Αναλυτικά τα χρονοδιάγραμματα των εξετάσεων σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017, 17:36
Αναλυτικά τα χρονοδιάγραμματα των εξετάσεων σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ
Το χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει το Υπουργείο στην ανακοίνωση του «οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν φέτος την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017» αργότερα δηλαδή από τις άλλες χρονιές». Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως, ο Μάιος γίνεται ο μήνας των ενδοσχολικών εξετάσεων.

Το χρονοδιάγραμμα ξεκαθαρίζει, πως οι απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια και στα ΕΠΑΛ της χώρας ξεκινούν στις 11 Μαΐου και για τους μαθητές της Γ' τάξης ολοκληρώνονται στις 26 Μαΐου, ενώ για τους μαθητές της Α και Β τάξης θα συνεχιστούν και μετά.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις 06-19 Ιουνίου, ενώ το Σάββατο 22 Ιουνίου ξεκινά η εξέταση των ειδικών μαθημάτων και στις 20 Ιουνίου οι πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις αξίζει να σημειωθεί, πως έχουν πλέον αποσυνδεθεί από τις απολυτήριες και αφορούν αποκλειστικά την εισαγωγή σε πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα. Έτσι, είναι λογικό να έπονται των απολυτηρίων.

«Η διενέργεια των απολυτηρίων τον Μάιο επιτρέπει να δοθεί πριν από την κατάθεση των μηχανογραφικών δεύτερη ευκαιρία για λήψη απολυτηρίου σε όσους/ες δεν μπορέσουν να προαχθούν. Μάλιστα, με τον νόμο 4452 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, προβλέπεται στο τέλος Ιουνίου εξεταστική περίοδος για τους μετεξεταστέους της Γ΄ τάξης αλλά και των υπόλοιπων τάξεων» υπογραμμίζει το Υπουργείο και διευκρινίζει:

«Με τον ίδιο νόμο καθιερώνεται για πρώτη φορά τρίτη εξεταστική περίοδος για τους τελειόφοιτους του λυκείου, η οποία τοποθετείται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έτσι τους δίνεται η δυνατότητα, αφού θα λάβουν έγκαιρα το απολυτήριό τους, να εγγραφούν, αν το επιθυμούν, σε ΙΕΚ ή στη Β΄ΕΠΑΛ, για να λάβουν κάποια ειδικότητα».

Τι ισχύει με το Γυμνάσιο;

«Τη φετινή σχολική χρονιά εφαρμόζονται ορισμένα πρώτα μέτρα που στοχεύουν στην αύξηση του διδακτικού χρόνου, τα μαθήματα θα συνεχιστούν μέχρις τις 26 Μαΐου, και τον περιορισμό του εξετασιοκεντρικού χαρακτήρα του σχολείου, οι εξετάσεις θα διαρκέσουν από την 1η έως την 8η Ιουνίου, αλλά και στην ενίσχυση της κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας με τη θεματική εβδομάδα, τις συνθετικές και δημιουργικές εργασίες» εξηγεί το Υπουργείο και προσθέτει:

«Ανάλογες αλλαγές μελετώνται για την επόμενη σχολική χρονιά στη Β΄ και στη Γ΄ Λυκείου (τάξεις που θα συνεχίσουν με το ισχύον σήμερα σύστημα), π.χ. μείωση των μαθημάτων που θα εξετάζονται στις προαγωγικές-απολυτήριες εξετάσεις και αξιοποίηση των συνθετικών εργασιών στη διαδικασία αξιολόγησης. Παράλληλα βέβαια εξελίσσεται η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη ριζική αναμόρφωση του Λυκείου και, προτού τελειώσει η σχολική χρονιά, το Υπουργείο Παιδείας θα ενημερώσει σχετικά τους/τις απόφοιτους/ες του Γυμνασίου».

Διαβάστε επίσης: Aπό σήμερα έως τις 2 Μαρτίου οι αιτήσεις για τις πανελλαδικές

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017, 17:36