Μία εβδομάδα πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο ΕΟΔΥ, εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι μαθητές εντός και εκτός σχολικών τάξεων.

Παράλληλα δίνονται χρηστικές οδηγίες στους μαθητές όλων των βαθμίδων με σκοπό να ενημερωθούν για τη σωστή χρήση των αντισηπτικών αλλά και πώς μπορούν να προφυλαχτούν από τον ιό. Επίσης, ενημέρωση γίνεται και ως προς τους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων όπως για παράδειγμα, σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων από τον Σεπτέμβριο του 2020, τη λοίμωξη COVID-19, τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη COVID-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι εξαιρετικά σημαντική. Η παρουσία των παιδιών στο σχολείο, ιδιαίτερα αυτών που είναι μικρής ηλικίας, είναι απαραίτητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την αποκλειστική εξ αποστάσεως ηλεκτρονική διδασκαλία. Η παρουσία στο σχολείο είναι σημαντική για την εκπαιδευτική διαδικασία, την απόκτηση νέων γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Πέρα από τις γενικές οδηγίες, ο ΕΟΔΥ, δίνει οδηγίες ατομικής υγιεινής, αναφέρεται στην τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και στα περιβαλλοντικά μέτρα, καθώς και στη λειτουργία των σχολικών κυλικείων και φυσικά στη χρήση μάσκας.

Ο ΕΟΔΥ αναφέρει τα ύποπτα συμπτώματα για COVID-19 στα παιδιά. Συγκεριμένα: Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι πυρετός και βήχας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

• Δυσκολία στην αναπνοή

• Μυαλγίες

• Ρίγος

• Πονοκέφαλος

• Δυσκαταποσία

• Ρινική καταρροή/συμφόρηση

• Ναυτία / έμετος

• Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις

Οδηγίες για τα Νηπιαγωγεία

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, είναι σημαντικό να γίνεται συστηματική εκπαίδευση των παιδιών με επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης για την εξοικείωση των μικρών παιδιών, με κατάλληλο για την κάθε ηλικία τρόπο. (Δείτε εδώ τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα Νηπιαγωγεία).

Η παρουσία των παιδιών στο σχολείο, ιδιαίτερα αυτών που είναι μικρής ηλικίας, είναι απαραίτητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την αποκλειστική εξ αποστάσεως ηλεκτρονική διδασκαλία. Η παρουσία στο σχολείο είναι σημαντική για την εκπαιδευτική διαδικασία, την απόκτηση νέων γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Επιπλέον, οι δημιουργικές σχέσεις με τους συμμαθητές και τους διδάσκοντες, η συμμετοχή στοπαιχνίδι και τις αθλητικές δραστηριότητες έχουν μεγάλη σημασία για την κοινωνική και συναισθηματική ολοκλήρωση των παιδιών και των εφήβων, τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Ένα από τα μέτρα για την αποτροπή εισαγωγής του ιού στον χώρο του Νηπιαγωγείου, είναι πως όλα τα παιδιά και τα μέλη του προσωπικού που εμφανίζουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, απαγορεύεται να προσέρχονται στο Νηπιαγωγείο. Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται η επικοινωνία από την οικογένεια με ιατρό και εξατομικευμένη αξιολόγηση σχετικά με την ένδειξη εργαστηριακού ελέγχου για την ανίχνευση του ιού.

Όσο για τα μέτρα περιορισμού των στενών επαφών μεταξύ των παιδιών, του προσωπικού και των γονέων/κηδεμόνων, κύριο μέτρο περιορισμού των στενών επαφών για τα μικρά παιδιά, και ιδίως τα παιδιά των Νηπιαγωγείων, είναι ο διαχωρισμός τους σε μικρές ομάδες που αποτελούνται σταθερά από τα ίδια παιδιά και δεν αναμιγνύονται μεταξύ τους. Ο ακριβής τρόπος εφαρμογής αυτού του μέτρου εξαρτάται από τις συνθήκες του κάθε επιμέρους χώρου.

Σχετικά με την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, τα παιδιά θα εκπαιδεύονται ανάλογα με τις δυνατότητες της ηλικίας τους και θα γίνεται συστηματική εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.

Παράλληλα, ενισχύονται τα προγράμματα καθαριότητας χώρων και καθαρισμού ή/και εφαρμογής απολυμαντικού σε επιφάνειες, αντικείμενα και εξοπλισμό. Σημειώνεται πως τα παιδιά ΔΕΝ πρέπει να φέρνουν μαζί τους παιχνίδια στο Νηπιαγωγείο (π.χ. μπάλες, κούκλες κλπ.).

Οδηγίες για τα Δημοτικά Σχολεία

Όπως αναφέρει ο ΕΔΟΥ, είναι σημαντικό να γίνεται συστηματική εκπαίδευση των παιδιών, με επίδειξη του τρόπου εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης, με πρακτική εξοικείωση των παιδιών υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών, με επεξήγηση της λογικής των μέτρων σε συνδυασμό με τη συζήτηση των χαρακτηριστικών του ιού και της νόσου με τρόπο κατάλληλο για την κάθε ηλικία. (Δείτε εδώ τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα Δημοτικά Σχολεία).

Σε κάθε σχολική μονάδα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε τα άτομα του προσωπικού που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου να αναλαμβάνουν εργασίες που έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο έκθεσης ή δεν απαιτούν προσέλευση στο σχολείο.

Τα παιδιά και τα μέλη του προσωπικού που εμφανίζουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 απαγορεύεται να προσέρχονται στο σχολείο. Συστήνεται προς τους γονείς ο έλεγχο των παιδιών για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων (πιθανώς και με θερμομέτρηση) πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι.

Οδηγίες για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Οι οδηγίες αφορούν κυρίως την εκπαίδευση των παιδιών, με επίδειξη του τρόπου εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης, με πρακτική εξοικείωση των παιδιών υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών και συστήνεται προς τους γονείς ο έλεγχο των παιδιών για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων (πιθανώς και με θερμομέτρηση) πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι.

Επίσης, οι μαθητές θα πρέπει να αποφεύγουν την κοινή χρήση των μολυβιών, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων. Το κάθε παιδί θα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του αντικείμενα. Συστήνεται ακόμα, η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος πριν και μετά τη χρήση εξοπλισμού, όπως πληκτρολόγιο υπολογιστή, σε περίπτωση που αυτός είναι κοινόχρηστος. ( Δείτε εδώ τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης