Αυτή την Παρασκευή, 21/02/2020, έπειτα από επτά χρόνια, εκδικάζεται στο Ε’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η υπόθεση του κυκλώματος εκδόσεως πλαστών και ψευδών αδειών χειριστών ταχύπλοων σκαφών στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας, που αφορά την περίοδο 2009-2012.

Κατηγορούμενοι για παθητική δωροδοκία και ψευδείς βεβαιώσεις κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση είναι ο τότε λιμενάρχης, ο υπολιμενάρχης, ο προϊστάμενος Γραφείου και ένας ιδιοκτήτης εταιρείας εκπαίδευσης χειριστών ταχυπλόων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη δράση αλλά και τις διασυνδέσεις του κυκλώματος με χιλιάδες πλαστές άδειες ταχυπλόων ερεύνησε η ποινική δικαιοσύνη μέσω της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος

Διαπιστώθηκε σωρεία ανακολουθιών, παρατυπιών και πλαστογραφιών. Συγκεκριμένα, διάφορα φυσικά πρόσωπα είναι καταχωρισμένα ως κάτοχοι δύο ή και περισσότερων αδειών χειριστή ταχυπλόου σκάφους. Διάφορα άλλα άτομα (ανεξακρίβωτος αριθμός) είναι κάτοχοι αδειών χειριστή ταχυπλόου σκάφους, τα οποία δεν είναι καταχωρισμένα πουθενά.

Όπως σημειώνεται στη δικογραφία, «το Γραφείο Διαχείρισης του Λιμεναρχείου Ραφήνας είχε διαθέσει κατά το χρονικό διάστημα από το έτος 2009 ως και τον Φεβρουάριο του έτους 2012 2.500 περίπου έντυπα αδειών χειριστή ταχυπλόου σκάφους, προς έκδοση των αντίστοιχων αδειών. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα στα βιβλία εκδόσεως αδειών χειριστή ταχυπλόου σκάφους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας ήταν καταχωρισμένες 1.900 άδειες χειριστή ταχυπλόου και ως εκ τούτου προκύπτουν 400 μη καταχωρισμένες άδειες οι οποίες δεν βρέθηκαν ποτέ και έχουν χορηγηθεί παρανόμως σε άγνωστα άτομα τα οποία μέχρι σήμερα τις χρησιμοποιούν. Επίσης δεκάδες είναι οι καταθέσεις ιδιωτών στους οποίους χορηγούνταν άδειες χειριστών, χωρίς να περνούν τις ανάλογες εξετάσεις, έναντι αμοιβής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες και μηνύσεις ιδιωτών οι οποίες έχουν κατατεθεί, αφού μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης πήγαν στο Λιμεναρχείο Ραφήνας και διαπίστωσαν ότι οι άδειές τους δεν ισχύουν και είναι παράνομες.  

Σύμφωνα επίσης με πόρισμα ΕΔΕ που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 από Ανώτατο Αξιωματικό του Λιμενικού, προκύπτουν περίπου 1.500-2.000 πλαστές άδειες οδήγησης που είχαν χορηγηθεί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας σε ιδιώτες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι «κυκλοφορούν» ανενόχλητοι με τα σκάφη τους.

Τότε επιβλήθηκαν βαριές πειθαρχικές ποινές σε τουλάχιστον δέκα αξιωματικούς και βαθμοφόρους του Λιμενικού, καθώς και απόταξη για τον ανθυπασπιστή, και αργία με πρόσκαιρη παύση στον τότε λιμενάρχη.

Σημειώνεται δε ότι συνεχώς μέχρι και σήμερα λιμενικοί εντοπίζουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας οδηγούς ταχυπλόων με πλαστές άδειες οδήγησης, οι οποίες έχουν εκδοθεί από το Λιμεναρχείο Ραφήνας!

Επίσης πλαστές άδειες λεμβολογίων και άλλες παρανομίες σε φακέλους 2.500 σκαφών ερεύνησε η εισαγγελία.

Πρόκειται για το δεύτερο τμήμα της έρευνας που αρχικά είχε εστιασθεί στην έκδοση περίπου 2.000 πλαστών αδειών οδήγησης ταχυπλόων από το Λιμεναρχείο Ραφήνας.

Όπως σημειώνεται σε έγγραφα του δικαστικού φακέλου, «από τα πρακτικά Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2012 της Επιτροπής Ελέγχου Εκκρεμοτήτων του Γραφείου Λεμβολογίων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας ευρέθησαν σωρεία αιτήσεων άνω των 1000, χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου, χωρίς ημερομηνία καταθέσεως, με ελλιπή δικαιολογητικά, φάκελοι χωρίς αιτήσεις ούτε καν υπεύθυνες δηλώσεις, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων και ουσιωδών κανόνων της διοικητικής διαδικασίας».

Επιπλέον σε αξιωματικούς του λιμενικού αποδιδόταν ότι εισέπρατταν από ιδιώτες χρηματικά ποσά του δημοσίου (τα οποία ήταν απαραίτητα για τη διαδικασία εκδόσεως και ανανεώσεως ερασιτεχνικών αδειών αλιείας, ατομικών και σκάφους), ερασιτεχνικών αδειών εκτέλεσης πλόων, εγγραφής-μεταγραφής και μετεγγραφής σκαφών και αποτελούν δημόσια έσοδα, χωρίς αυτά να τα αποδίδει νομίμως.

Αντίθετα τα ιδιοποιείτο επί μακρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τη μη ύπαρξη παραστατικών τα οποία είναι αναγκαία για την έκδοση και ανανέωση ερασιτεχνικών αδειών. Διαπιστώθηκε ακόμα «ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός μεταγραφών και εγγραφών σκαφών με ιδιοκτήτες αλλοδαπούς (κοινοτικούς και τρίτων χωρών), καθώς και εταιρειών (χωρίς να ορίζεται πληρεξούσιος εκπρόσωπος), στα οποία διαπιστώνεται σωρεία παρατυπιών». Επιπλέον επισημαίνεται ότι περιέργως πολλά σκάφη που φαίνονται εγγεγραμμένα στο εν λόγω λιμεναρχείο εμφανίζονται να χρησιμοποιούνται από διακινητές λαθρομεταναστών.

Από τις παράνομες πράξεις του ως άνω ανθυπασπιστή προκλήθηκε ζημία στο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού, το ύψος της οποίας υπολογίζεται μεγαλύτερο των 100.000 ευρώ.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης