Άνοιξαν οι κάλπες

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2010, 07:01
Άνοιξαν οι κάλπες
Στις κάλπες προσέρχονται από τις 07:00 το πρωί οι Έλληνες ψηφοφόροι, προκειμένου να αναδείξουν τους νέους εκπροσώπους τους σε τοπικό επίπεδο.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 7:00 και θα λήξει στις 19:00 το απόγευμα, με τις πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα να αναμένονται γύρω στις 21:30 το βράδυ.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι γενικότερα παρατηρείται απροθυμία των πολιτών να συμμετέχουν στις εφορευτικές επιτροπές. Σε πολλές περιπτώσεις οι εκλογές διεξάγονται με ένα μόλις μέλος εφορευτικής επιτροπής (εκτός από τον γραμματέα και τον δικαστικό αντιπρόσωπο). Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός καινούργιου εκλογικού κέντρου στην Λάρισα, όπου ο δικαστικός αντιπρόσωπος προσήλθε κανονικά αλλά δεν βρήκε κανένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής.

Σε άλλες περιπτώσεις, ζητήθηκε από πολίτες που πήγαν να ψηφίσουν, να παραμείνουν για να βοηθήσουν στο έργο της εφορευτικής επιτροπής (π.χ. σε εκλογικά τμήματα της Κρήτης). Ο δικαστικός αντιπρόσωπος πάντως έχει τη δυνατότητα να ζητήσει και τη συνδρομή της αστυνομίας για να αναζητήσει τα μέλη των εφορευτικών που δεν προσήλθαν και μετά το κλείσιμο της κάλπης μπορεί να υποβάλλει αναφορά για την επιβολή κυρώσεων.

Όσον αφορά τους δικαστικούς εκπροσώπους, δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα παρά μόνο σε 5 εκλογικά τμήματα της Αττικής, καθώς χρειάστηκε να αντικατασταθούν. Οι τέσσερις εξ αυτών δεν προσήλθαν καθόλου και για μία δικαστική αντιπρόσωπο, η οποία είχε παραλάβει κανονικά στη Νέα Μάκρη, έγινε ένσταση και αντικαταστάθηκε, διότι ο σύζυγός της ήταν υποψήφιος.


Την επομένη Κυριακή, 14 Νοεμβρίου, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες, εάν οι κάλπες δεν αναδείξουν από σήμερα τα νέα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, τα πρώτα στη νέα εποχή που χαράσσει για την τοπική αυτοδιοίκηση η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης».

Συνολικά, στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, ψήφο διεκδικούν 1.314 δημοτικοί συνδυασμοί, ώστε να εκλεγούν 325 δήμαρχοι και 8.554 δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.

Για τις 13 περιφέρειες, που αντικαθιστούν τις καταργούμενες τις 57 νομαρχίες και υπερνομαρχίες, θα δώσουν τη μάχη 92 περιφερειακοί συνδυασμοί.

Πληροφόρηση για το εκλογικό κέντρο όπου ψηφίζει ο καθένας που έχει το σχετικό δικαίωμα παρέχεται στους δήμους και την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr).

Oι αναγνώστες της zougla.gr θα έχουν την ευκαιρία από το πρωί της Κυριακής, με το άνοιγμα της κάλπης, να ενημερώνονται μέσα από ζωντανές μεταδόσεις και πλούσιο ρεπορτάζ για την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας.

Η πρώτη σελίδα της zougla.gr θα αλλάξει μορφή από νωρίς το απόγευμα και όλοι θα μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα της κάλπης, με αναλυτικά στοιχεία για τους δήμους και τις περιφέρειες της επιλογής τους.

Διαβάστε επίσης:
Αυτοδιοικητικές εκλογές με τη σφραγίδα της zougla.gr
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογέςΠού ψηφίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί και οι υποψήφιοιΟι κάλπες της οργής

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2010, 10:18