Σε φιάσκο κινδυνεύει να καταλήξει η μεγάλη υπόθεση της «μαφίας του χρυσού» που τις τελευταίες ημέρες απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη, καθώς, όπως αρχίζει να διαφαίνεται, το βασικό αδίκημα πάνω στο οποίο «χτίστηκε» η ογκώδης δικογραφία δεν υφίσταται.

Ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ένας εκ των συνηγόρων των κατηγορουμένων, επεσήμανε τη Δευτέρα στις δικαστικές αρχές ότι δεν υφίσταται το αδίκημα της λαθρεμπορίας, ενώ στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι η αρμόδια εισαγγελέας της υπόθεσης επικοινώνησε με το Υπουργείο Οικονομικών και ενημερώθηκε ότι ο νόμος δεν επιβάλλει δασμούς, άρα δεν υπάρχει λαθρεμπορία, για εξαγωγές χρυσού στη γειτονική Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακούστε τι δήλωσε ο κ. Δημητρακόπουλος στο zougla.gr

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το οποίο καθιστά «αίολη» την κατηγορία της λαθρεμπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανακρίτρια διαβιβάστηκε έγγραφο της ΑΑΔΕ, η οποία, επικαλούμενη την τελωνειακή νομοθεσία, διευκρινίζει ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία και άρα το αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος της λαθρεμπορίας αποδεικνύεται… άνευ αντικειμένου.

Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει, όπως είναι αναμενόμενο, τη συνολική ποινική αντιμετώπιση των κατηγορουμένων, όπως εκτιμούν νομικές πηγές, καθώς μετά την «έκπτωση» του βασικού κακουργήματος της λαθρεμπορίας συμπαρασύρονται και τα υπόλοιπα κακουργήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε, με βάση τα αδικήματα αυτά, ανακρίτρια και εισαγγελέας έδειξαν τον δρόμο για τη φυλακή στους οκτώ προφυλακισθέντες. Υπό αυτά τα δεδομένα οι συνήγοροι υπεράσπισης καταθέτουν αιτήματα άρσης της προσωρινής κράτησής τους, ενώ δικαστικές πηγές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ακόμη και αυτεπαγγέλτως η ανακρίτρια, αποτιμώντας τα νέα στοιχεία που έχει στα χέρια της, μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση διατάξεων, που θα οδηγήσουν στην αποφυλάκιση των κατηγορουμένων.

Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, ο ενεχυροδανειστής, διά του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια, ζητεί με αίτηση την αποφυλάκισή του, καθώς, όπως υποστηρίζει, προέκυψαν νεότερα στοιχεία που αλλάζουν άρδην το τοπίο της ποινικής αξιολόγησης.

Αναλυτικά η αίτηση του Ριχάρδου Μυλωνά:

Πληροφορήθηκα ότι εχθές τόσο Εσείς όσο και η αρμόδια Εισαγγελέας επικοινωνήσατε με το Υπουργείο Οικονομικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες που εφαρμόζουν τον Τελωνειακό Κώδικα και διαπιστώσατε την ανυπαρξία του βασικού εγκλήματος της λαθρεμπορίας, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ούτε της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης που αντιμετωπίζουν τις ίδιες με εμένα κατηγορίες.

Κατόπιν αυτού και προς αποφυγή της ειλημμένης αποφάσεώς μου να μηνύσω τους αστυνομικούς που επελήφθησαν της υπόθεσης για τη διάπραξη του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, διότι κατά την επιεικέστερη εκδοχή παραπλανήθηκαν, Σας καλούμε όπως εφαρμόσετε την διάταξη του άρθρου 286 παρ. 1 Κ.Π.Δ., σύμφωνα με την οποία “Αν στη διάρκεια της ανάκρισης προκύψει ότι δεν υπάρχει πλέον ο λόγος για τον οποίον διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση ή επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι, μπορεί ο ανακριτής αυτεπαγγέλτως ή με πρόταση του εισαγγελέα να άρει αυτά τα μέτρα ή να υποβάλει στο συμβούλιο αίτηση για την άρση τους. Εναντίον αυτής της απόφασης ο κατηγορούμενος μπορεί να προσφύγει στο συμβούλιο των εφετών”.

ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΜΑΙ

Όπως κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 286 παρ. 1 Κ.Π.Δ. αφεθώ ελεύθερος.

«Αυτό που έχει κάνει η ΕΛ.ΑΣ. είναι εντελώς παράνομο… Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Ε.Ε. από το 1995, και με εσωτερικούς νόμους, δεν υπάρχει λαθρεμπορία χρυσού σε χώρες σαν την Τουρκία. Ο πελάτης μου είχε κάνει εξαγωγές 54 εκατ. ευρώ στην Τουρκία σε τέσσερα χρόνια που ποτέ δεν είχαν το παραμικρό πρόβλημα» τόνισε ο Αλέξης Κούγιας στους δημοσιογράφους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης