Ο χρόνος φαίνεται πως μετράει αντίστροφα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου για να περάσει μία ακόμη σειρά σκληρών μέτρων από τη Βουλή, με αντάλλαγμα την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Το Σαββατοκύριακο που διανύουμε αναμένεται «καυτό» καθώς στο υπουργείο Εργασίας οι ρυθμοί… ανεβαίνουν και όπως όλα δείχνουν την Κυριακή ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σαββ/κο που διανύουμε αναμένεται «καυτό» καθώς στο υπουργείο Εργασίας οι ρυθμοί… ανεβαίνουν και όπως όλα δείχνουν την Κυριακή ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξειςΠονοκέφαλο για την κυβέρνηση αποτελεί το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων για το οποίο οι δανειστές πιέζουν εδώ και χρόνια, ενώ ως φαίνεται το σκληρό αυτό μέτρο και «πρώην κόκκινη γραμμή» θα υλοποιηθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Υπουργείο Εργασίας και δανειστές εργάζονται διαρκώς πάνω στο ζήτημα αυτό και κατά πληροφορίες βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.

Στα σκαριά εξάλλου φέρεται να βρίσκεται το προσχέδιο της εν λόγω συμφωνίας το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει άρση διοικητικών φραγμών επί αιτημάτων για απολύσεις που είναι πάνω από τα όρια που ορίζει η νομοθεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» η υπερασπιστική γραμμή του υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρχει «ένα στάδιο προέγκρισης, ένας προέλεγχος των αιτημάτων ομαδικών απολύσεων», ώστε να μην εγκαταλείπονται στην τύχη τους οι εργαζόμενοι. Αυτό που ζητεί πλέον το υπουργείο είναι να υπάρξει έστω και μία «τυπική» προστασία που θα συμπεριλαμβάνει καταβολή δεδουλευμένων, το δικαίωμα αποζημίωσης ή ακόμη και της προτίμησής τους σε επαναπρόσληψη, με εγγυήσεις που θα υποχρεώνονται να παράσχουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε ομαδικές απολύσεις.

Αυτή η προέγκριση δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με εμπλοκή του κράτους ή του υπουργείου Εργασίας. Στο νέο καθεστώς απολύσεων, πέραν των ορίων που ορίζει ο νόμος ή αυτών που θα αποφασιστούν με τον νέο εργασιακό νόμο, το υπουργικό βέτο που μέχρι σήμερα απαγόρευε τις ομαδικές απολύσεις καταργείται οριστικά.

Η προέγκριση ή ο προέλεγχος των απολύσεων θα διενεργείται από ανεξάρτητο όργανο, όπως συνηθίζεται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το αν οι απολύσεις θα απαγορεύονται αν δεν τηρούνται κάποιες από τις εγγυήσεις που θα πρέπει να τις συνοδεύουν (και δεν υπάρχουν σήμερα) θα φανεί από το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας για τα εργασιακά.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό είναι και το θέμα να αυξηθούν τα όρια των νόμιμων απολύσεων, καθώς η κ. Αχτσιόγλου περιορίστηκε χθες στο να επαναλάβει ότι διαφωνεί με τη θέση των δανειστών. Τα όρια των απολύσεων σήμερα είναι μέχρι 6 εργαζόμενοι τον μήνα σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 άτομα και 5% και 30 άτομα κάθε μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν από 150 άτομα και πάνω.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης