Αναταραχή στους κόλπους της Εκκλησίας για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012, 18:51
Αναταραχή στους κόλπους της Εκκλησίας για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ
Ανάστατοι είναι οι κληρικοί μετά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών μητροπολιτών και για ελέγχους από το ΣΔΟΕ.

Ήδη, μητροπολίτες, που φέρονταν ως ελεγχόμενοι, έχουν διαψεύσει κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιων λογαριασμών, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι το θέμα με την ολοένα και ογκούμενη φημολογία θα πρέπει να συζητηθεί στην Ιερά Σύνοδο και εκείνη πλέον να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να μη συκοφαντούνται -όπως λένε- αρχιερείς.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «H Εκκλησία έχει εμπιστοσύνη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ελληνικής πολιτείας και στις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων. Έτσι, όποιος αναζητεί την αυτοδικαίωσή του μπορεί να τη διεκδικήσει. Ως εκ τούτου, η Ιερά Σύνοδος δεν μπορεί να ασχοληθεί ουσιαστικά επί του θέματος».

Σημειώνεται ότι ήδη ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, Κύριλλος, από τις 25 Νοεμβρίου έχει διαψεύσει εγγράφως τα περί «οχλήσεώς του από το ΣΔΟΕ». Ο ίδιος μητροπολίτης επανήλθε εκ νέου στο θέμα, λόγω της «επιμονής των αναφορών στον Τύπο», κάνοντας λόγο για «κατάφωρο και αδικαιολόγητο ψεύδος περί δήθεν ελέγχου του από το ΣΔΟΕ και ύπαρξης αμύθητης περιουσίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς». Μάλιστα ο ιεράρχης αναφέρεται στις καταθέσεις του σε Τράπεζες, σημειώνοντας ότι παρέχει τη δυνατότητα και εξουσιοδοτεί εν λευκώ όποιον ενδιαφέρεται να ελέγξει την αλήθεια των όσων έχει δηλώσει, ενώ επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος του, εναντίον όσων συκοφαντούν τον ίδιο και τη μητρόπολη, που διαποιμαίνει.

Ο μητροπολίτης Περιστερίου, Χρυσόστομος, με γραπτή δήλωσή του, δεύτερη για το θέμα, επισημαίνει: «Επειδή εσχάτως γίνεται πολύς λόγος περί υπάρξεως εκατομμυρίων ευρώ εις τους προσωπικούς μου λογαριασμούς παρακαλώ όπως οιοσδήποτε κληρικός η λαϊκός έχει στοιχεία να τα καταθέσει επωνύμως εις το ΣΔΟΕ προς περαιτέρω έρευναν. Επιφυλάσσομαι να ασκήσω παν νόμιμον δικαίωμα προς την προστασίαν της προσωπικότητός μου και την αποκατάστασιν της υστεροφημίας μου».

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας, Νικόλαος, με επιστολή του προς τον αρχιεπίσκοπο κάνει λόγο για «αήθη πολεμική κατά της Εκκλησίας», χαρακτηρίζει «ασύλληπτες μυθοπλασίες, συκοφαντικές αοριστίες και προκλητικές διαδόσεις» τα δημοσιεύματα, αλλά και τις φήμες που έχουν διαδοθεί γύρω από ορισμένους ιεράρχες, και ζητεί από τον αρχιεπίσκοπο να προβεί σε ενέργειες προς το ΣΔΟΕ για να διαψευσθούν υπεύθυνα οι διαδόσεις.

Ο μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, με ανακοίνωσή του αναφέρεται στο θέμα, λέγοντας μάλιστα ότι ο λογαριασμός της μισθοδοσίας του στην Τράπεζα ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο ποσό των 387 ευρώ.

Δεν παραλείπει, ωστόσο, να κάνει λόγο για «τυχόν "πεπτωκότας" αδελφούς εις τον δεινόν πειρασμόν της φιλαργυρίας» τους οποίους παραπέμπει στην «υμνολογία» της Εκκλησίας.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012, 18:58