Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

«Ποτέ δεν είχα σκοπό να βλάψω τη σύζυγό μου» είπε, απευθυνόμενος στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος όταν ρωτήθηκε για τη θέση του σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για τη δολοφονία της 20χρονης συζύγου του, Καρολάιν Κράουτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κατηγορούμενος πιλότος, μάλιστα, ισχυρίστηκε πως εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να αγαπά την Καρολάιν. «Αυτό δεν άλλαξε και δεν θα αλλάξει ποτέ από τη μέρα που τη γνώρισα» ανέφερε.

Πρόεδρος: Αποδέχεστε ή όχι τις κατηγορίες;

Κατηγορούμενος: Ποτέ δεν είχα σκοπό να βλάψω τη σύζυγό μου. Την αγαπούσα και την αγαπώ. Αυτό δεν  άλλαξε και δεν θα αλλάξει ποτέ από τη μέρα που τη γνώρισα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόεδρος: Έχετε πει ότι τελούσατε υπό κατάσταση βρασμού;

Κατηγορούμενος: Αυτός είναι ο ισχυρισμός μου, δεν υπήρχε προμελέτη, κανένας όφελος ή κέρδος από εμένα από αυτή την πράξη.

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος πέρασε το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου λίγο μετά τις 8:30 το πρωί της Τρίτης. Ο 34χρονος συνοδευόταν από τέσσερις αστυνομικούς, οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, και φορούσε χειροπέδες πισθάγκωνα.

Η κατάθεση του αστυνομικού που μπήκε πρώτος στο σπίτι μετά τη δολοφονία

«Ασυνήθιστη» χαρακτήρισε την ψυχραιμία του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου καταθέτοντας στο δικαστήριο ο αστυνομικός που μπήκε πρώτος στο σπίτι των Γλυκών Νερών, μετά το τηλεφώνημα από τον κατηγορούμενο για την υποτιθέμενη ληστεία.

«Όταν φτάσαμε στο σημείο είδαμε τη γειτόνισσα. Κρατούσε το τηλέφωνο σε ανοιχτή ακρόαση και ακουγόταν ένας άντρας με πνιχτή φωνή και μας καλούσε σε βοήθεια. Το ένα παραθυρόφυλλο ήταν βγαλμένο στο πάτωμα. Όλα ήταν σαν ψαγμένα. Ακούσαμε τη φωνή να ζητάει να ανέβουμε πάνω. Τότε είδαμε ένα μεγάλο σκυλί νεκρό να κρέμεται στην κουπαστή. Καταλάβαμε ότι κάτι κακό έχει συμβεί. Οι άλλοι χώροι ήταν επίσης ακατάστατοι. Μπήκαμε μέσα στο δωμάτιο και είδαμε το κρεβάτι ευθεία μπροστά, το θύμα ξαπλωμένο μπρούμυτα, φαινόταν ότι ήταν νεκρή, και τον κατηγορούμενο αριστερά από το κρεβάτι, στο πάτωμα, δεμένο χειροπόδαρα, με τα χέρια και τα πόδια μαζί ενωμένα» σημείωσε.

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος άρχισε να δίνει μια πραγματική θεατρική παράσταση στους αστυνομικούς.

«Είδαμε την κοπέλα δεμένη, ήταν νεκρή. Ο κατηγορούμενος κάτω από το κρεβάτι. Ήταν δεμένος. Τα πόδια του δεμένα μεταξύ τους. Τα χέρια μεταξύ τους και όλα μαζί σε εμβρυακή στάση. Είχε ταινία στο στόμα και στα μάτια. Είδαμε το μωρό πάνω στο σώμα της μαμάς του. Η γυναίκα ήταν πισθάγκωνα. Πρώτα λύσαμε τον λαιμό και τα χέρια και μετά πήρα το μωρό από πάνω της. Όταν λύθηκε ο κατηγορούμενος, έκατσε πάνω στο κρεβάτι και άρχισε να ακουμπάει τη γυναίκα σε κατάσταση να δει τι έχει συμβεί. Την κουνούσε και ρωτούσε “αγάπη μου, είσαι καλά;”. Έκανε κάποιες ενέργειες, έμοιαζε ότι βρισκόταν σε σοκ και μου ζήτησε να πάρει το μωρό αγκαλιά. Του το έδωσα. Οι κινήσεις του μας φαίνονταν άγαρμπες και κουνούσε το μωρό σαν κούκλα και προσπαθούσαμε να τον ηρεμήσουμε και να τον απομακρύνουμε» υποστήριξε ο μάρτυρας.

Οι αστυνομικοί παρατήρησαν αμέσως την περίεργη για αυτούς συμπεριφορά του 33χρονου πιλότου.

«Ήταν λίγο περίεργο. Είπαμε ότι ήταν πολύ σοκαρισμένος ή πολύ ψύχραιμος. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια αντίδραση. Μου έκανε εντύπωση η ψυχραιμία του ή η έλλειψη αντίληψης κατάστασης. Θεωρήσαμε ότι είναι σε σοκ και δεν ήθελε να πάρει το παιδί αγκαλιά. Έπρεπε κάποιος να πάρει το παιδί. Μου ζήτησε λίγο χρόνο να πάρει τους γονείς του. Τους πήρε, τελικά, να έρθουν να το πάρουν» ανέφερε ο μάρτυρας και περιέγραψε τι αντίκρισε φτάνοντας στο σημείο.

Πρόεδρος: Το παιδί είχε καταλάβει τι είχε συμβεί;

Αστυνομικός: Όχι, δεν έκλαιγε, ήταν σιωπηλό. Η γυναίκα ήταν δεμένη πισθάγκωνα με κάποιο ύφασμα και είχε περασμένο και ένα δεύτερο ύφασμα σαν ζακέτα. Όταν λύθηκε ο κατηγορούμενος, έκατσε πάνω στο κρεβάτι και άρχισε να σκουντάει τη γυναίκα, σε κατάσταση… τι έχει συμβεί. Του είπαμε ότι έχει τελειώσει, είναι νεκρή. Έκανε κάποιες ενέργειες ότι βρισκόταν σε σοκ και ζήτησε να πάρει το μωρό αγκαλιά. Του το έδωσα, αλλά, επειδή οι κινήσεις του φαίνονταν άγαρμπες και κουνούσε το μωρό δεξιά-αριστερά σαν κούκλα, σαν σε κατάσταση θρήνου, του το πήρα από τα χέρια.

Πρόεδρος: Δηλαδή πώς ήταν;

Μάρτυρας: Είπαμε και με τους άλλους συναδέλφους ότι είτε είναι πολύ σοκαρισμένος είτε είναι πολύ ψύχραιμος.

Πρόεδρος: Δηλαδή είδατε μια συμπεριφορά ακραία;

Μάρτυρας: Έχουμε ξαναδεί συγγενείς θυμάτων, δεν έχουμε δει ξανά τέτοια αντίδραση.

Πρόεδρος: Τι σας έκανε εντύπωση δηλαδή;

Μάρτυρας: Η ψυχραιμία, ή η έλλειψη αντίληψης της κατάστασης. Αρχίσαμε να συζητάμε αυτό που είδαμε και το πρώτο που συζητήσαμε είναι ότι δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης. Το παράθυρο ήταν άθικτο, ήταν σαν να έχει βγει και αφεθεί στο πάτωμα. Στο ισόγειο υπήρχε μια κάμερα βγαλμένη και σπασμένη. Υπήρχε πληκτρολόγιο για συναγερμό, δεν ξέρω αν λειτουργούσε.

 

Τι έκανε εντύπωση στους αστυνομικούς

Είναι χαρακτηριστικό πως ο κατηγορούμενος πιλότος δεν συγκινήθηκε ούτε όταν του είπαν οι αστυνομικοί πως η 20χρονη σύζυγός του ήταν νεκρή. «Μας έκανε εντύπωση που είπε ότι πήρε τηλέφωνο με τη μύτη, αφού ήταν δεμένος με τα χέρια μπροστά. Μας είπε ότι χτύπησε το κομοδίνο, έπεσε το κινητό και κατάφερε με τη μύτη να καλέσει την Αστυνομία. Όταν το σκεφτήκαμε με ηρεμία, ήταν σαν να έπαιζε κάποιος θέατρο. Εκείνες τις στιγμές έμοιαζε σαν να μην καταλαβαίνει τι έχει συμβεί. Έμοιαζε σε κατάσταση-σοκ. Δεν έκλαψε όταν του είπα ότι η γυναίκα του είναι νεκρή και μου ζήτησε να κρατήσει το μωρό» ανέφερε ο μάρτυρας.

 

Η αντίδραση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα

Κατηγορούμενος: Με στεναχωρεί που λέτε ότι μετά το συμβάν πήρα την κόρη μου αγκαλιά και με είδατε να τρέμω. Σας έδωσα το παιδί να κατέβουμε με ασφάλεια τη σκάλα και για τις επόμενες ώρες είχα την κόρη μου αγκαλιά και μέχρι να έρθουν οι γονείς μου εσείς κρατήσατε το παιδί για ένα-δύο λεπτά… Μου έκανε εντύπωση που το λέτε αυτό.

Μάρτυρας: Το περιστατικό είναι γραμμένο σε υψηλή ανάλυση στο κεφάλι μου. Εγώ είμαι αυτός που σας έφερα κάτι να βάλετε για να μην κρυώνετε και σας έφερα τα παπούτσια σας και σας έδωσα το τηλέφωνο για τους γονείς σας. Το μωρό δεν το πήρατε καθόλου στην αγκαλιά σας. Μετά ήρθε το ΕΚΑΒ, αλλά δεν θυμάμαι ποιος το παρέδωσε.

Κατηγορούμενος: Όταν ήρθε το ΕΚΑΒ, ήμουν στο περιπολικό με το παιδί. Κατεβαίνοντας τις σκάλες και στρίβοντας το τελευταίο κομμάτι, είπατε ότι δεν είχα καμία αντίδραση όταν είδα το σκυλάκι. Είτε δεν με είδατε είτε ήταν άλλος συνάδελφος, γιατί όταν το είδα το σκυλάκι μου με συγκράτησε. Περιγράφετε μια απάθεια που δεν ήταν έτσι.

Μάρτυρας: Δεν είδα κάποια αντίδραση από εσάς. Εγώ δηλώνω την απάθεια και την ψυχρότητα σε ένα τέτοιο σκηνικό και υποκειμενικά πώς θα αντιδρούσα εγώ με έναν νεκρό σκύλο, τη νεκρή γυναίκα και το μωρό επάνω της.

Κατηγορούμενος: Αν αυτός ο άνθρωπος που είδατε ήταν σε κατάσταση-σοκ που μόλις διαλύθηκε η ζωή μπροστά του…

Σοκαρισμένος και ο δεύτερος αστυνομικός στη «θέα» της ψυχραιμίας του πιλότου

Την έκπληξη που ένιωσε από τη στάση του κατηγορουμένου περιέγραψε και ο δεύτερος αστυνομικός που έφτασε στο σπίτι των Γλυκών Νερών.

«Η αντίδραση του κατηγορουμένου όταν του είπε ο άλλος αστυνομικός “άσ’ το, τελείωσε” για τη γυναίκα του ήταν σαν να μην κατάλαβε τι έχει γίνει. Μας είπε κάποια στιγμή “γιατί τη σκότωσαν, αφού τους έδωσα τα λεφτά…”. Από τις ερωτήσεις που μας έκανε κατάλαβε ότι είχε πεθάνει, αλλά η αντίδρασή του ήταν τέτοια σαν να μην είχε πεθάνει η γυναίκα του. Η πρώτη αντίδραση ήταν σαν να μην κατάλαβε, αλλά μετά είχε καταλάβει, αλλά η συμπεριφορά του ήταν περίεργη. Ήταν ψύχραιμος σε σημείο που δεν μπορούσα να το πιστέψω. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια ηρεμία, τόση ψυχραιμία, είχε μια γαλήνη σε φάση που δεν το έχω ξαναδεί αυτό. Ήρθαν πολλές υπηρεσίες και σε όλες έλεγε την ιστορία σαν να μην έχει συμβεί κάτι σε αυτόν. Αν μου είχε συμβεί εμένα, θα έλεγα «ρε παιδιά, τα έχω πει πέντε φορές, πόσες φορές να τα πω…», περιέγραψε ο μάρτυρας.

«Μας είπε ότι οι ληστές είχαν όπλα και μάλιστα είπε ότι είχαν ένα όπλο σαν το δικό μου, γεγονός που μας έκανε εντύπωση, γιατί ένα θύμα εκείνη τη στιγμή δεν παρατηρεί το είδος του όπλου. Μας προβλημάτισε επίσης το παράθυρο, ο τρόπος που αντιδρούσε ο κατηγορούμενος, το χτύπημα στο μέτωπό του για το οποίο απάντησε ότι δεν είχε χτυπηθεί, ήταν ψύχραιμος. Μάλιστα, ρώτησε κάποιος από τον ασύρματο και εκείνος απάντησε. Ήταν τόσο ψύχραιμος, δεν έχω συναντήσει ξανά τόση ψυχραιμία» ανέφερε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Σας έκανε εντύπωση ότι υπήρχε απουσία συναισθήματος;

Μάρτυρας: Ήμασταν τόσοι άνθρωποι κάτω και δεν μπορούσαμε να συνέλθουμε, δεν μιλούσαμε και εκείνος ήταν ψύχραιμος. Ο πρώτος πανικός που επικράτησε στο σπίτι ακολουθήθηκε από ηρεμία. Ήταν σαν να είπε «ό,τι έγινε, έγινε». Μόλις είπα «πάμε κάτω να μείνει καθαρός ο χώρος», ήταν σαν να τελείωσαν όλα.

Όταν ρωτήθηκε αν ο 33χρονος αντέδρασε βλέποντας το σκυλί, ο μάρτυρας απάντησε πως δεν υπήρχε καμία αντίδραση.

Εισαγγελέας: Πώς μέτρησε τον χρόνο για να δέσει τον λαιμό του;

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι το «δεν παίρνω ανάσα και πεθαίνω» δεν ήταν αληθές. Ήταν σφιχτά δεμένο, αλλά δεν ήταν σε τέτοια κατάσταση. Από τη στιγμή που λύθηκε και μετά ήταν τρομερά ψύχραιμος, ήταν σαν να μην είχε πεθάνει η γυναίκα του. Ήμασταν μαζί 3-4 ώρες και δεν μου είπε μία φορά “τι έπαθα! Έχασα τη γυναίκα μου”. Πρώτη φορά στα 20 χρόνια είδα θύμα να έχει τέτοια ψυχραιμία.

Τι κατέθεσε η ιατροδικαστής για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Καρολάιν και ο σκύλος

Ο θάνατος της 20χρονης Καρολάιν ήταν βασανιστικός. Η άτυχη κοπέλα δολοφονήθηκε στον ύπνο της και δεν πρόλαβε καν να αντιδράσει. Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε η ιατροδικαστής Χαρά Σπηλιοπούλου που κατέθεσε στο δικαστήριο.

Η ιατροδικαστής, η οποία είχε εξετάσει επιτόπου το άψυχο κορμί της 20χρονης, μίλησε για το μαρτυρικό θάνατο τόσο της κοπέλας, όσο και του σκύλου του ζευγαριού που βρέθηκε κρεμασμένος στην εσωτερική σκάλα της μεζονέτας στα Γλυκά Νερά.

«Στο υπνοδωμάτιο όπως και στο υπόλοιπο σπίτι επικρατούσε ακαταστασία. Το θύμα βρισκόταν πάνω στο κρεβάτι σε πρηνή θέση. Το πρώτο που επιχειρούμε να δούμε είναι τον χρόνο του θανάτου και τον τρόπο, εξετάζοντας εξωτερικά το σώμα. Τα υπόλοιπα ευρήματα προέρχονται από τη νεκροψία που έγινε την επόμενη ημέρα. Το θύμα ήταν με το εσώρουχο, με το κεφάλι σε δυο μαξιλάρια, υπήρχε αίμα και απώλεια ούρων που δικαιολογούνται από τον τρόπο του θανάτου. Γύρισα το πτώμα σε ύπτια θέση για να διαπιστώσω το θάνατο. Στις 10:00 έκανα τη διαπίστωση του θανάτου. Είχα γυρίσει τη σορό και ήταν προφανής ο μηχανισμός του θανάτου. Είχε μαζευτεί αίμα στο πρόσωπο και ήταν πρησμένο. Είχε ασφυκτικές κηλίδες, χαρακτηριστικό εύρημα σε τέτοιους θανάτους. Απαιτεί πίεση και άσκηση δύναμης το πρήξιμο στα χείλη. Δε γίνεται μόνο με ένα μαξιλάρι. Η εικόνα που έκανα ήταν ότι κάποιος έβαλε το δεξί του χέρι στο στόμα και ίσως αυτή η εκδορά είχε προκληθεί από νύχι. Δεν υπάρχουν άλλου κακώσεις. Δεν είχε πιάσει κάποιος από το μπράτσο αυτό το άτομο. Θεωρώ ότι δεν προηγήθηκε πάλη προ του θανάτου. Δεν υπήρχαν αμυντικά σημεία», ξεκαθάρισε η μάρτυρας.

Πέντε λεπτά άντεξε η Καρολάιν, σύμφωνα με την κατάθεση της κα Σπηλιοπούλου, η οποία απέκλεισε να προκάλεσε την ασφυξία στην άτυχη κοπέλα κάποιο ρούχο που τυλίχτηκε γύρω της. «Δεν θεωρώ ότι ο θάνατος επήλθε επειδή κάποιο ρούχο τυλίχτηκε γύρω από το κεφάλι γιατί είχε κακώσεις στο στόμα. Μπορεί αρχικά να μπήκε το χέρι, να έκλεισε το στόμα, αλλά είναι πιθανό στη συνέχεια να χρησιμοποιήθηκε το μαξιλάρι για να μην ακουστεί και κάτι… Στον ασφυκτικό θάνατο περίπου για 2-3 λεπτά ο εγκέφαλος αντέχει. Μετά νεκρώνεται, όποτε και να επιβιώσει το άτομο θα είναι σε δύσκολη κατάσταση. Μετά σταματούν τα όργανα και τέλος η καρδιά. Στην έκθεση μου λέω ότι ο θάνατος έχει συμβεί λίγο μετά τις 4:00 και σίγουρα όχι μετά τις 5:00. Έχω μια εκτίμηση, ότι ο θάνατος μπορεί να έχει συμβεί χοντρικά μέσα σε πέντε λεπτά».

Πρόεδρος: Με παλμούς 50-60 σε τι κατάσταση βρισκόταν το θύμα;

Μάρτυρας: Αντιστοιχεί σε κατάσταση ηρεμίας, ύπνου δηλαδή. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι από τις 60 σφίξεις πηγαίνει στους 90. Εκεί κάτι έχει συμβεί.

Η ιατροδικαστής δεν θεωρεί πιθανό να επέφερε το θάνατο της κοπέλας ο τυχόν σφιχτός εναγκαλισμός της, αφού όπως εξήγησε «θα έπρεπε να κρατήσει κάποια λεπτά και να προκαλέσει κακώσεις που δεν βρήκαμε».

Αναφερόμενη στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, η μάρτυρας σχολίασε: «Μας προβλημάτισε ότι όσες κακώσεις υπήρχαν ήταν πολύ λεπτές, είχαν μικρό πάχος. Ήταν μόλις διακρινόμενες. Δηλαδή δεν ήταν σφιχτό το δέσιμο. Έχει να κάνει όχι με τη διάρκεια, αλλά με το πόσο σφιχτό ήταν», εξήγησε.

Εισαγγελέας: Της είχε δαγκώσει τα χείλη;

Μάρτυρας: Όχι είναι από την πίεση. Είναι χτύπημα όχι δάγκωμα.

Εισαγγελέας: Έχετε κάτι να παρατηρήσετε σε σχέση με τον χώρο; Υπάρχει περίπτωση να περάσει ο ήχος στη δίπλα μεζονέτα;

Μάρτυρας: Όταν γίνεται σε κρεβάτι, υπάρχει μαξιλάρι. Μου έκανε εντύπωση ότι υπήρχαν τρία θερμαντικά σώματα. Θεωρούσα ότι τα χρησιμοποιούσαν για το μωρό. Και σχολίασα ότι κοίταξε να δεις καινούργιο σπίτι και χρειάζονται έξτρα σώματα. Θεωρώ δηλαδή ότι τα σπίτια δεν είχαν καλή μόνωση.

Η μάρτυρας που μπήκε στο σπίτι αμέσως μετά το έγκλημα, αναφέρθηκε και στο σκύλο του σπιτιού, κάνοντας λόγο για μια ακραία εικόνα. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «το πρωτόγνωρο που είδα, και έχω πάει σε παρά πολλά εγκλήματα» αναφερόμενη στο θάνατο της Ρόξι.

«Αυτή η μυρωδιά του αίματος… ζώο θανατωμένο με αυτό τον τρόπο δεν έχω ξαναδεί. Συνήθως τα πυροβολούν. Εδώ τα μπροστινά πόδια του σκύλου ήταν πάντα στον τοίχο σαν να προσπαθούσε να κρατηθεί… Δεν ξέρω».

Πολιτική αγωγή: Άρα βασανίστηκε το ζώο;

Μάρτυρας: Όσο και η κοπέλα.

Συνολικά 14 μάρτυρες κατηγορίας

Στη δίκη έχουν κληθεί συνολικά 14 μάρτυρες κατηγορίας, μεταξύ των οποίων οι αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στο σπίτι του ζευγαριού όταν ο κατηγορούμενος είχε ειδοποιήσει για τη δήθεν ληστεία, η ιατροδικαστής που βρέθηκε στον χώρο και εντόπισε το ρολόι που κατέγραφε βιομετρικά δεδομένα της Καρολάιν, η γειτόνισσα και άλλοι.

Το εύρημα του ρολογιού ήταν καθοριστικής σημασίας για την εξιχνίαση του εγκλήματος που δηλώθηκε από τον πιλότο ως ληστεία, καθώς από αυτό προέκυψε πως η Καρολάιν κοιμόταν έξι λεπτά πριν μπει στη «διαδικασία μηχανισμού του θανάτου». Η ανάλυση των δεδομένων του ρολογιού καταρρίπτει, σύμφωνα με τη δικογραφία, όλους τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου περί έντονης φιλονικίας που προηγήθηκε του εγκλήματος και περί «ψυχικού βρασμού» υπό τον οποίο έδρασε.

Στον κατάλογο των μαρτύρων είναι και οι γονείς της 20χρονης, οι οποίοι ωστόσο πιθανότατα δεν θα σταθούν απέναντι τον 34χρονο και θα εκπροσωπηθούν από τον συνήγορό τους. Τα κινητικά προβλήματα που έχει ο κ. Κράουτς και η σύσταση ειδικών στην κ. Κράουτς να μην αντιμετωπίσει τον δολοφόνο της κόρης της ώστε να μη φορτιστεί ψυχικά, για να μπορεί να προσφέρει ηρεμία στην μόλις δύο ετών εγγονή της, που μένει μαζί τους πλέον, μάλλον καθιστούν απλησίαστη τη δικαστική αίθουσα για το ζευγάρι.

Στη δίκη, για πρώτη φορά σε υπόθεση ανθρωποκτονίας με παράλληλη θανάτωση ζώου, στέκονται απέναντι στον κατηγορούμενο το φιλοζωικό σωματείο από το οποίο υιοθετήθηκε από την Καρολάιν το σκυλάκι, αλλά και η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης