Η δικαστική απόφαση για την αποφυλάκιση του Γιώργου Πατέλη, η οποία πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις, προκάλεσε και την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος ζήτησε το σκεπτικό των δικαστών για να εξετάσει το ενδεχόμενο αναίρεσης.

Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, η οποία έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία την αίτηση αποφυλάκισης του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής, στη Νίκαια, Γιώργου Πατέλη, με περιοριστικούς όρους, έως ότου δικαστεί σε δεύτερο βαθμό, ήρθε μόλις έναν χρόνο μετά την καταδίκη του σε κάθειρξη 10 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και απλή συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι συμπάθειες δεν κρύβονται», ήταν το δηκτικό σχόλιο των δικηγόρων της οικογένειας Φύσσα, που με ανακοίνωσή τους στηλίτευσαν την πρόταση του εισαγγελέα Ιωάννη Κούτρα να αποφυλακιστεί ο Γιώργος Πατέλης, θεωρώντας τον ως «υποδειγματικό κρατούμενο». Στην πρότασή του ο εισαγγελέας ανέφερε επίσης «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας αξιόποινης πράξης, καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους, εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών». Οι δικηγόροι της οικογένειας Φύσσα αναρωτήθηκαν μάλιστα τι μπορεί να εννοούσε ο εισαγγελέας, λέγοντας ότι δεν υπάρχει πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης. «Προφανώς, για την πλειοψηφία της σύνθεσης του Πενταμελούς Εφετείου οι δράστες-μέλη εγκληματικής οργάνωσης και συνεργοί σε ανθρωποκτονία από πρόθεση δεν είναι επικίνδυνοι όταν είναι ναζιστές».

Ο Γιώργος Πατέλης ο οποίος έμεινε στη φυλακή συνολικά 30 μήνες, εκ των οποίων 18 μήνες ως προσωρινά κρατούμενος και τους υπόλοιπους 12, μετά την έκδοση της απόφασης, επικαλέστηκε λόγους ψυχικής υγείας του παιδιού του και προσκόμισε σχετικές ψυχιατρικές γνωματεύσεις.

Η κίνηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αν και δεν εμποδίζει την αποφυλάκιση του Γ. Πατέλη, εφόσον ασκήσει τελικά αναίρεση, θα μπορέσει να επαναφέρει το θέμα της αποφυλάκισης του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής για νέα κρίση. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αποτελεί μία κίνηση υψηλού συμβολικού περιεχομένου, όπως έλεγαν με νόημα δικαστικές πηγές. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης