Άφθονο έρεε από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής το τσίπουρο από τα καζάνια της Βελόνης στα Άβδηρα της Ξάνθης, με γνωστούς και φίλους του Σταύρου Αμοιρά και του Δημήτρη Μπαραδακίδη να συρρέουν κατά δεκάδες στο αποστακτήριο και φέτος, για να γιορτάσουν όλοι μαζί την παραγωγή του τσίπουρου από τους τοπικούς αμπελώνες.

Πρόκειται για μια ιδέα που άρχισε να γίνεται πράξη το 2007, όταν στρώθηκαν τα πρώτα τραπέζια, η μουσική πήρε τη θέση της στο γλέντι και μαζί ο χορός και το κέφι, ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία της απόσταξης των σταφυλιών, από την οποία προκύπτει το τσίπουρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκτοτε το ραντεβού δίνεται κάθε χρόνο, τέτοια περίπου εποχή, με την παρέα συνεχώς να μεγαλώνει και τη διαδικασία να γίνεται όλο και πιο γνωστή. Φέτος περισσότερα από 100 άτομα έδωσαν, κατά διαστήματα, το παρών στο γλέντι, με τους οικοδεσπότες να προσφέρουν περήφανοι το δημιούργημά τους στους καλεσμένους και τους τελευταίους να μένουν κατενθουσιασμένοι από το άρωμα, τη γεύση αλλά και την αίσθηση του ποτού, ένα ελληνικό αλκοολούχο που ξεκίνησε την πορεία του πριν από επτά περίπου αιώνες στα μοναστήρια του Αγίου Όρους.

Στην Ξάνθη λειτουργούν περίπου δέκα καζάνια, τα οποία αυτή την περίοδο ανάβουν για να δώσουν τσίπουρο, διατηρώντας την παράδοση ζωντανή και προσφέροντας μια εκπληκτική ευκαιρία στους λάτρεις του είδους να δουν από κοντά τη διαδικασία παρασκευής του ποτού.

Πηγή: thrakitoday

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης