάστηκε η εθνική ημέρα του κράτους του Κατάρ η πρεσβεία του οποίου διοργάνωσε μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων . Για τους Αθηναίους στήθηκε στην πλατεία Συντάγματος μια παραδοσιακή σκηνή που αναπαριστούσε μια λαογραφική μικρογραφία της πατροπαράδοτης ζωής στην μικρή αυτή χώρα του Περσικού Κόλπου. Καταρινοί κέρναγαν τους περαστικούς τσάϊ και χουρμάδες.
Για τους επίσημους προσκεκλημένους , η πρεσβεία είχε στήσει, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, πέντε αίθουσες με έκθεση λαογραφικού ενδιαφέροντος για την ιστορική εξέλιξη της χώρας , εικόνες από τη φύση του Κατάρ αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στην ομιλία του ο πρέσβης Αμπντουλαζίζ Αλί Αλνάαμα ανέφερε ότι το Κατάρ, γιορτάζει το 2018 την εθνική ημέρα υπό το σύνθημα «το Κατάρ θα παραμείνει ελεύθερο», που αντανακλά τη σταθερή αντίσταση και αντοχή της χώρας έναντι του αποκλεισμού που του επέβαλαν οι γείτονες του: « Αυτή η χώρα αποδείχθηκε ικανή και ξεπέρασε όλα τα προβλήματα στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της οικονομίας και των επενδύσεων. Το Κατάρ αρνείται να δεχθεί περιορισμού και υπαγορεύσεις . Ήταν, είναι και θα παραμείνει ελεύθερο. Οι Αρχές του Κατάρ στηρίζονται στη θεμελίωση της ειρήνης, της ασφάλειας , της σταθερότητας, της συνεργασίας και της φιλίας μεταξύ των χωρών. Στηριζόμενο σε αυτή τη βάση, το κράτος μας τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης όλων των συγκρούσεων».

Εκφράζοντας τη βούληση του Εμιράτου για περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων του με την Ελλάδα ,ο Αμπντουλαζίζ Αλί Αλνάαμα έκανε λόγο για ένα λαμπρό μέλλον φιλίας για τις δύο χώρες και διαμήνυσε πως η συμμαχία Ελλάδας-Κατάρ σημαίνει μόνο μεγαλύτερη επιτυχία και διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους δύο λαούς.

Εξέφρασε τέλος την εκτίμηση που τρέφει το Κατάρ για την Ελλάδα και αναφέρθηκε στα διαχρονικά αισθήματα φιλίας που διατηρεί η Αθήνα προς τον αραβικό κόσμο καθώς και στις πολυάριθμες πρωτοβουλίες της Ελλάδας για επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή και την αποφυγή συγκρούσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μετά τον χαιρετισμό του πρέσβη προβλήθηκε οπτικό υλικό, με εικόνες από την οικιστική ανάπτυξη του Κατάρ, με σήμα κατατεθέν τους τεράστιους γυάλινους ουρανοξύστες και τα οικονομικά του επιτεύγματα, αλλά και την προετοιμασία του ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με μουσικοχορευτικές παραστάσεις. Αρχικά μαθητές μουσικού σχολείου από το Ίλιον τραγούδησαν ελληνικά τραγούδια και τραγούδια του Κατάρ, στέλνοντας το μήνυμα ότι μέσω της μουσικής και των παιδιών όλοι οι λαοί και οι γλώσσες είναι ίδιες.

Ακολούθησε παράσταση οπερέτα από πολιτιστικούς συλλόγους του υπουργείου Πολιτισμού του Κατάρ που ταξίδεψαν στην Ελλάδα γι’ αυτόν τον σκοπό.

Ο εθνικός εορτασμός ολοκληρώθηκε, σε μία άλλη αίθουσα, με τα εγκαίνια της έκθεσης Αραβικής Καλλιγραφίας.Παρόντες ο ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ Δρ Αλί μπιν Σαμίκ Ελ-Μάρι και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας.

Στον σύντομο χαιρετισμό, ο δρ. Αλί μπιν Σαμίκ Ελ-Μάρι κάλεσε τους προσκεκλημένους να επισκεφτούν την έκθεση και να απολαύσουν όχι μόνο την ομορφιά της αραβικής καλλιγραφίας αλλά και τη βαθύτερη ερμηνεία της, που αντανακλά, τον ισλαμικό πολιτισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος εξέφρασε την απόλυτη απόρριψη όλων των μορφών του φανατισμού και το φαινόμενο του ρατσισμού και του εξτρεμισμού. Τέλος, τόνισε την αποφασιστικότητα του Κατάρ να συνεχίσει την προσπάθεια προώθησης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στον εορτασμό, μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιος για τη Βιομηχανία, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, πρέσβεις ξένων χωρών στην Ελλάδα, κυρίως από αραβικές χώρες, διπλωμάτες, εκπρόσωποι από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς και από την επιχειρηματική και πολιτιστική ζωή της χώρας. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης