Της Άντζελας Πεΐτση

Μεγάλη είναι η αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά από το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στο 24%. Η ανησυχία εντείνεται ακόμη περισσότερο, καθώς -όπως ακούγεται- θα υπάρξει αύξηση και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα και προϊόντα καπνού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύκλοι της αγοράς μιλούν για εξαθλίωση με ορατό το αδιέξοδο, δηλαδή «λουκέτα» από τους δυσβάσταχτους φόρους σε προϊόντα και παροχές.

Σύσσωμος ο επιχειρηματικός και ο εμπορικός κόσμος καλεί την κυβέρνηση -έστω και την ύστατη στιγμή- να κατανοήσει πως οι δυσβάστακτες φορολογικές επιβαρύνσεις δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Το αντίθετο. Επιφέρουν ύφεση και καταστροφή κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το zougla.gr έπειτα από έρευνα που έκανε παρουσιάζει τα προϊόντα που θα δει ο καταναλωτής αυξημένα είτε μόνον από την άνοδο του ΦΠΑ στο 24% είτε από τη διπλή επιβολή ΦΠΑ και ΕΦΚ στα είδη που επιβαρύνονται ήδη με τους εν λόγω φόρους:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

· Καύσιμα, είδη καπνού, εισιτήρια μέσω μεταφοράς, οικοδομή, εστίαση, ταξί, επισκευή ή συντήρηση κατοικιών, αποχέτευση

· Ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, μαργαρίνη, αλλαντικά, καφές, τσάι, ζάχαρη, αλεύρι, φρυγανιές, άρτος, αρτοσκευάσματα, χυμοί φρούτων, οινοπνευματώδη ποτά, χυμοί φρούτων, παγωτά, κονσέρβες, διατιμημένα προϊόντα (δηλαδή αυτά που ήδη έχουν τιμές πάνω στις συσκευασίες).

· Ελεύθεροι επαγγελματίες, τουρισμός, παροχές υπηρεσιών.

Άμεση ήταν η αντίδραση των επαγγελματικών

ΒΕΘ: Καίριο πλήγμα στην αγορά ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο 24%

Ακροβασίες μεταξύ εξωπραγματικών και ρεαλιστικών επιλογών καταλογίζει στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος με αφορμή τη φημολογούμενη αύξηση στο 24% του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ, που σήμερα είναι στο 23%.

«Η πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ, σε πολλές περιπτώσεις από το 13% στο 23%, επέφερε δυσλειτουργίες στη χειμαζόμενη αγορά. Μία νέα ενδεχόμενη αύξηση στον ΦΠΑ θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα. Κάθε αύξηση τιμών σημαίνει συρρίκνωση πωλήσεων. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μία πιθανή αύξηση του ΦΠΑ ”φουσκώνει” τον τελικό λογαριασμό των επικείμενων φορολογικών αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό και να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018» σημειώνει και προσθέτει: «Δεν υπάρχει καμία λογική να συμπιέζεται όσο το δυνατόν περισσότερο η ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία σημειωτέον αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για ανάκαμψη της οικονομίας. Η αύξηση της φορολογίας έμμεσης ή άμεσης δεν αποτελεί αντίδοτο στην τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Αντιθέτως, την οδηγεί σε χειμέρια νάρκη, από την οποία δύσκολα θα μπορέσει να εξέλθει».

Καπνοπώλες

Ο κλάδος των επαγγελματιών προϊόντων καπνού και ψιλικών ειδών, όπως φαίνεται, θα χτυπηθεί διπλά, καθώς βρίσκεται μπροστά στην επιβολή ανόδου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και στην ενδεχόμενη αύξηση ΦΠΑ στο 24%.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας, μέλος Δ.Σ. Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Ιακώβου, από τη μεριά του τονίζει: «Είναι αδιανόητο. Αντί να δώσουν κίνητρα ώστε να στηριχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και η μικρομεσαία επιχείρηση, έχουν βάλει στόχο την εξαθλίωσή της. Πολύ φοβάμαι πως θα γίνουμε μάρτυρες σε ”νέα επιχειρηματικά λουκέτα”, εκτόξευση της ανεργίας στις παραγωγικές ηλικίες, αύξηση της ανεργίας για τους υπάρχοντες εργαζομένους μας. Από πού και πώς θα βγουν όλα αυτά τα έξοδα;».

«Το ακόμα τραγικότερο είναι πως, ενώ ήδη το φωνάζουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι η συνεχόμενη αύξηση του ΕΦΚ επιφέρει μειώσεις στα έσοδα του κράτους, καθώς αυξάνεται με αλματώδη βήματα το λαθρεμπόριο στα προϊόντα καπνού, η κυβέρνηση ”έχει κλειστά αφτιά”. Μάλλον, θα έχει και ”κλειστά μάτια”, γιατί δεν βλέπει τους πτωτικούς αριθμούς μείωσης των κρατικών εσόδων. Ωστόσο, θα συνεχίσω να το επαναλαμβάνω πως είναι αυτονόητο ότι η αύξηση ΕΦΚ θα επιφέρει επιπλέον μείωση είσπραξης εσόδων και αύξηση του λαθρεμπορίου».

Τέλος, και η Ένωση Καπνοπωλών Μακεδονίας καλεί την κυβέρνηση -έστω και την τελευταία στιγμή- να μην προχωρήσει σε νέες αυξήσεις φόρων και να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης