Άνοιξε η αυλαία της 32ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016, 16:09
Άνοιξε η αυλαία της 32ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος
Με μειωμένη προσέλευση εισαγγελικών λειτουργών και υπό τη σκιά της έντονης αντιπαράθεσης που ταλανίζει τη Δικαιοσύνη, άνοιξε η αυλαία της 32ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Με παρόντες τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή , τον αναπληρωτή υπουργό Δημ. Παπαγγελόπουλο, και την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, η Γενική Συνέλευση χαρακτηρίστηκε από «εσωστρέφεια» αφού τα θέματα που μονοπώλησαν αφορούσαν τα εσωτερικά προβλήματα του κλάδου, όπως η επέκταση των ορίων ηλικίας αλλά και η νεοσύστατη Ένωση.

Το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της Δικαιοσύνης με αποκορύφωμα την ίδρυση της νέας Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών η οποία δηλώνει μάλιστα ως έδρα τον Άρειο Πάγο, αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε όλες τις ομιλίες με τον υπουργό Δικαιοσύνης να κάνει λόγο για ανοίκειες και εμπρηστικές ανακοινώσεις δικαστικών ενώσεων. Ο κ. Κοντονής αναγνώρισε το δικαίωμα στους δικαστές να συγκροτούν και άλλο συνδικαλιστικό φορέα τονίζοντας: «Την τελευταία περίοδο παρατηρούμε φαινόμενα που μας ανησυχούν ιδιαιτέρως. Δεν αναφέρομαι σε ανοίκειες ανακοινώσεις εναντίον δικαστικών ενώσεων .Αναφέρομαι σε κάτι που δημιουργεί μείζον ζήτημα .Αναφέρομαι σε εμπρηστικές ανακοινώσεις ενώσεων εναντίον άλλων πολιτών να συγκροτούν ενώσεις . Πάνω από όλα είστε δικαστές και πρώτα από όλα πρέπει εσείς να το περιφρουρήσετε.»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημ. Ασπρογέρακας κράτησε χαμηλούς τόνους, ανοίγοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και πρότεινε τη δημιουργία Ομοσπονδίας Δικαστικών Ενώσεων, στο ΔΣ της οποίας θα εκπροσωπούνται όλες οι δικαστικές ενώσεις. «Είναι δικαίωμα του καθενός να μετέχει σε οποιαδήποτε δικαστική ένωση επιθυμεί» είπε χαρακτηριστικά ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί στο θέμα που έχει ανοίξει με την επέκταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου απάντησε στους επικριτές τόσο των δικών της προσωπικών χειρισμών όσο και της συνάντησης που είχαν οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό. Μεγάλος λόγος με κακοπιστία από ορισμένους έγινε για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων. «Δεν κατανοώ ούτε δικαιολογώ ορισμένες μεμονωμένες φωνές που έσπευσαν να κριτικάρουν τη συνάντηση αυτή και να την χαρακτηρίσουν ως συναλλαγή. Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική γιατί έγινε η αύξηση οργανικών θέσεων κατά 18. Όπως και η αύξηση κατά 4 των αρεοπαγιτών .. Τα πικρόχολα σχόλια περί δήθεν συναλλαγής εκθέτουν εκείνους που τα εκστομίζουν.»

Η κ. Θάνου επέμεινε πάντως στο θέμα της επέκτασης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών λέγοντας: « Το θέμα αυτό ετέθη γιατί με πολύ πρόσφατα νομοθετήματα οι δημόσιοι υπάλληλοι ,οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν αύξηση ορίου ηλικίας, όλοι οι πρόεδροι των Ανεξάρτητων Αρχών έχουν ως όριο αποχώρησης το 73ο έτος , οι συμβολαιογράφοι και οι υποθηκοφύλακες το 70ο. Καταφενάστατο είναι ότι οι δικαστές που είχαν υπεροχή περιέρχονται σε δυσμενή διάκριση έναντι όλων των άλλων .Το ευρωπαϊκό δίκαιο έχει διατάξεις παρόμοιου περιεχομένου του συντάγματος για την αρχή της ίσης μεταχείρισης και στην απασχόληση και σε συνάρτηση ότι το σύνταγμα χρήζει ερμηνείας - έχει τεθεί προς προστασία των δικαστών και όχι εις βάρος τους - ... Θα είμαστε έτοιμοι στο μέλλον να καταθέσουμε όλα τα επιχειρήματα για να κάνουμε ανταλλαγή απόψεων για να ευρεθεί η καταλληλότερη λύση.»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης χαρακτήρισε αντισυνταγματική μια αύξηση του ορίου ηλικίας και κατήγγειλε για άλλη μία φορά την ίδρυσης της νέας ένωσης.
« Η ενότητα βάλλεται και πολεμάται από ελάχιστους μέσα στο σώμα Γίναμε μάρτυρες διασπαστικών ενώσεων από ανθρώπους που τιμήθηκαν από συναδέλφους. Η νέα ένωση έχει σαφή προσωπικά χαρακτηριστικά και σύντομο χρόνο λήξης.. Σαράντα συνάδελφοι συνέστησαν μία αντιένωση . Για την αύξηση ορίου ηλικίας δεν θα μπορούσαμε να συναινέσουμε γιατί έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το σύνταγμα»Από «καρδιάς», όπως είπε, ήταν η ομιλία του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκου Σακελλαρίου ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής λόγω της κρίσιμης απόφασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Τήρησε αταλάντευτα το καθήκον του, είπε και άφησε αιχμές για τις παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ για το μνημόνιο και το PSI. « Το Σύνταγμα αντέχει. Το ερώτημα είναι αν αντέχουμε εμείς το βάρος της συνταγματικής μας αποστολής. Όλοι κάνουμε την προσπάθειά μας. Να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή. Υπέστη πλήγματα ,τελευταία δέχθηκα ανοίκειες επιθέσεις επ ευκαιρία συγκεκριμένης υπόθεσης. Δεν είναι δυνατόν εγώ να λαμβάνω εντολές είτε από θεσμικούς είτε από εξωθεσμικούς παράγοντες για το πότε θα κάνω εγώ διάσκεψη. Γιατί είχε γίνει αυτή η διάσκεψη γνωστή; Πώς είχε γίνει γνωστή; Δια της διαρροής... Δεν σας τα λέω για να δικαιώσω τον εαυτό μ μου. Οφείλουμε όλοι να τηρούμε το μέτρο. Πολλές φορές υποσκάπτεται η ενότητα στο εσωτερικό της δικαιοσύνης. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Ο Τύπος να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Είχαμε μια υπόθεση που αφορούσε τα Μέσα Ενημέρωσης . Εδώ είδατε τη μεγάλη δύναμη του Τύπου. Εμάς δεν είναι η δουλειά μας αυτή. Υποχρέωσή μας να τηρούμε απαρέγκλιτα το καθήκον μας.Αυτό έκανα και δεν με νοιάζει όποια προσωπική επίθεση κι αν μου γίνεται.

Έχουμε και εμείς την ευθύνη μας για αυτά τα Μνημόνια και το PS ..Ας ανοίξουν τις αποφάσεις . Δεν μας ενδιαφέρουν εμάς αν θα γίνουμε αντιπρόεδροι ή πρόεδροι. Προσωπικά δεν αισθάνομαι και δεν θα υπάρξω υπηρέτης κανενός»

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος, με την ιδιότητα του «παλαιού εισαγγελέα» εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών.
«Ο εισαγγελέας πρέπει να είναι επιεικής, ανεξίκακος, να μην ειναι αλαζόνας και κυρίως να υπομένει στωικά τις όποιες άδικες επιθέσεις γίνονται εναντίον του. Οι εισαγγελείς οφείλουν να προασπίζονται το δημόσιο συμφέρον ,να μην υποκύπτουν στα θέλγητρα της δημοσιότητας και να μένουν ανεπηρέαστοι» τόνισε μιλώντας αμέσως μετά τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό του πρωθυπουργού και κάλεσε τους εισαγγελείς να δώσουν πρώτοι τη μάχη κατά της διαπλοκής, τονίζοντας «. Αυτή την περίοδο κορυφώνεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το σύστημα της διαπλοκής που ενδημεί επί χρόνια στη χώρα μας που εγκατέστησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σε εσάς δεν προσβλέπει η κυβέρνηση μόνο ,αλλά πρώτα η κοινωνία γιατί τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά πρέπει να τον δώσετε εσείς . Ο αγώνας βρίσκεται στην κορύφωση του όπως και ο αγώνας ενάντια στη διαπλοκή γιατί τα οικονομικά συμφέροντα δεν είναι μόνα τους. Αυτό το ιερό τρίγωνο των οικονομικών συμφερόντων ,των τραπεζών, του πολιτικού προσωπικού που εύκολα συνέπραττε σε αυτή την κατάσταση και όλων εκείνων που λειτουργούσαν ως εκπρόσωποι των ΜΜΕ πρέπει να σπάσει και διαρραγεί. Αυτά τα πρόσωπα βλέπουν ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση πρόθυμων απέναντι της. Πρώτα ο πρωθυπουργός και κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν εκβιάζεται, δεν συναλλάσσεται, δεν τους φοβόμαστε. Με άθλια δημοσιεύματα νομίζουν ότι θα μας κάμψουν. Σε αυτό τον δρόμο καλούμε τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς να δώσουμε τη μάχη κατά της διαπλοκής που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη γι αυτή την κατάσταση.»

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε από τους συναδέλφους της να αφήσουν στην άκρη τα μκροσυμφέροντά τους, να λειτουργούν με σύνεση και να στήσουν τη Δικαιοσύνη στο βάθρο που της αρμόζει.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016, 16:09