Δεκτή φαίνεται πως θα κάνει την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο όλα τα καταστήματα να λειτουργούν και τις Κυριακές, σε αντίθεση με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία προτείνει ότι θα πρέπει να είναι ανοιχτά μόνο τα μικρά.

Όπως είναι ήδη γνωστό, θέμα κυριακάτικης λειτουργίας έχουν θέσει τόσο τα πολυκαταστήματα The Mall όσο και τα εκπτωτικά χωριά. Οι σχετικές αναφορές της κυρίας Διαμαντοπούλου έγιναν με την ευκαιρία της παρουσίασης του Εθνικού Προγράμματος για την Επανεκκίνηση της Αθήνας, στο οποίο ήταν παρών κι ο δήμαρχος κ. Γ. Καμίνης, για το οποίο προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με την προγραμματική συμφωνία «Αθήνα Ξανά» μεταξύ των Υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας και του Δήμου Αθηναίων – έχει λάβει το «πράσινο φως» από την Task Force – προβλέπεται η παρέμβαση σε πέντε άξονες που εξασφαλίζει στην Αθήνα 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 100 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης και 20 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εργασίας μέσω ΕΣΠΑ.

Όλα τα έργα θα δημοπρατηθούν τους επόμενους 6 – 9 μήνες και θα έχουν ολοκληρωθεί στα επόμενα 2,5 χρόνια, έως το 2015.

Ειδικότερα το πρόγραμμα «Αθήνα Ξανά» αποτελείται από πέντε άξονες:
– ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας
– αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης
– αναζωογόνηση του αστικού ιστού
– αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης
– διασφάλιση της υλοποίησης και βιωσιμότητας του Προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα της πόλης, ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει τη μετατροπή τριών εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων στην περιοχή της Ομόνοιας σε κέντρα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας (επιδότηση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, κίνητρα για ανάπτυξη για strart up επιχειρήσεις).

Ο δήμος θα προχωρήσει και στη δημιουργία δικτύου κοινωνικής στέγασης κέντρου διαμονής για ηλικιωμένους αστέγους και κέντρου δημιουργικής απασχόλησης και παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Επίσης, για την αναζωογόνηση του αστικού ιστού προβλέπεται η ανάπλαση και δημιουργία πράσινου σε 11 πλατείες του κέντρου της πόλης, η βελτίωση του αστικού τοπίου, η ανάκτηση δημόσιου χώρου, η βελτίωση πεζοδρομίων και του ηλεκτροφωτισμού.

Πέραν των δράσεων υπό άμεση χρηματοδότηση, στόχος είναι η Αθήνα να ενισχυθεί με πόρους και δομές μητροπολιτικού χαρακτήρα, ούτως ώστε να ωριμάσει ένα 10ετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της πρωτεύουσας απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2014-2020) με στόχο τα 1 δις ευρώ.

Όσον αφορά στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών, ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι ο πρόβλημα δεν είναι μόνο της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι οι χώροι φιλοξενίας πρέπει να δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τις διαδηλώσεις, ο δήμαρχος υποστήριξε την πρόταση που έχει κάνει για τη λήψη μέτρων, αναφέροντας ότι πρέπει να λειτουργούμε με κανόνες, ενώ, όπως δήλωσε, πολιτικό κόστος δεν ισχύει για αυτά τα θέματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης