Νέα δίκη για τους κατηγορουμένους στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ζητεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να καλείται πλέον να αποφανθεί εάν θα οδηγηθούν ή όχι και πάλι στο εδώλιο.

Ο αντεισαγγελέας του  Αρείου Πάγου  Ζαχαρίας Κοκκινάκης προχώρησε στην άσκηση αναίρεσης της απόφασης με την οποία έπαυσε, πέρυσι τον Ιούλιο, η ποινική δίωξη  σε βάρος όλων των κατηγορουμένων για το βασικό αδίκημα της απιστίας  και κατ΄επέκταση και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απαλλακτική για τις εν λόγω κακουργηματικές κατηγορίες απόφαση του δικαστηρίου,  είχε ληφθεί με οριακή πλειοψηφία (2-1)  και είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις αλλά και την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα  με τον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ζαχαρία Κοκκινάκη που άσκησε την αναίρεση, ήταν απολύτως νόμιμη  η δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής, μεσούσης της διαδικασίας, με δεδομένο ότι με το νέο Ποινικό Κώδικα, η απιστία διώκεται μόνο κατ’ έγκληση και όχι αυτεπάγγελτα.

 Έτσι, ο  ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε την  υπόθεση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα έχει τον τελευταίο λόγο  εάν θα αναιρεθεί ή όχι το σκέλος της απόφασης  που αφορά την απιστία ως βασικό αδίκημα και κατ’ επέκταση και το ξέπλυμα  βρώμικου  χρήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πάντως πως μετά την παύση της ποινικής δίωξης για τις πράξεις αυτές,  η δίκη για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου συνεχίστηκε μόνο για το αδίκημα της   απάτης για 5 από τους αρχικά 35 κατηγορουμένους. Και οι 5 αθωώθηκαν τελικά από την κατηγορία αυτή, όπως είχε προτείνει και η εισαγγελέας της έδρας η οποία έκρινε ότι  δεν προέκυψε  απάτη  σε βάρος του Δημοσίου για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης