Με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης οι φαρμακοποιοί της Πάτρας, αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους όπου κατά την διάρκεια αυτών δεν εκτελούσαν τις συνταγές των ασφαλισμένων των οποίων τα ταμεία είχαν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Στην απόφασή τους οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στις 23 Μάη, ξεκίνησε η μεγαλύτερη ως τώρα κινητοποίηση των φαρμακοποιών της χώρας. Η απόλυτη έλλειψη ρευστότητας, η οικονομική κρίση της χώρας, οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των κυβερνήσεων σε σχέση με τα χρέη προς τα φαρμακεία, αλλά κυρίως η απουσία εγγυημένης χρηματοδότησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., έφεραν προ των πυλών της οικονομικής κατάρρευσης το ελληνικό φαρμακείο και εξώθησαν τους φαρμακοποιούς να προχωρήσουν σε άρση της πίστωσης προς τις συνταγές του συνόλου, σχεδόν,των ασφαλισμένων.

Η άρση πίστωσης, μέσα σε ένα αποσαθρωμένο κοινωνικό ιστό, που εξαθλιώνεται μέρα με τη μέρα οικονομικά, αποτελεί ένα ιδιαίτερα επώδυνο και απόλυτο μέτρο. Οι φαρμακοποιοί, εξωθήθηκαν από την πολιτεία όμως, να βάλουν στην ζυγαριά, την ανάγκη για την επιβίωση του φαρμακείου, την διατήρηση του δικαιώματος του πολίτη να έχει πρόσβαση ισότιμη στο φάρμακο, καθώς και την διατήρηση, όχι μόνο της προσωπικής τους επιστημονικής αξιοπρέπειας, αλλά και την ίδια την οικονομική τους ελευθερία. Αποφάσισαν έτσι, να προχωρήσουν στην υλοποίηση ενός μέτρου, προφανώς αντιδημοφιλούς, με άμεσο αποτέλεσμα όμως, πολίτης και πολιτεία να θέσουν «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.

Η Αχαΐα, ως ο μεγαλύτερος επαρχιακός και μαχητικότερος σύλλογος της χώρας, στήριξε την κινητοποίηση των Ελλήνων φαρμακοποιών ως το τέλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παλέψαμε σκληρά και έντιμα, ματώσαμε οικονομικά και κάναμε σαφές, μαζί με όσους πολέμησαν μαζί μας ως το τέλος, πως ένας αγώνας ύπαρξης δεν μπορεί να σταματά, ούτε αππό πολιτικές σκοπιμότητες, ούτε από ψίχουλα ελεημοσύνης, ούτε από ευχολόγια υποσχέσεων.
Δεν θα μπούμε στον πειρασμό να κάνουμε δημόσια κριτική και ανάλυση των εσωτερικών του κλάδου. Αυτά θα λυθούν εντός των οργάνων μας. Ο κλάδος, χρειάζεται ενότητα και συσπείρωση, γιατί αναμένονται δυσκολότερες μάχες.

Υπογραμμίζουμε πάντως, πως οι αποφάσεις του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ., ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές, πρέπει να παίρνονται με γνώμονα υψηλότερο του μέσου όρου δυνατότητας κινητοποίησης των συλλόγων και όχι χαμηλότερου. Τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων του 2011-12, σίγουρα δεν απασχολούν το ίδιο όλους τους συλλόγους της χώρας, αφού ειδικά ο Ο.Γ.Α., με δανεικά άλλων ταμείων που χρωστούν, έχει εξοφλήσει μεγάλο τμήμα των φαρμακοποιών της χώρας, ειδικά στην επαρχία. Η συναδελφική αλληλεγγύη, που πάντα απαιτείται σε έναν κοινό αγώνα, σίγουρα δεν πρυτάνευσε σε αυτόν.
Τουλάχιστον, επιτύχαμε να εξοφληθούμε τα τρέχοντα όλοι οι φαρμακοποιοί της χώρας και να δημοσιοποιήσουμε, στον μέγιστο βαθμό, τη γύμνια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τον ορατό πλέον κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος

κοινωνικής ασφάλισης. Τα Μ.Μ.Ε., ειδικά τα αθηναϊκά, παραπληροφόρησαν για άλλη μια φορά το κοινό, εστιάζοντας στα τρέχοντα χρέη, «ποιώντας την νήσσαν» για την ουσία των αδιεξόδων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., άλλωστε το ταμείο τους έχει εξασφαλίσει προνομιακή μεταχείριση, έναντι των υπολοίπων.

Αναστέλλουμε την άρση πίστωσης από Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012 στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με την ελπίδα πως η νέα κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις και θα ακολουθήσει διαφορετικά μονοπάτια από αυτά που ακολούθησε ο προηγούμενος Υπουργός Υγείας, κος Λοβέρδος. Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από ψηφοφορία (90%-10%).

Οι φαρμακοποιοί της Αχαΐας, ευχαριστούν ιδιαίτερα τους συναδέλφους τους της Αττικής, της Ηλείας, της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, της Δωδεκανήσου, της Κοζάνης και της Χίου, για την ενεργή συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα μας ως το τέλος. Ευχαριστούμε τους συμπολίτες, που μας στήριξαν οικονομικά ως το τέλος, αναγνωρίζοντας πως τα φαρμακεία της γειτονιάς τους στήριξαν τα ταμεία τους, όλα αυτά τα χρόνια με τα χρήματα τους, αλλά και ατομικά τον καθένα, προ-δανείζοντας τον, μέχρι να υλοποιηθεί το ραντεβού του στον ιατρό, αλλά και με κάθε επιστημονικό και oικονομικό τρόπο, ακόμα και πάνω από τις δυνάμεις τους. Ευχόμαστε στους συναδέλφους της Αιτωλοακαρνανίας και Αρκαδίας, να αποζημιωθούν έγκαιρα τις συνταγές Αχαιών συμπολιτών μας, που εκτέλεσαν όσο διάστημα αγωνιζόμασταν, για τα αιτήματα που και εκείνοι είχαν εξ αρχής συμφωνήσει να αγωνιστούμε, και ουσιαστικά παραμένουν στην σφαίρα εκπλήρωσης αόριστων υποσχέσεων. Θα βρεθούμε ξανά μαζί σε νέους αγώνες και ελπίζουμε κάτω από άλλες συνθήκες.

Η ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό φάρμακο, είναι δικαίωμα όλων των ελλήνων πολιτών. Το μέσο ελληνικό φαρμακείο, είναι ο πυλώνας και ο εγγυητής του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η επιβίωση του, είναι απόλυτη προϋπόθεση για την επιβίωση του κοινωνικού κράτους. Η επιβίωση των ασφαλιστικών ταμείων, είναι απόλυτη προϋπόθεση για την ποιότητα της ζωής όλων μας».

Eπιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης