Ανοίγει εκ νέου ο φάκελος του σκανδάλου των υποκλοπών, με την απόφαση του εισαγγελέα να εκταφεί η σορός του στελέχους της VODAFONE, Κώστα Τσαλικίδη.

Σύμφωνα με το τότε πόρισμα της εισαγγελίας, ο Τσαλικίδης είχε αυτοκτονήσει δι’ απαγχονισμού. Το πτώμα του είχε βρεθεί το πρωί της 9ης Μαρτίου 2005 στο διαμέρισμά του στον Κολωνό. Σχεδόν έναν χρόνο μετά, δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία για το «σκάνδαλο των υποκλοπών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχε ανακαλυφθεί παράνομο λογισμικό συνακρόασης, κοινώς υποκλοπής, το οποίο και διαγράφηκε λίγες ημέρες ή ώρες πριν ο Τσαλικίδης χάσει τη ζωή του. Το λογισμικό ήταν εις βάρος μελών της κυβέρνησης και άλλων προσώπων, κατά τα στελέχη της εμπλεκόμενης εταιρείας.

Η δικογραφία δύο φορές έχει τεθεί στο αρχείο ως αυτοκτονία. Ωστόσο, τώρα, η υπόθεση επανέρχεται στο δικαστικό προσκήνιο, ύστερα από αίτηση της οικογένειας του αυτόχειρα που συνδέει την αυτοκτονία του με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών – για το οποίο, όπως είναι γνωστό, διενεργείται ανάκριση για το αδίκημα της κατασκοπείας.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Χαράλαμπος Λακαφώσης, έδωσε εντολή ήδη για την εκταφή, ώστε να διενεργηθούν νέες τοξικολογικές εξετάσεις και ακτινοσκοπήσεις, απόφαση που αποτελεί ηθική δικαίωση για την οικογένεια του εκλιπόντος, η οποία είχε καταθέσει και παλιότερα ανάλογο αίτημα, στην προσπάθειά της να αποδειχθεί ότι ο θάνατος Τσαλικίδη ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αίτησή της, η οικογένεια του θανόντος επικαλείται, μεταξύ άλλων, δύο ιατροδικαστικές εκθέσεις και ζητείται να διενεργηθεί τοξικολογική εξέταση σε εξειδικευμένα εργαστήρια της αλλοδαπής, για να διαπιστωθεί αν στον θανόντα χορηγήθηκε, πριν βρεθεί απαγχονισμένος, κάποια μη ανιχνεύσιμη για τα ελληνικά εργαστηριακά δεδομένα τοξική ουσία.

Σύμφωνα με τη μία έκθεση, «η υπόθεση της αυτοκτονίας πρέπει μάλλον να αποκλεισθεί και πως εκείνη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση δείχνει κατά πολύ ισχυρότερη, με πιθανότερο μηχανισμό θανάτωσης του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη τη χρήση κάποιας τοξικής ουσίας και την, εν συνεχεία, ακούσια απαιώρησή του μετά την εξουδετέρωσή του».

Τα μέλη της οικογένειας Τσαλικίδη τονίζουν στην αίτησή τους ότι «είναι πλέον κατάδηλο, από πλήθος νεότερων στοιχείων που έχουν προκύψει και προκύπτουν μέχρι σήμερα, ότι δεν αυτοκτόνησε, όπως επιχειρήθηκε να εμφανισθεί, αλλά ο θάνατός του υπήρξε κραυγαλέα περίπτωση σκηνοθετημένης αυτοκτονίας, δηλαδή δολοφονίας, που επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί ως εμφανιζόμενη αυτοκτονία από τους υπαιτίους για το κακούργημα της κατασκοπείας, ή, σύμφωνα με την προσφάτως ασκηθείσα ποινική δίωξη της απόπειρας κατασκοπείας σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας. Η μέθοδος των σκηνοθετημένων αυτοκτονιών είναι γνωστό ιστορικά, ιατροδικαστικά και εγκληματολογικά, ότι απαντάται ιδίως σε τέτοιες υποθέσεις, όπου εμπλέκονται και ενεργοποιούνται τεράστια οικονομικά, επιχειρηματικά και κρατικά».

Η εκταφή θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ακτινοσκοπηθεί, ώστε να αξιολογηθούν τυχόν ευρήματα που δεν είχαν εκτιμηθεί στο πρώτο στάδιο της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης