Αναστέλλονται και επίσημα οι εργασίες στο γήπεδο του Παναθηναϊκού

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009, 21:40
Αναστέλλονται και επίσημα οι εργασίες στο γήπεδο του Παναθηναϊκού

«Φρένο» στα όνειρα του Παναθηναϊκού για την κατασκευή γηπέδου στον Βοτανικό βάζει και επίσημα μέχρι τις 6 Μαρτίου το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πριν λίγο δημοσιεύτηκε η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία γίνεται δεκτή η αίτηση Επιτροπής Πολιτών για αναστολή εκτέλεσης των αποφάσεων των συναρμοδίων υπουργείων για την έκδοση οικοδομικής αδείας και την έγκριση της ανέγερσης του νέου εμπορικού κέντρου Mall. Κατ’ επέκταση «παγώνουν» και τα σχέδια της ομάδας του Παναθηναϊκού για την κατασκευή γηπέδου στην περιοχή με εμπορικές χρήσεις.

Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία δύο προς ένα και ισχύει έως τις 6 Μαρτίου οπότε και θα συζητηθεί η κύρια προσφυγή για το θέμα. 

Πλέον, αναμένεται η επίσημη αντίδραση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και οι επόμενες κινήσεις της πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Με αφορμή τις αντιδράσεις για την απόφαση αυτή ο πρόεδρος του ΣτΕ, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του: «Οποιαδήποτε κριτική και αμφισβήτηση του θεσμού του ΣτΕ και των δικαστών που το απαρτίζουν, αποτελεί ευθεία παράβαση του Συντάγματος».

Η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός μετά την απόφαση της αναστολής των εργασιών για το γήπεδο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που δίνουν οι νόμοι του ελληνικού κράτους, προκειμένου να ξαναρχίσουν και στη συνέχεια να ολοκληρωθούν τα έργα.  

«Αναφορικά με την σημερινή απόφαση του ΣτΕ για την συνέχιση της προσωρινής διακοπής των εργασιών στο γειτονικό προς το Γήπεδο Οικοδομικό Τετράγωνο, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός επισημαίνει τα ακόλουθα:

Τον Μάρτιο του 2005, ο Παναθηναϊκός, αποδέχθηκε την πρόταση του Δήμου Αθηναίων να συμπεριληφθεί το Νέο Γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Πρόγραμμα της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού - Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το πλαίσιο της πρότασης αυτής, όπως είναι δημοσίως γνωστό, είχε νομικά και πολεοδομικά επεξεργασθεί ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ και συγκεκριμένα με τον αρμόδιο Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ). Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής ήταν ο νόμος της Διπλής Ανάπλασης 3481/2006, ο οποίος υπερψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Πιστή στις αρχές μιας ευνομούμενης πολιτείας, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, από την πρώτη στιγμή εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις κείμενες διατάξεις της κοινοτικής και ελληνικής νομοθεσίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είναι σε όλους γνωστό, έχουμε εκπονήσει, όλες τις απαραίτητες μελέτες οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς βάσει των προβλεπόμενων από τον νόμο διαδικασιών. Τη δεδομένη χρονική στιγμή έχει ήδη εγκατασταθεί στο οικοδομικό τετράγωνο Ο.Τ 45-46-50 ο ανάδοχος κατασκευής του γηπέδου καθώς βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την έναρξη των εργασιών ανέγερσης.

Στην πορεία του έργου αυτού, από την πρώτη στιγμή, παρελκυστικές τακτικές εκπορευόμενες από αλλότρια συμφέροντα πολεμούν με μένος το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Οι 131 προσφεύγοντες, η δημοτική και η πολιτική παράταξη που τους εκφράζει, καθώς και τα τυχόν επιχειρηματικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτούς, με συγκεκριμένες ενέργειες προβάλλουν συνεχώς προσκόμματα ακολουθώντας παράλληλα ρητορική δήθεν υποστήριξης του γηπέδου.

Οι πράξεις τους όμως φανερώνουν άλλα. Αρκεί να ανατρέξει ο κάθε ενδιαφερόμενος στα πρακτικά της Βουλής και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, στα κείμενα άλλων προσφυγών των ιδίων ανθρώπων, στις δημόσιες δηλώσεις τους και στις ανακοινώσεις στα ΜΜΕ.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα ασκήσει άμεσα όλα τα μέσα που της παρέχουν το Σύνταγμα και οι νόμοι για την προστασία των συμφερόντων της. Με τη βαθιά πεποίθηση της συνολικής ωφέλειας που απορρέει από το έργο της Διπλής Ανάπλασης, τόσο για το κοινωνικό σύνολο όσο και για τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, της ιστορικής ομάδας της πόλεως, συνεχίζουμε την πορεία για την περάτωση του νέου γηπέδου μας.

Δηλώνουμε απερίφραστα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι κάθε προσπάθεια σφετερισμού του οράματος των εκατομμυρίων φιλάθλων της ομάδας να αποκτήσουν το δικό τους γήπεδο και εκμετάλλευσής τους για πολιτικούς ή άλλους σκοπούς θα μας βρει αντιμέτωπους».

Από την πλευρά της η Επιτροπή Πολιτών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει την ικανοποίησή της για την αναστολή των εργασιών της ανέγερσης του νέου γηπεδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Πολιτών

«Η Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή των εργασιών στο υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο τής "Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική", στον Βοτανικό.

Η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική - όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και διότι πάρθηκε με πρωτοφανή πίεση από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, ενισχυμένη από την εκκωφαντική μονοφωνία των περισσότερων ΜΜΕ, που έφτασαν στο σημείο όχι μόνο να αμφισβητούν το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και την ίδια την υποχρέωση του ανώτατου δικαστηρίου να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων!

Η απόφαση της αναστολής είναι κομβική, διότι έτσι δεν θα εξεταστεί η νομιμότητα και η περιβαλλοντική επίπτωση του έργου μετά την τέλεση του "εγκλήματος", όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις - με χαρακτηριστική και σχετική αυτήν της τσιμεντοποίησης του κτήματος Θων στους Αμπελοκήπους, και πάλι από την εταιρεία Βωβού, και πάλι με συνενόχους το δήμο και το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ευτυχώς, για τον Ελαιώνα τα πράγματα φαίνεται να παίρνουν διαφορετική τροπή. Την εγκατάλειψή του από τις κυβερνήσεις και τους δημάρχους που τον έφεραν στη σημερινή τραγική του κατάσταση δεν πρέπει να διαδεχτεί η τσιμεντοποίηση, αλλά η εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος του 1995, με το πράσινο που προβλέπει. Το Λεκανοπέδιο δεν έχει άλλα περιθώρια και το σύνολο του Ελαιώνα είναι η τελευταία του ελπίδα για πράσινο μεγάλης κλίμακας. Αυτό, μετά την καταστροφή της Πάρνηθας, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο - αλλά, δυστυχώς, κάποιοι δεν κατάλαβαν τίποτα.

Ως προς το γήπεδο, η επιτροπή μας (όπως επανειλημμένα έχει πει) δεν είναι αντίθετη, με την προϋπόθεση της διατήρησης του ισοζυγίου του πρασίνου, της τήρησης της νομιμότητας και χωρίς οικονομική επιβάρυνση του δήμου και των δημοτών. Αυτοί που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το γήπεδο θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί το συνέδεσαν με τα επιχειρηματικά σχέδια του κυρίου Βωβού. Αν αυτό δεν είναι ομηρία του γηπέδου, τότε τι είναι; Και οι ίδιοι θα πρέπει να δώσουν επί πλέον εξηγήσεις όταν σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η ανέγερση του γηπέδου χωρίς πια το εμπορικό κέντρο, κάτι που παρουσίαζαν όλο αυτό το διάστημα ως αδιανόητο. Το ξέρουν καλά ότι υπάρχουν λύσεις, αλλά το κρύβουν για ευνόητους λόγους.

Τα κινήματα πολιτών, που έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, δεν είναι ούτε περιφερόμενος θίασος (όπως λέει ο θλιβερός μας δήμαρχος), ούτε 130 άτομα, ούτε το "μακρύ χέρι" κάποιου κόμματος όπως βολεύονται κάποιοι να πιστεύουν. Τα κινήματα πολιτών εκφράζουν τη βαθύτατη και ολοένα αυξανόμενη αγωνία της κοινωνίας - και ιδιαίτερα της νέας γενιάς– για το μέλλον της πόλης μας, αλλά και για το περιβάλλον συνολικά. Και μην ελπίζουν κάποιοι ότι θα ξεμπερδέψουν μαζί τους με λασπολογίες και απειλές».

Η ανακοίνωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με δική του ανακοίνωση εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παύση των εργασιών, ενώ ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της ανέγερσης του γηπέδου του Παναθηναϊκού, χωρίς όμως με αυτό το σχέδιο να εξυπηρετηθούν οικονομικά συμφέροντα:

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας με τη σημερινή του απόφαση αναστολής, δέχθηκε πως δεν πρέπει να δημιουργηθούν στην περιοχή του Βοτανικού τετελεσμένα, που μπορεί να αποδειχθούν - κατά την εκδίκαση της υπόθεσης - εκτός νομιμότητας και συνταγματικού πλαισίου… Είναι έκθετοι όσοι, ασκώντας ισχυρές πιέσεις, προσπάθησαν το προηγούμενο διάστημα να βάλουν το ΣτΕ, κορυφαίο όργανο της Πολιτείας με πλούσια νομολογία για την προστασία του περιβάλλοντος, στη μέγγενη επιχειρηματικών και μικροπολιτικών επιδιώξεων. Ο Συνασπισμός καλεί όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση της ανάπλασης στον Ελαιώνα να αναλάβουν πολιτικές και διοικητικές πρωτοβουλίες, ώστε να προωθηθεί άμεσα η κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΠΑΟ, μακριά από την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων άσχετων με το γήπεδο».

Η απάντηση του ΣτΕ

Τέλος, τη δική του απάντηση για τα όσα ακούγονται ενάντιων του Συμβουλίου της Επικρατείας έδωσε με γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του ΣτΕ, Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

«Τις τελευταίες εβδομάδες γράφονται και ακούγονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί εις βάρος του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την υπόθεση που αφορά στην ανέγερση εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό. Η λειτουργία του Συμβουλίου της Επικρατείας και η άσκηση των δικαιοδοτικών του αρμοδιοτήτων κατοχυρώνονται σε σειρά άρθρων του Συντάγματος. Σύμφωνα με αυτές τις συνταγματικές διατάξεις, το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει κάθε υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιόν του, με βάση τις εφαρμοστέες κοινοτικές και εθνικές νομοθετικές διατάξεις. Των τελευταίων δε ελέγχει παρεμπιπτόντως και την συνταγματικότητα. Συνεπώς, οποιαδήποτε κριτική και αμφισβήτηση του θεσμού του Συμβουλίου της Επικρατείας και των δικαστών που το απαρτίζουν αποτελεί ευθεία παράβαση του Συντάγματος. Σημειωτέον δε ότι οι προαναφερθέντες χαρακτηρισμοί διατυπώθηκαν σε χρόνο προγενέστερο της έκδοσης της αποφάσεως, στην οποία υποτίθεται ότι αναφερόταν. Οι αποφάσεις όλων των Ελληνικών Δικαστηρίων υπόκεινται βεβαίως μετά την δημοσίευσή τους σε κριτική, η οποία όμως, πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και να έχει ως βάση νομικά και μόνο επιχειρήματα».

(Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, 14:17)

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009, 21:40