Μία και πλέον εβδομάδα μετά τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, βρίσκεται σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για τους ποινικά υπεύθυνους σχετικά με τα αίτια εκδήλωσής τους. Η έρευνα ξεκίνησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας κατόπιν εντολής της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Η προκαταρκτική έρευνα, διεξάγεται με ταχύτατους ρυθμούς υπό την εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη.

Μία και πλέον εβδομάδα μετά τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, βρίσκεται σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για τους ποινικά υπεύθυνους σχετικά με τα αίτια εκδήλωσής τουςΝομικοί κύκλοι επισημαίνουν πάντως ότι η έρευνα, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης θα έπρεπε να έχει ανατεθεί στον Άρειο Πάγο και όχι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και δίνουν έμφαση στην αναγκαιότητα ανάθεσής της σε ανώτερο ή ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό.
Χθες Δευτέρα κατέθεσε ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς. Ο ίδιος είχε δηλώσει πριν από λίγες μέρες πως είχε αντιληφθεί γρήγορα την πυρκαγιά και τον κίνδυνο επέκτασής της, δεν ήταν στην αρμοδιότητά του να διατάξει εκκένωση της περιοχής. Όπως είχε πει, δεν δόθηκε ποτέ η εντολή από τους αρμοδίους, αν και όπως εκτίμησε θα ήταν πολύ δύσκολο να αποτραπεί η τραγωδία, λόγω της ταχύτητας της πυρκαγιάς σε συνδυασμό με τους σφοδρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή.
Σήμερα έχει κληθεί προς κατάθεση ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης.
Κατάθεση στην εισαγγελέα έδωσε την περασμένη Παρασκευή και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε πως ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και προσκόμισε και τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία. Ο ίδιος απέρριψε τις κατηγορίες περί κακών χειρισμών.
Κατάθεση θα δώσουν προσεχώς οι επικεφαλής όλων των εμπλεκόμενων φορέων,. Την ίδια ώρα, από την εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ήδη ορίσει ανεξάρτητο πραγματογνώμονα –πυραγό– προκειμένου να διαλευκάνει τα αίτια της τραγωδίας. Παράλληλα, διέταξε την άμεση περαίωση της αυτοψίας από την αρμόδια υπηρεσία της Πυροσβεστικής.

Ερωτήματα για το σύστημα διαχείρισης καταστροφών

Στο μεταξύ ερωτήματα εγείρονται και για το σύστημα διαχείρισης καταστροφών το οποίο διέθετε η ανατολική Αττική. Πρόκειται για ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που διαθέτει μεταξύ άλλων κάμερες για επιτήρηση και μετεωρολογικοί σταθμοί που αποτυπώνουν τις τοπικές καιρικές συνθήκες και την επικινδυνότητα όσον αφορά την εκδήλωση και επέκταση πυρκαγιάς.
Το έργο παραδόθηκε και άρχισε να λειτουργεί το 2010. Όπως διαφαίνεται, ορισμένοι δήμοι δεν χρησιμοποίησαν το σύστημα, ώστε να καταγραφούν τα στοιχεία προσωπικού, ούτε για να εγγραφούν οι πολίτες, προκειμένου να μπορούν να υπάρξουν σχετικές ειδοποιήσεις προς όλους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει της σχετικής σύμβασης η περιφέρεια δίνει χρήματα κάθε χρόνο (20.000 ευρώ) για τη συντήρηση του συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η νεότερη ενημέρωση για τα θύματα

Στους 70 ανέρχονται πλέον οι ταυτοποιημένοι νεκροί που είχαν βρεθεί απανθρακωμένοι λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Σε αυτούς προστίθεται ο αριθμός τεσσάρων ατόμων οι οποίοι κατέληξαν νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία της Αττικής.

Επιπλέον, ένας άνδρας ανασύρθηκε σήμερα νεκρός από πνιγμό στη θαλάσσια περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας. Όμως, τα στοιχεία του δεν έχουν εξακριβωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι αγνοούμενοι, υπολογιζόμενοι με βάση την υποβολή επισήμων δηλώσεων από τα οικεία τους πρόσωπα, ανέρχονται σε 14 άτομα.
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης