Από… μοναξιά και έλλειψη εκτίμησης μοιάζει να αργοπεθαίνουν οι ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης στον δήμο της Αθήνας, καθώς δεν τους χρησιμοποιούν οι Αθηναίοι όσο θα έπρεπε.

Ανακύκλωση είναι η επεξεργασία υλικών που, αν και προορίζονταν για απορρίμματα, διατηρούν μέρος της αξίας τους και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ωφελώντας το περιβάλλον και την οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ανακύκλωση γίνεται τεράστια εξοικονόμηση σε ενέργεια, ενώ ωφελείται σημαντικά το περιβάλλον, καθώς δεν μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας από τα βαριά μέταλλα που περιέχουν τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια.

Σύμφωνα με την ειδική υπηρεσία ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων,  η συλλογή και η επαναχρησιμοποίηση ενός τόνου ανακυκλώσιμου αλουμινίου ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 50 τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ενώ η ανακύκλωση 1 τόνου χαρτιού σώζει 17 δέντρα.

Η ευρωπαϊκή οδηγία 62/94 ξεκαθαρίζει ότι η ανακύκλωση κάποιων κατηγοριών απορριμμάτων είναι υποχρεωτική, αλλά η ιδέα της ανακύκλωσης επιβιώνει μόνο αν ριζώσει στην καθημερινή πρακτική και στη συνείδηση του πολίτη…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις κατηγορίες προϊόντων ανακύκλωσης με μεγάλο ενδιαφέρον ανήκουν οι μπαταρίες, τα λάστιχα και οι ηλεκτρικές συσκευές. Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 99/31/ΕΚ και την ΚΥΑ (Η.Π. 29407/3508) το ποσοστό ανακύκλωσης φέτος πρέπει να φτάσει το 50% για τις συγκεκριμένες κατηγορίες απορριμμάτων και να αυξηθεί στο 65% το 2020.

Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιαμτσίκας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης