Την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί τελικά η δίκη των Βασίλη Παλαιοκώστα, Αλκέτ Ριτζάι, Βασίλη Στεφανάκου και Γιώργου Τσακογιάννη για την πρωτοφανή κινηματογραφική απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού το 2006, καθώς οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και πήραν αναβολή.

Η απόδραση που έγινε στις 4 Ιουνίου 2006 είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό. Με το ελικόπτερο, που προσγειώθηκε ξαφνικά μέσα στο προαύλιο των φυλακών αιφνιδιάζοντας φύλακες και κρατουμένους, απέδρασαν τότε ο Αλβανός Αλκέτ Ριτζάι και ο Βασίλης Παλαιοκώστας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, την Τετάρτη θα εκδικαστεί, κατά συνένωση, και η διπλή δολοφονία των Κώστα Κουτελιέρη και Γιάννη Κάτσιου που είχε διαπράξει, ενώ ήταν δραπέτης ο Αλβανός, στις 26 Αυγούστου 2006 σε καφενείο στην περιοχή του Περιστερίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο συνήγορος του Αλκέτ Ριζάι, Σάκης Κεχαγιόγλου δήλωσε: «Ο εντολέας μου αποδέχεται μόνο την κατηγορία της απόδρασης από τις φυλακές. Αρνείται κατηγορηματικά την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της εγκληματικής οργάνωσης που του αποδίδονται και πιστεύει ότι η ακροαματική διαδικασία θα αποδείξει την αλήθεια των ισχυρισμών του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά η Αστυνομία είχε αποδώσει την απόδραση στον άφαντο ακόμη τότε, αδελφό του Βασίλη, Νίκο Παλαιοκώστα.

Σύντομα όμως, μετά και τη σύλληψη του Ριτζάι, η επιχείρηση «αποδόθηκε» στο γνωστό άνθρωπο της νύχτας, Βασίλη Στεφανάκο.

Ο Στεφανάκος, που θεωρείται ο «εγκέφαλος» και «χρηματοδότης» της απόδρασης, θα μείνει στην ιστορία ως ο μοναδικός καταζητούμενος ο οποίος κατόρθωσε να εκδώσει νόμιμο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, από το τμήμα Πετρούπολης με τη βοήθεια δύο αστυνομικών, οι οποίοι διώχθηκαν υπηρεσιακά.

Η σύλληψη του Βασίλη Παλαιοκώστα πέρυσι το καλοκαίρι, μετά την απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά επιτάχυνε την έναρξη της δίκης. Το παραπεμπτικό βούλευμα μάλιστα ξεπερνάει τις 200 σελίδες.

Περιλαμβάνει κατηγορίες για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ο Βασίλης Παλαιοκώστας, που ακολούθησε τους δραπέτες την τελευταία στιγμή, κατηγορείται για ηθική αυτουργία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, “στόχος” της “επιχείρησης απόδρασης” με ελικόπτερο ήταν ο Αλκετ Ριζάι.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας, απλά εκμεταλλεύθηκε τη στιγμή και μπήκε στο ελικόπτερο. Στη συνέχεια, όταν το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε ερημική περιοχή οι δύο άνδρες πήραν διαφορετικούς δρόμους και δεν ξανασυναντήθηκαν.

Για ηθική αυτουργία κατηγορείται και ο Γιώργος Τσακογιάννης, ο απόλυτος κυρίαρχος της νύχτας στα νότια και ανατολικά προάστια, γνωστός και ως “πρίγκηπας της Ηλιούπολης”.

Η μεταγωγή του Παλαιοκώστα από την Κέρκυρα, όπου εκρατείτο, στις φυλακές Κορυδαλλού έγινε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου και παραμένει άγνωστο για την ώρα εάν, μετά την αναβολή, θα επιστρέψει στην Κέρκυρα ή θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

(Πρώτη καταχώρηση: 13 Ιανουαρίου 2009, 12:22)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης