Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Σαγκούρης
Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται έξω από τη Νομική και την πρυτανεία, απώθησαν σήμερα το πρωί ομάδα φοιτητών που επιχείρησε να εισέλθει στον χώρο, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση. Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο zougla.gr ανέφεραν πως οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και βίας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Τουλάχιστον δύο φοιτητές τραυματίστηκαν.

Περίπου 200 σπουδαστές παραμένουν έξω από τη σχολή, φωνάζοντας συνθήματα κατά των αστυνομικών και της πρυτανείας. Κλειστή ήταν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης η οδός Ακαδημίας, από το ύψος της Ιπποκράτους, ενώ νέα ένταση προκλήθηκε όταν τα ΜΑΤ απώθησαν με ασπίδες τους φοιτητές, οι οποίοι είχαν καταλάβει το ρεύμα καθόδου της Ακαδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Eurokinissi

Πηγή: Eurokinissi

Πηγή: Eurokinissi

Επεισόδια σημειώθηκαν και στον παράδρομο της Ακαδημίας, όταν η αστυνομία προχώρησε στη βίαιη διάλυση συγκέντρωσης φοιτητών.

Σε θέσεις μάχης τα ΜΑΤ έξω από τη Νομική

«Αστακός» η Νομική με εντολή Φορτσάκη

Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται έξω από τη Νομική ύστερα από αίτημα του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεόδωρου Φορτσάκη, στο πλαίσιο ενεργειών για τη φύλαξη του χώρου εν όψει των εορτασμών για την επέτειο του Πολυτεχνείου (17η Νοεμβρίου).

Σε αστυνομικό κλοιό η ΑΣΟΕΕ και η Νομική εν όψει των εορτασμών για την επέτειο του ΠολυτεχνείουΥπενθυμίζεται πως ο Φοιτητικός Σύλλογος της Νομικής αποφάσισε να προχωρήσει σε κατάληψη, η οποία θα ξεκινούσε από σήμερα Πέμπτη, επισημαίνοντας πως η φύλαξη του κτηρίου συνιστά αρμοδιότητα των φοιτητών.

Το αίτημα αυτό απερρίφθη από τον πρύτανη, με τους σπουδαστές να επιχειρούν να μπουν λίγο πριν από τις 08.30 στις κτηριακές εγκαταστάσεις και να απωθούνται βίαια από τους αστυνομικούς.

Πηγή: Eurokinissi

Πηγή: Eurokinissi

Πηγή: Eurokinissi

Πηγή: Eurokinissi

Παρόμοια εικόνα και στην πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ, η οποία κατέβασε ρολά μέχρι την Τρίτη, καθώς υπάρχει προγραμματισμένη συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου για σήμερα. Όπως και στη Νομική, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. παραμένουν περιμετρικά των εγκαταστάσεων και δεν επιτρέπουν την είσοδο φοιτητών.

Σε αστυνομικό κλοιό τα Πανεπιστήμια

Εκτιμάται πως περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή για το τριήμερο.

Εκτιμάται πως περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή για το τριήμερο«Χούντα δεν γνωρίσαμε ούτε δημοκρατία» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζοντας τις ενέργειες των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ και της ΑΣΟΕΕ.

Η κινητοποίηση της αστυνομίας αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αττικής, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την αποφυγή φθορών στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα είναι ανοιχτό κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων για την επέτειο των γεγονότων της 17ης Νοεμβρίου, τη Δευτέρα.

Βούλτεψη: «Η νομιμότητα θα επιβληθεί»

Mε αφορμή τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια και τα επεισόδια που έχουν σημειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη ανέφερε:

«Όσοι πιστεύουν ότι θα επιβάλλουν τον νόμο της ζούγκλας στα πανεπιστήμια, ας το μάθουν μια για πάντα και να το βάλουν καλά στο μυαλό τους: άλλο χώρος μάθησης και άλλο χώρος καταλήψεων. Η νομιμότητα θα επιβληθεί επειδή το θέλει ο ελληνικός λαός. Αυτό απαιτούν οι Έλληνες φορολογούμενοι».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης