Ένα έθιμο που κρατά από τα παλιά χρόνια αναβιώνει και φέτος στο εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη του Ριγανά στην Πρέβεζα. Το εκκλησάκι βρίσκεται κοντά στα τείχη της Αρχαίας Νικόπολης μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πασχαλινό έθιμο, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της τοπικής κοινότητας του Μύτικα Νίκου Ντίτσου και της προέδρου του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Θάλειας Μαγκλάρα, κρατάει από πολύ παλιά, όταν οι κάτοικοι της περιοχής πήγαιναν στο εκκλησάκι προκειμένου να κάψουν τις λαμπάδες της Ανάστασης.

Εκεί λοιπόν, ο καθένας, μια και υπήρχαν δύσκολες εποχές, έφερνε μαζί του πασχαλινά εδέσματα, κουλούρια, αυγά, κρέας εάν υπήρχε και κρασί και τα μοιράζονταν γιορτάζοντας όλοι μαζί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, στο προαύλιο της εκκλησίας θα στηθεί πανηγύρι. Τα αρνιά, προσφορά τοπικών επιχειρήσεων στον σύλλογο, ήδη έχουν ετοιμαστεί από το πρωί και κουλούρια, αυγά καθώς και κρασί, που έχουν συγκεντρώσει τα μέλη του συλλόγου, περιμένουν τους επισκέπτες. Όλα αυτά σε μια γιορτινή ατμόσφαιρά με παραδοσιακή μουσική και χορευτικά του τοπικού συλλόγου.

Πηγή: pamepreveza.gr
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης