Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Συνηγόρος του Πολίτη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016, 21:50
Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Συνηγόρος του Πολίτη
Στις αυξημένες αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη, με τη συμμετοχή του και στην Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης για τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και στον "ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του λόγω της οικονομικής κρίσης, των μνημονιακών πολιτικών και των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων, που αυτή, επιφέρει" αναφέρθηκε, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατά την τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου Συνηγόρου του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη.

Στην τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Αρχής, παρέστησαν επίσης, η αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών (Π. Κουρουμπλής, Χριστόφορος Βερναρδάκης και Γιάννης Μπαλάφας) και ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχης Φυτράκης.
Σε ομιλία του, ο υπουργός Π. Κουρουμπλής, εστίασε στη σημασία του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών, στη δύσκολη συγκυρία για τον τόπο και την Ευρώπη που δοκιμάζεται από την τρομοκρατία.

"Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη συγκυρία για την δημοκρατία στην Ευρώπη. Η τρομοκρατία, προσπαθεί να σκορπίσει τον φόβο. Εμείς, απέναντι σ’ αυτή τη λογική πρέπει να αντιπαραθέσουμε περισσότερη δημοκρατία, με ικανούς θεσμούς" ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής. Ο υπουργός έκανε λόγο για τις ενστάσεις που υπάρχουν απέναντι στις ανεξάρτητες αρχές αλλά και για την προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε να επιλεγούν μέσα από ευρύτατες συναινέσεις, "πρόσωπα με ευρύτερη αποδοχή, στα οποία μπορεί κανείς να εμπιστευτεί μια τέτοια Αρχή".

Ο υπουργός εξέφρασε την πίστη του, ότι ο κ. Ποττάκης και το επιτελείο του θα ανοίξουν μια νέα εποχή, γιατί, όπως σημείωσε, "ζούμε μια αμφισβήτηση των δικαιωμάτων του πολίτη - αμφισβήτηση η οποία οφείλεται στις εξωθεσμικές παρεμβάσεις, που πολλές φορές μειώνουν και περιορίζουν αυτά τα δικαιώματα, οπότε ο Συνήγορος του Πολίτη θα έχει να παίξει έναν πολύ ουσιαστικό και δυναμικό ρόλο".

Ο κ.Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι "το μεγάλο στοίχημα αυτήν την περίοδο της αμφισβήτησης, είναι να μπορέσουμε ο καθένας με την συμβολή του, αλλά και με συλλογικές λειτουργίες, να κάνουμε μια μετάβαση από τον ατομοκεντρικό στο συλλογικό και να αναβαθμίσουμε την σχέση του πολίτη με την δημοκρατία".

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρέας Ποττάκης, αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα, αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί η Αρχή στην κατοχύρωση του κράτους δικαίου, "ιδίως στη χρηστή διοίκηση" αλλά και στην παρέμβασή της "στο χώρο της ελεύθερης αγοράς, της οικονομίας, για την κατοχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων που άπτονται της αρχής της ισότητας και αποτελούν τις βάσεις του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού".

"Το μεγάλο στοίχημα είναι να αναστρέψουμε ενδεχόμενη απόσυρση της εμπιστοσύνης των πολιτών από θεσμούς που θα μπορούσαν να επιλύσουν προβλήματα της καθημερινότητάς τους" δήλωσε ο κ. Ποττάκης, τονίζοντας ότι ο Συνήγορος του Πολίτη ήταν, είναι, και οφείλει να παραμείνει θεματοφύλακας των δικαιωμάτων των πολιτών, ιδίως των ευπαθών ομάδων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016, 21:50